تاریخ: ۲۸ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۲:۳۷
بازدید: ۳۳۹
کد خبر: ۲۱۹۱۶۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
تبعات قطعی برق دامن گیر صنایع بورسی شد؛

ارزش سهام شرکت‌های بورسی تحت تاثیر قطعی مکرر برق

ارزش سهام شرکت‌های بورسی تحت تاثیر قطعی مکرر برق
‌می‌متالز - کاهش توان تولید برق در کشور و افزایش مصرف آن، به طور طبیعی بر روی سهام شرکت‌ها تاثیرگذار خواهد بود، شرکت‌ها در این موقعیت دیگر نمی‌توانند به تعهدات و تولید خود بپردازند و دچار کاهش تولید خواهند شد که این امر منجر به متضرر شدن سهام این شرکت‌ها در بورس می‌شود.

به گزارش می‌متالز، رضا پدیدار، رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران به تبعات قطعی برق برخی صنایع اشاره کرد و گفت: براساس آمار‌هایی که وزارت نیرو در گذشته منتشر کرده است حدود ۳۵ درصد ظرفیت نیروگاهی ایران قبل از سال ۱۳۸۰ راه اندازی شده است؛ بنابراین بسیاری از نیروگاه‌های قدیمی در کشور همچنان در آمار ظرفیت تولید برق وجود دارند و از آن‌ها استفاده می‌شود.

وی اظهار داشت: با توجه به وجود مسایلی مانند رشد جمعیت، رشد فعالیت‌های اقتصادی، تنوع کسب و کار‌ها و سایر نیاز‌های ملی، کشور نیازمند افزایش پنج هزار مگاوات تولید برق به صورت سالانه است تا بتوان جوابگوی رشد مصرف داخلی کشور بود.

پدیدار با اشاره به اینکه در سال ۹۸، حدود ۷۱۴ هزار مشترک خانگی جدید و در سال ۹۹ حدود ۷۵۴ مشترک خانگی جدید به متقاضیان برق در کشور اضافه شدند، خاطرنشان کرد: با وجود محدودیت‌های کرونایی طی دو سال اخیر رشد مصرف خانگی مشترکین جدید بیشتر از برق مصرفی حوزه کشاورزی و تجاری بوده است، بدین معنا که اگر رشد حداقل پنج تا ۶ هزار مگاوات برق شکل نگیرد محدودیت مصرف بیش از قبل اعمال خواهد شد.

رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران گفت: منطبق با آمار سال گذشته وزارت نیرو تولید چهار هزار و ۸۰۰ مگاوات برق هدف گذاری شده که کمتر از ۴۰ درصد از این میزان محقق شده است. در سال ۹۸ هم نصف میزانی که پیش بینی شده بود به مرحله تحقق رسید.

به گفته وی، این موضوع بیانگر آن است که در مقابل رشد مصرف در کشور، رشد تولید رخ نداده و این امر باعث ایجاد محدودیت شدید برق در کشور برای سال ۱۴۰۰ شد.

پدیدار با بیان اینکه علاوه بر میزان مصرف در کشور یکی از مسایل مهم، آمار ارائه شده از سوی وزارت نیرو است، خاطرنشان کرد: این آمار نشان دهنده آن است که حدود ۴۴ درصد از ظرفیت تولید برق کشور مربوط به نیروگاه‌های حرارتی، گازی و بخاری با راندمان پایین ۲۰ تا ۳۲ درصد است که تفاوت زیادی با استاندارد‌های جهانی دارند.

رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت: اگر با تبدیل نیروگاه‌ها به چرخه ترکیبی، میزان این راندمان مطابق با استاندارد‌های جهانی که بیش از ۴۰ تا ۴۵ درصد است افزایش پیدا کند می‌توان بخش عظیمی از برق کشور را در نیروگاه‌ها تولید و کمبود برق کشور جبران کرد.

وی خاطرنشان کرد: اکنون براساس گزارشی که وزارت نیرو ارائه داده است فقط ۳۸ درصد برق کشور از نیروگاه‌های چرخه طبیعی تولید می‌شود و به همین دلیل در این بخش تلفات انتقال و توزیع صورت می‌گیرد.


افزایش مصرف خانگی برق تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا


پدیدار با بیان اینکه میزان تلفات برق باعث ایجاد مشکل در میزان توزیع خواهد شد، گفت: افزایش ٤٣ درصدی مصرف خانگی در سال ۹۹ و چند ماه نخست سال ۱۴۰۰ به دلیل شیوع ویروس کرونا به قوت خود در کشور باقی مانده، همین موضوع زمینه کمبود برق در کشور را فراهم کرد و قرار بر این شد تا کمبود‌ها براساس برنامه ریزی‌های صورت گرفته تامین شود.

رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه علت وجود چنین مشکلاتی به عدم تامین مالی بر می‌گردد، گفت: ایران طی ۱۰ سال گذشته و طبق برنامه تنظیم شده باید سالی دو میلیارد دلار در نوسازی شبکه برق سرمایه گذاری می‌کرد، اما به دلیل محدودیت‌های ارزی و تحریمی که به کشور تحمیل شد تاکنون موفق به انجام این اقدام نبوده است.

وی با اشاره به اینکه کارشناسان میزان تلفات برق را بین دو تا ۴ هزار میلیارد دلار برآورد کرده اند، افزود: میزان مصرف برق برای رمز ارز‌ها بین چهار تا ۶ درصد اعلام شده است که این میزان هم می‌تواند در قطعی برق تاثیرگذار باشد.


میزان صادرات برق از ایران به دیگر کشور‌ها


رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران به میزان صادرات برق تاکید کرد و افزود: هر سال میزان صادرات برق در تابستان کاهش و در زمستان افزایش می‌یابد که این صادرات به کشور عراق، ارمنستان، آذربایجان و سایر کشور‌های مهم مانند افغانستان انجام می‌شود.

وی با اشاره به اینکه میزان صادرات برق به دیگر کشور‌ها کمتر از ۱۰ درصد از مجموع تولید برق کشور است، گفت: در شرایطی که نتوانیم رشد تولید را در کشور تامین کنیم آن میزان صادرات به کشور‌های دیگر هم تحت شعاع قرار می‌گیرد، اما به دلیل تعهدات و قرارداد‌های موجود، میزان صادرات نمی‌تواند به صفر برسد و باید به طور حتم حداقل تعهدات انجام شود.

پدیدار با بیان اینکه امسال کمبود برق در کشور از اواخر بهار آغاز شد و در تابستان به اوج خود رسید، افزود: براساس گزارش کارشناسی، کسری برق برای تابستان حدود ۱۰ هزار مگاوات می‌شود که این میزان در بهار و پاییز بسیار کمتر بود.

به گفته رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران، جبران کسری برق باید یا از طریق صرفه جویی انجام شود یا باید زمینه تغییر تبدیل سوخت برای نیروگاه‌ها فراهم شود تا نیروگاه‌ها بتوانند تمام وقت فعالیت خود را انجام دهند.


نیاز دو میلیارد دلار منابع مالی برای نوسازی شبکه


وی در پایان گفتگو  به اهمیت بازسازی و نوسازی نیروگاه‌ها اشاره کرد و افزود: براساس گزارش سندیکای برق، نگهداری نیروگاه‌ها برای نوسازی شبکه به حدود ۱.۵ تا دو میلیارد دلار منابع مالی نیاز دارد، با توجه به اینکه اکنون کشور با محدودیت منابع ارزی همراه است، بنابراین به دلیل تحریم و سایر مشکلاتی که در امر تولید وجود دارد، امکان بروز رسانی برای این صنعت به وجود نیامده است.

پدیدار اظهار داشت: آمار‌های وزارت نیرو نشان می‌دهد که افزایش تولید برق به میزان سه هزار و ٥٠٠ مگاوات جزو برنامه‌های سال جاری بوده است که باید انجام می‌شد، این در حالیست که از این میزان فقط دو هزار مگاوات تامین شد و باقی آن هنوز تامین نشده است.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده