به گزارش میمتالز، غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان مطلب فوق به ایرادات موجود در قانون تجارت برای پرداخت سود سهامداران اشاره کرد و گفت: در این مورد باید دو موضوع برای تغییر مدنظر قرار گیرد، در ابتدا باید یا سیاستی اعمال شود که ارزش پول ملی با سرعت فعلی کاهش پیدا نکند و ارزش آن ثبات داشته باشد در غیر اینصورت باید یا این قانون هر چه زودتر مورد اصلاح قرار بگیرد.
مصباحی مقدم خاطرنشان کرد: هنوز نمیدانیم منطق چنین تصمیمی برای پرداخت سود سالانه سهامداران بعد از یک وقفه طولانی چه بوده است که به مدت چهار ماه برای تشخیص سود زمان گذاشتند و مدت زمان هشت ماه را هم برای واریز سود سهام در نظر گرفته اند.
رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: تغییر در این قانون نیازمند نگاه و دیدگاههای تخصصی و کارشناسی است و باید حقوقدانان برای بهبود وضعیت به نفع سهامداران نظراتی را نسبت به تغییر این موضوع اعلام کنند.
وی در ادامه گفتگو به اقداماتی که باید دولت سیزدهم در حوزه بازار سرمایه در دستور کار خود قرار دهد، اشاره کرد و افزود: بهترین تصمیم در دولت سیزدهم برای تداوم روند صعودی معاملات بورس و کسب بازدهی معقول سهامداران از این بازار، عدم دخالت دولت جهت تغییر مسیر معاملات است.
مصباحی مقدم با اشاره به اینکه بازار سرمایه یک بازار آزاد مبادلاتی است که حال گاهی معاملات کالاها در این بازار از طریق بورس کالا، مبادلات انرژی در بورس انرژی و گاهی هم معامله سهام در بورس اوراق بهادار انجام میشود، اظهار داشت: باید اقدامی صورت گیرد که معاملات به صورت شفاف انجام شود و جلوی راههای تبانی در معاملات گرفته شود مثلاً از ورود و خروجهای تاثیرگذار در قیمت بازار توسط هیات مدیره شرکتها جلوگیری شود تا مانع دلال کاری در این بازار شد.
رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار معتقد است که شرکتها نباید خود با ایجاد صف خرید باعث افزایش قیمت سهام شرکتها شوند و در مقابل با ایجاد صف فروش زمینه افزایش عرضهها در بازار را فراهم کنند.
وی با اشاره به اینکه سازمان بورس دستگاه ناظر بر معاملات شرکتهای بورسی است، پس بهترین تصمیم برای این بازار عدم مداخله دولت در معاملات است، گفت: دولت بهتر است تا آن زمان که میتواند و به شرط آنکه بازار در شرایط آرامی قرار داشته باشد، سهام شرکتهای دولتی را که در بازار مهم هستند و از اعتبار لازم برخوردارند به مردم واگذار کند.
مصباحی مقدم خاطرنشان کرد: بخشی از این واگذاری میتواند به صورت بلوکی و بخش دیگر از راه عرضههای خرد باشد تا از این طریق بازار سهام برای سهامداران از جذابیت برخوردار باشد تا فرصتی برای جذب منافع مردم ایجاد شود.
رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار به ریسکهای تهدیدکننده معاملات بورس تاکید کرد و افزود: ریسک فعلی بازار نرخ تورم، نرخ ارز و برخی از ریسکهای سیاسی است که معاملات این بازار را تحت تاثیر تغییرات احتمالی خود مورد تهدید قرار داده است.
وی با بیان اینکه هر اتفاقی که در کشور از نظر سیاسی رخ دهد و تاثیرگذار بر روی افکار عمومی باشد بلافاصله اثر آن در بازار پدیدار میشود، اظهار داشت: در میان ریسکهای فعلی بازار ریسک انتخاب تیم اقتصادی در دولت سیزدهم هم وجود دارد، این موضوع که تصمیمات تیم اقتصادی دولت سیزدهم قوی باشد یا خیر میتواند به شدت بر روند و آینده بازار تاثیرگذار باشد؛ بنابراین ریسکهای موجود در بازار از جمله ریسکهای متنوعی هستند که بازار را مورد تهدید قرار میدهند.
مصباحی مقدم با تاکید بر اینکه به هیچ عنوان رشد پرشتاب در بازار مطلوب نیست و باید مانع از چنین اتفاقی در بازار شد، گفت: روند صعودی بازار باید به صورت ملایم و بنا بر پیش بینی حوادث اقتصاد جهانی و ریسکهای داخلی رخ دهد، چراکه این مسایل بر روند بازار و تصمیم سهامداران برای انتخاب سهام در بازار تاثیرگذار خواهد بود.
رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در بخش پایانی گفتگو به قیمت گذاری دستوری و مضرات آن در اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: تصور این است که دستپاچگی باعث میشود تا برخی از مسوولان تصمیم به قیمت گذاری دستوری در کشور بگیرند که این موضوع به دنبال خود دخالت در بازارها را به همراه خواهد داشت.
وی تصریح کرد: ما به شدت مخالف قیمت گذاری دستوری هستیم و بارها این موضوع را مطرح کرده ام که نباید از هیچ اقدامی برای جلوگیری از قیمت گذاری دستوری کوتاهی شود.