به گزارش میمتالز، بررسیها نشان میدهد اجرای قانون جدید چک با وجود شرایط نامناسب اقتصادی در کشور و پشت سر گذاشتن پیکهای شیوع گسترده بیماری کرونا، طی یک سال اخیر (از ابتدای خرداد سال گذشته تا انتهای خرداد سال جاری) توانسته است نسبت چکهای برگشتی به کلیه چکهای مبادلهشده در کشور را با شیبی ملایم کاهش دهد. با وجود ثبت روند کاهشی تعداد چکهای برگشتی و با وجود مجازاتها و محرومیتهای اعلامشده برای چک برگشتی، ولی در سه ماه ابتدای سال جاری نسبت تعداد چکهای برگشتخورده به چکهای مبادلهشده روندی صعودی را نشان میدهد. «دنیایاقتصاد» در گزارشی با عنوان «ردپای کرونا در آمار چک؟» روند صعودی تعداد و ارزش چکهای برگشتی در سال جاری را بررسی کرده است.
در این خصوص گفتنی است، درصورت ثبات اقتصادی و وجود رونق نسبی در کسبوکارها، فعالان اقتصادی توانایی پرداخت بدهیهای خود را خواهند داشت و برای وصول چکهای صادرشده و جلوگیری از اعمال محرومیتهای بانکی تلاش خواهند کرد. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، از ابتدای فروردین ماه تا نیمه مردادماه سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۲میلیون و ۴۶۰هزار دسته چک مشتمل بر حدود ۶۲میلیون برگ چک طرح صیادی جدید در کشور توزیع شده است که از این تعداد حدود ۹۴درصد دستهچکها متعلق به اشخاص حقیقی و ۶درصد دستهچکها متعلق به اشخاص حقوقی است. بر این اساس، در این مدت بالغ بر ۱۰میلیون فقره چک جدید در سامانه صیاد ثبت صدور شده که این تعداد حدود ۱۶درصد برگ چکهای جدید است؛ همچنین حدود ۸۰ درصد از چکهای ثبتشده، معادل ۸میلیون برگه چک توسط گیرندگان تایید شدهاند. از ابتدای سال جاری تا پایان تیرماه نسبت چکهای قدیمی برگشت دادهشده به چکهای قدیمی مبادلهشده حدود ۷/ ۸درصد و این آمار در مدت مشابه درباره چکهای جدید حدود ۴درصد است؛ بنابراین اعتبارسنجی مشتریان در سامانه صیاد هنگام ثبت صدور چک علاوه بر زمان تخصیص دسته چک، بررسی سوابق صادرکننده چک در زمان ثبت صدور چک در سامانه صیاد به لحاظ سابقه چک برگشتی و همچنین ممانعت از صدور چک توسط اشخاص دارای سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده، در کاهش آمار چک برگشتی موثر واقع شده است. همچنین بانک مرکزی اخیرا سرویس استعلام اقلام اطلاعاتی چک را رونمایی کرده است که این سرویس با کاربری ساده و بدون نیاز به احراز هویت، گیرنده چک را از ثبت چک دریافتی توسط صادرکننده مطلع میکند. این سرویس در راستای ارائه خدمات ارزش افزوده و تسهیل مبادلات از طریق چک ارائه شده و پیشبینی میشود به زودی برنامکهای موبایلی به این سرویس مجهز و این خدمت به صورت پیامکی نیز ارائه شود. اقدام بعدی بانک مرکزی در این خصوص رونمایی از خدمت ثبت، تایید، انتقال و استعلام چک بهصورت پیامکی خواهد بود که با همکاری سازمان فناوری اطلاعات و از طریق سرشماره ۴۰۴۰۷۰۱۷۰۱ به مشتریان فاقد گوشی هوشمند ارائه خواهد شد. خدمت موصوف از پیچیدگیهای فنی و زیرساختی برخوردار است و علت تاخیر در ارائه چنین خدمتی حصول اطمینان از نحوه کارکرد سامانه است.
چندی پیش سخنگوی اجرای قانون جدید چک در برنامهای تلویزیونی اطلاعاتی درباره آخرین وضعیت آمار مربوط به چکهای برکشتی در کشور ارائه داده بود. به گفته سخنگوی اجرای قانون جدید چک، از ابتدای فروردین تا پایان خرداد سال جاری ۵/ ۳درصد از چکهای جدید صیادی مبادلهشده برگشت خورده، ولی نسبت چکهای برگشتخورده به چکهای مبادلهشده در چکهای قدیمی، رقم ۵/ ۸ درصد ثبت شده است. آمنه نادعلیزاده در برنامه تلویزیونی توضیح داده بود: از چکهای جدید صیادی که مبادله شدهاند حدود ۵/ ۳درصد آنها برگشت خورده است. بر این اساس میتوان گفت که نسبت چکهای برگشتی به چکهای مبادلهای از ابتدای فروردین تا پایان خرداد ماه امسال برای چکهای جدید صیادی به ۵/ ۳درصد رسیده است. او خاطرنشان کرد: این آمار نشان میدهد که قانون جدید چک موثر واقع شده و آمار چکهای برگشتی جدید صیاد بسیار پایین آمدهاست. سخنگوی اجرای قانون جدید چک در ادامه خاطرنشان کرد: همچنین از ابتدای فروردین تا پایان خرداد ماه امسال، آمار چکهای برگشتی قدیمی به چکهای مبادله شده هم به ۵/ ۸درصد رسیدهاست. به گزارش خبرگزاری مهر، نادعلیزاده درباره کل چکهای جدید صیادی که بین مردم توزیع شدهاست، عنوان کرده بود: از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون نزدیک به ۲میلیون و ۳۰۰ هزار دسته چک جدید صیادی توزیع شده که این تعداد شامل ۴۰میلیون برگ چک میشود. او همچنین درباره سامانهای که بانک مرکزی برای تسهیل کار مبادلهکنندگان چک راهاندازی کردهاست، اعلام کرده بود: بانک مرکزی به تازگی سرویس جدیدی را رونمایی کرده که در آن امکان استعلام ثبت چک فراهم شده است و شرکتهای حقوقی و اشخاص حقیقی میتوانند با استفاده از این سامانه در لحظه از ثبت چک مطمئن شوند و سپس چک را دریافت کنند.
منبع: دنیای اقتصاد