به گزارش میمتالز، قیمت مس پس از افت تا ۲.۱۷ دلار در هر پوند (واحد وزنی) در اواسط مارس۲۰۲۰ (اوج همه گیری اولیه کرونا در جهان) در مسیر صعودی قرار گرفت.
افزایش قیمت مس در سال ۲۰۲۱ به شکاف عرضه و تقاضا نسبت داده میشود و در حالی که بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان از همه گیری کرونا خارج میشوند، این شکاف در حال گسترش بوده و فعالیتهای استخراج و تصفیه مس هنوز نتوانسته است با پیشرفت فعالیتهای اقتصادی همراه شود. به همین دلیل فلز سرخ در ماه میسال ۲۰۲۱، رکورد بالاترین قیمت را شکست.
اینوستینگ نیوز (INN) در این گزارش، در ابتدا نگاه عمیقی به عوامل موثر بر قیمت مس و همچنین تحرکات تاریخی قیمت انداخته است.
تقاضای قدرتمند مس همواره از جمله عواملی بوده که باعث افزایش قیمت مس شده است. رشد روزافزون استفاده از مس در زندگی روزمره - از ساخت و ساز و شبکههای برق گرفته تا محصولات الکترونیکی و لوازم خانگی - آن را به سومین فلز پرمصرف جهان تبدیل کرده است.
ویژگیهای ضد خوردگی و رسانایی مس از دلایل استفاده از این فلز برای صنعت ساخت و ساز است (به عنوان نمونه در لوله مسی و سیم کشی). در واقع، بخش ساخت و ساز نیمی از مصرف مس جهان را بر عهده دارد. انتظار میرود، افزایش تقاضا برای خانههای جدید و بازسازی منازل مسکونی در کشورهای آسیایی و غربی از رشد قیمت مس پشتیبانی کند.
علاوه بر این، خاصیت رسانایی مس به طور فزایندهای برای استفاده در برنامههای مربوط به انرژیهای تجدیدپذیر از جمله انرژی گرمایی، آبی، بادی و سلولهای خورشیدی مورد توجه قرار میگیرد. مهمترین عامل مصرف مس در بخش انرژیهای تجدیدپذیر، افزایش تقاضای جهانی برای وسایل نقلیه الکتریکی (EV)، زیرساخت شارژ خودروهای برقی و برنامههای ذخیره انرژی است.
در حالی که دولت ها، طرحهای برقی کردن شبکه حمل و نقل و ذخیره انرژی را به عنوان ابزاری برای مقابله با تغییرات آب و هوایی پیش میبرند، انتظار میرود، تقاضای مس این بخشها افزایش یابد.
به دلیل تزریق بودجه حمایتی دولت چین به بخشهای مسکن و زیرساختهای جدید طی دهههای اخیر، افزایش قیمت مس به افزایش تقاضای این کشور گره خورده است. پیش بینی میشود، جهش شدید در تولیدات صنعتی و فعالیتهای ساختمانی در آسیا باعث افزایش قیمت مس شود. مطابق با آمار «استاتیستا» تا سال ۲۰۲۲ میزان مصرف چین به ۱۳.۶۵ میلیون تن خواهد رسید.
همچنین اروپا با رشد بخش انرژیهای تجدیدپذیر در حال تبدیل شدن به کانون مصرف مس است. اروپا در سال ۲۰۲۰ با فروش حدود ۲ میلیون دستگاه، جهان را در فروش خودروهای برقی رهبری کرد و تحلیلگران انتظار دارند که این روند در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه یابد.
در حالی که وسایل نقلیه موتور احتراق داخلی ۲۲ کیلوگرم مس مصرف میکنند، این میزان در خودروهای هیبریدی ۴۰ کیلوگرم، خودروهای برقی-هیبریدی ۵۵ کیلوگرم، خودروهای کاملا برقی۸۰ کیلوگرم و اتوبوسهای برقی ۲۵۳ کیلوگرم است.
«النی ژوانیدس» تحلیلگر مس «وود مکنزی» به INN گفت: مقدار مسی که اروپا برای تامین تقاضای پیش بینی شده این خودروها نیاز خواهد داشت به این بستگی دارد که کدام نوع از خودروهای برقی، علاقه مصرف کننده را تحریک میکند.
از طرفی در سمت عرضه بازار مس، بزرگترین معادن مس جهان با تهی شدن منابع پرعیار روبه رو هستند و طی دهه گذشته کشفیات جدید فلز سرخ بسیار کمرنگ شده است.
از سوی دیگر ویروس کرونا اوضاع را بدتر کرد، زیرا فعالیتهای استخراج در چندین کشور برتر تولیدکننده مس با توقف روبه رو شد و شرکتهای مس، سرمایه گذاری در اکتشاف و توسعه را به تاخیر انداختند. با توجه به اینکه یک پروژه مس از کشف تا تولید بین ۱۰ تا ۲۰ سال زمان میبرد، مساله چالش برانگیزی خواهد بود. سرمایه گذاریهای تاخیری در همه گیری ها، عواقب طولانی مدتی را برای تامین مس به دنبال خواهند داشت.
«توماس روتلند»، تحلیلگر کالا در S&P Global Market Intelligence گفت: تا سال ۲۰۲۴ پیش بینیهای این موسسه مبنی بر پیشی گرفتن مصرف از تولید و در نتیجه رشد کسری بازار تصفیه شده و افزایش قیمت مس است.
S&P Global انتظار دارد که کسری بازار مس تصفیه شده جهان به بیش از ۲۰۰ هزار تن تا سال ۲۰۲۴ افزایش یابد. علاوه بر این، نگرانیها در مورد موجودی کم مس انبارها در حال افزایش است. تحلیلگران کالا در بانک آمریکا، اواخر آوریل امسال متذکر شدند که موجودی مس در پایینترین سطح در ۱۵ سال گذشته بود و فقط سه هفته تقاضا را پوشش میداد.
تحلیلگران با پیش بینی کسری بازار مس در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، هشدار دادند که با ادامه شتاب گرفتن رشد اقتصاد جهانی پس از کرونا، کمبود عرضه مس ممکن است منجر به افزایش بیشتر قیمت شود.
این به معنای آن است که مصرف کنندگان نهایی برای جبران کمبود عرضه به بازار قراضه مس مراجعه کنند. قراضه بازیافتی که گاهی از آن به عنوان بزرگترین معدن مس جهان یاد میشود به طور قابل توجهی در تامین و متعادل سازی بازار مس نقش دارد.
اوایل ژوئن ۲۰۰۱ هر پوند مس تا ۰.۷۳ دلار پایین آمده بود. قیمت مس به دنبال رشد اقتصادی جهان تا بالاترین رقم در آن زمان یعنی ۳.۹۱ دلار در آوریل ۲۰۰۸ دنبال شد. البته، بحران اقتصادی جهانی ۲۰۰۸ به زودی منجر به سقوط مس شد و در پایان سال به ۱.۲۹ دلار رسید.
هنگامی که اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۱ بهبود یافت، قیمت مس در ابتدای سال با بالاترین سطح، یعنی ۴.۵۸ دلار آمریکا مواجه شد. با این وجود، رشد قیمت کوتاه مدت بود، زیرا بازار این فلز روند نزولی پنج ساله را آغاز کرد و در اوایل سال ۲۰۱۶ به کمتر از ۱.۹۵ دلار در هر پوند رسید. بعد از آن قیمت مس طی چهار سال نسبتا ثابت باقی ماند و از محدوده ۲.۵۰ دلار تا ۳ دلار حرکت کرد.
تاثیر همه گیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ بر تامین فلز از معادن و مس تصفیه شده با وجود کاهش رشد اقتصادی، قیمت را بالاتر برد. قیمت مس از سطح پایین در ماه مارس ۲۰۲۰ (۲.۱۷ دلار آمریکا) صعود کرد و سال را با قیمت ۳.۵۲ دلار به پایان رساند. در سال ۲۰۲۱، قیمت مس همچنان با افزایش انتظارات بهبود اقتصادی و کمبود عرضه روبه رو شد تا به بالاترین سطح خود برسد.
قیمت مس برای نخستین بار در ۱۰ می ۲۰۲۱ به بیش از ۴.۹۰ دلار در هر پوند (بیش از ۱۱ هزار و ۷۰۰ هزار دلار در هر تن) رسید، گرچه همان روز با ۴.۷۲ دلار بسته شد.
مس چگونه به این قیمت رسید؟ این فلز سال را با ۳.۵۵ دلار آغاز کرد. در سه ماهه نخست امسال، علائم بهبود اقتصادی و تمایل فوق العاده به خودروهای برقی و انرژیهای تجدیدپذیر، قیمت مس را به سمت بالا و بالاتری سوق داد. نخست، این فلز سرخ در اواسط فوریه سطح ۴ دلار آمریکا را شکست و در ۲۴ فوریه به بالاترین سطح ۱۰ ساله یعنی ۴.۳۰ دلار رسید. قیمت مس در فصل نخست ۲۰۲۱ بیش از ۱۱ درصد افزایش یافت، در حالی که قیمت در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ با ۲۰ درصد کاهش مواجه شده بود.
«دن اسمیت» از Commodity Market Analytics گفت: مس در اوایل سال ۲۰۲۱ افزایش یافت و از پیش بینیها بهتر عمل کرد. وی افزود: شگفتی اصلی تقویت تولید OECD بود و بررسی دادهها به رشد سریع در اروپا و ایالات متحده اشاره دارد.
انتظارات برای تقاضای بیشتر مس در فصل دوم ۲۰۲۱ در میان نگرانیهای عرضه از سوی دو تولید کننده بزرگ مس جهان، یعنی شیلی و پرو ادامه داشت. اواخر آوریل، کارگران بندری در شیلی خواستار اعتصاب شدند، در حالی که «پدرو کاستیلو»، نامزد انتخابات ریاست جمهوری پرو، پیشنهاد ملی کردن معادن و بازنگری قانون اساسی کشور را داد و نتیجه این کارها، رسیدن قیمت مس به ۴.۵۰ دلار در ۲۸ آوریل بود.
اوایل ماه می، اخباری مبنی بر کمترین میزان موجودی مس در ۱۵ سال گذشته منتشر شد. تحلیلگرانی مانند «مایکل ویدمر» استراتژیست کالا در بانک آمریکا، نسبت به کاهش بیشتر موجودی کالا در سال جاری و سال ۲۰۲۲ هشدار دادند که میتواند منجر به کسری بازار مس شود. قیمت مس اندکی پس از آن در ۱۰ مه به بالاترین سطح خود رسید.
از دنبال کنندگان توییتر خود پرسیدیم که آیا فکر میکنند، سطح بالای قیمت مس پایدار است و تقریبا ۷۵ درصد پاسخ دهندگان، پاسخ شان مثبت دادند. فاندامنتال بازار مس نشان میدهد که قدرت همچنان ادامه دارد.
منبع: کالاخبر