تاریخ: ۱۹ شهريور ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۰:۵۷
بازدید: ۳۶۰
کد خبر: ۲۲۶۸۸۷
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
طی یاداشتی بررسی شد

تولید روی در کشور با ۴۵ درصد ظرفیت اسمی

تولید روی در کشور با ۴۵ درصد ظرفیت اسمی
‌می‌متالز - بیشتر واحد‌های تولید روی در کشور به دلیل نبود دسترسی به میزان خاک مورد نیاز با عیار مناسب، کمتر از ظرفیت اسمی خود یعنی ۴۵ درصد، به تولید روی می‌پردازند.

به گزارش می‌متالز، فلز روی چهارمین فلز پرمصرف در جهان بعد از آهن، آلومینیوم و مس است که ۹۰ درصد آن از کنسانتره و ۱۰ درصد آن از طریق بازیافت به دست می‌آید.

بیشترین کاربرد فلز روی در گالوانیزه کردن و در آبکاری فلزات به منظور جلوگیری از زنگ زدگی است به طوری که حدود ۵۰ درصد از مصرف این فلز را به خود اختصاص می‌دهد و بعد از آن، تولید آلیاژ‌های روی، برنج و برنز نیز، ۳۴ درصد مصرف را به خود اختصاص داده است.

با توجه به اینکه مصرف فلز روی در کشور‌ها می‌تواند یکی از نشانه‌های توسعه یافتگی آن کشور باشد، ۶ درصد این فلز در صنایع شیمیایی، ۶ درصد در قطعات نیمه هادی و ۴ درصد آن در بقیه صنایع کشورمصرف می‌شود.

بزرگترین تولید کننده روی در جهان کشور چین است که در سال‌های اخیر ۳۴ درصد تولیدات روی در کشور چین، ۱۱ درصد کشور پرو، ۱۱ درصد استرالیا، ۹ درصد اروپا و بعد از آن هم کشور‌هایی مثل آمریکا، مکزیک و کانادا و قزاقستان بوده است.

کشور چین بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده روی در جهان است به طوری که در ۵ سال اخیر، حدود ۵۰ درصد روی تولیدی در جهان، توسط کشور چین و ۱۰ درصد آن توسط کشور‌های اروپایی مصرف شده است و به طور قطع رشد اقتصادی چین در نرخ جهانی روی تاثیرگذار است و این رشد اقتصادی باعث افزایش تقاضا و نرخ جهانی بالاتر می‌شود.

رشد اقتصادی جهانی، موجودی انبار بورس فلزات لندن و رشد اقتصادی چین از جمله عوامل موثر بر قیمت روی است.

درباره رشد اقتصاد جهانی به عنوان اولین عامل تاثیرگذار بر قیمت فلز روی، می‌توان گفت که بعد از پیدایش رکود سال ۲۰۰۸ در بازار‌های جهانی، قیمت فلزات سرب و روی کاهش قابل توجهی پیدا کرد که در ادامه نیز با رشد و بهبود وضعیت اقتصادی در جهان، سال‌های بعد افت خود را جبران کرد.

موجودی انبار بورس فلزات لندن به عنوان دومین عامل تاثیر گذار بر قیمت فلز روی است به طوری که افزایش و یا کاهش موجودی انبار کالا در بورس لندن و به تبع آن افزایش تقاضا برای این نوع از محصولات باعث می‌شود قیمت فلزات اساسی روند صعودی یا نزولی را طی کند.

رشد اقتصادی چین سومین عامل تاثیرگذار بر قیمت فلز روی به شمار می‌آید و چین به عنوان بزرگ‌ترین مصرف کننده فلزات در جهان، می‌تواند باعث افزایش تقاضا برای فلزات اساسی از جمله سرب و روی شود.

ایران در جایگاه چهارم تولید ماده معدنی روی در آسیا قرار دارد و علاوه بر آن به عنوان ششمین تولید کننده شمش روی در آسیا شناخته می‌شود.

معدن انگوران زنجان، معدن مهدی آباد یزد، معدن عمارت اراک و ایرانکوه اصفهان از جمله معادن مهم سرب و روی کشور هستند.

با وجود آنکه ایران حدود ۹ درصد ذخایر روی جهان را دارد، اما سهمی حدود یک درصد از کل صادرات و تولیدات جهانی را به خود اختصاص داده است و بیشتر واحد‌های تولید روی در کشور به دلیل نبود دسترسی به میزان خاک مورد نیاز با عیار مناسب، کمتر از ظرفیت اسمی خود یعنی ۴۵ درصد آن، به تولید روی می‌پردازند.

ایران به طور متوسط حدود ۲۲۰ هزار تن شمش روی در سال تولید می‌کند که از این مقدار به طور میانگین ۸۰ درصد آن صادر می‌شود.

میزان روی که از معدن انگوران استخراج می‌شود تنها ۳۰ درصد از خوراک واحد‌های هیدرومتالوژی و بقیه معادن داخل کشور نیز، حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد نیاز واحد‌های تولیدی را تامین می‌کنند.
برخی شرکت‌های بورسی در ایران شمش و برخی دیگر کنسانتره روی و سرب تولید می‌کنند.

نرخ جهانی روی از ۲۵۰۰ دلار به ازای هر تن در ژانویه ۲۰۲۱ به سه هزار دلار به ازای هر تن در ماه آگوست رسیده است.

افزایش قیمت توسط تقاضای قوی زیرساخت‌های چینی و افزایش تقاضا برای لوازم مصرفی پشتیبانی شده است.

در بخش عرضه نیز، معادن روی به ویژه در آمریکای جنوبی به شدت تحت تاثیر اختلالات مربوط به کووید ۱۹ قرار گرفته است و پیش بینی می‌شود قیمت‌ها برای سال ۲۰۲۲ در پی افزایش تولید و کاهش تقاضای چین، کاهش یابد.

به طور قطع، روند قیمت برای فلز روی در بلندمدت افزایشی است، اما در بازه کوتاه مدت یک ساله، احتمال کاهش قیمت برای آن دور از انتظار نیست.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده