به گزارش میمتالز، در این گزارش به یکی از پر تکرارترین سوالات بیمه شدگان تامین اجتماعی پاسخ دادهایم.
به استناد ماده «١» قانون بیمه بیکاری مصوب سال ۶٩ مجلس شورای اسلامی، کلیه مشمولین قانون تأمین اجتماعی که تابع قانون کار میباشند به استثنای بازنشستگان، ازکارافتادگان کلی، صاحبان حرف و مشاغل آزاد، بیمه شدگان اختیاری و اتباع خارجی مشمول قانون بیمه بیکاری هستند.
به استناد بند «ب» ماده «۶» قانون بیمه بیکاری، بیمه شده میبایست ظرف ٣٠ روز از تاریخ بیکاری با اعلام مراتب بیکاری به واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی و یا مشابه آن اطلاع دهند.
١- بیکاری بدون میل و اراده شخصی
٢- مراجعه ظرف ٣٠ روز به واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی
٣- داشتن حداقل ۶ ماه سابقه برای کارگران دائمی
۴- داشتن حداقل یکسال سابقه کار و پرداخت حق بیمه در آخرین کارگاه برای کارگران قراردادی
بیمه شده میتواند با توجه به میزان سابقه پرداخت حق بیمه، وضعیت تأهل یا تکفل، طبق مدت مقرر در جدول بند «الف» ماده «٧» قانون بیمه بیکاری با رعایت سایر شرایط قانونی از بیمه بیکاری استفاده کند.
مجردین:
٣٠×۵۵%×متوسط مزد ظرف٩٠روزقبل ازبیکاری
مشروط به اینکه از حداقل دستمزد کمتر نباشد
متاهلین یا متکفلین:
مقرری فردمجرد+ (١٠% حداقل دستمزد ×تعدادعائله حداکثرتا۴نفر)
مشروط به اینکه ازحداقل دستمزد کمتر واز٨٠%متوسط مزد بیشترنباشد.
مقرری بیمه بیکاری در چه صورت قطع میشود؟
به استناد ماده «٨» قانون بیمه بیکاری، مقرری در موارد ذیل قطع میگردد:
١- اشتغال مجدد
٢- عدم شرکت در کلاسهای آموزش فنی و حرفهای یا نهضت سوادآموزی
٣- خودداری از پذیرش شغل تخصصی خود و یا شغل مشابه پیشنهادی
۴- احراز شرایط بازنشستگی یا ازکارافتادگی کلی
۵- اعاده به کار بیمه شده با دریافت مزد ایام بلاتکلیفی.
خیر- به استناد تبصره «٢» ماده «۶» قانون بیمه بیکاری مدت دریافت بیمه بیکاری جزء سوابق پرداخت حق بیمه از نظر بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت محسوب میشود.
به استناد بند «ج» ماده «٧» قانون بیمه بیکاری، مقرری بیمه بیکاری از روز اول بیکاری قابل پرداخت است.
آیا دریافت مقرری بیمه بیکاری، منجر به قطع مستمری از کار افتادگی جزیی خواهد شد؟
به استناد تبصره «٣» ماده «٧» قانون بیمه بیکاری دریافت مقرری بیمه بیکاری مانع از دریافت مستمری جزئی نمیشود.
در صورت احراز شرایط قانونی به هر دو تعلق میگیرد، لیکن به موجب تبصره «۴» ماده «٧» قانون بیمه بیکاری فقط یکی از آنها محق به استفاده از افزایش مقرری به ازای هر یک از فرزندان خواهد بود.
چنانچه تاریخ بیکاری در اثنای فصل کار واقع شود و این امر به تائید مراجع حل اختلاف ادارات کار رسیده باشد درصورت احراز سایر شرایط قانونی، برقراری مقرری بیمه بیکاری میسرخواهد بود.
بله- در صورت دارابودن حداقل یکسال سابقه کار و پرداخت حق بیمه در آخرین کارگاه و احراز کلیه شرایط قانونی امکان پذیر است.
خیر- به موجب تبصره «۵» ماده «٧» قانون بیمه بیکاری بیمه شده بیکار و افراد تحت تکفل در مدت دریافت مقرری بیمه بیکاری از خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی استفاده خواهند کرد و دارای دفترچه درمانی نیز میباشند.
با عنایت به دادنامههای شماره ٩٧ مورخ ۴/٣/٨٢ و ٢۵۶-٢۵٧ مورخ ١٣/٨/٨٢ هیات عمومی دیوان عدالت اداری و همچنین مصوبه مورخ ٢۶/١٠/٧٨ هیات وزیران، به کارگرانی که در فعالیتهای با ماهیت غیردائم (پروژهای، عمرانی و …) در پایان پروژه، اتمام بخشی از کار و اتمام قرار کار بیکار میشوند، مقرری بیمه بیکاری تعلق نمیگیرد.
بنابر مجوز قانون بیمه بیکاری سازمان تامین اجتماعی میتواند جهت احراز اشتغال مجدد بیمه شده بیکار بازرسی به عمل آورد.
ضمناً چنانچه بیمه شده بیکار در حین دریافت مقرری شاغل شود طبق تکلیف قانونی میبایست فورا موضوع را به شعبه تامین اجتماعی مربوطه اطلاع دهد. هرچند کار فرما از ارسال لیست حق بیمه وی خودداری کند.
بر اساس تبصره ۵ ماده ۴ قانون تامین اجتماعی، کلیه مدیران اشخاص حقوقی غیردولتی و همچنین کارفرمایان اشخاص حقیقی میتوانند با رعایت ماده ٢٨ قانون تامین اجتماعی و با ٢٧ درصد حق بیمه متعلقه نسبت به ارسال لیست و پرداخت حق بیمه خود به همراه کارکنان شاغل اقدام و از مزایای قانون برخوردار شوند. ضمناً بر اساس رای شماره ۶۶۶ مورخ ١۶/٩/٨٨ و ١١٨٢ مورخ ١۵/١٠/٩۴ هیات عمومی دیوان عدالت اداری مدیران اشخاص حقوقی و همچنین مدیرعامل از شمول قانون کار خارج میباشند.
بیمه بیکاری به افرادی تعلق میگیرد که توسط کارفرما اخراج شده باشند، به عبارتی دیگر میبایست بیکاری فرد بدون میل و اراده وی باشد، بنابراین در صورت ترک کار مشمول بیمه بیکاری نخواهید شد.
منبع: تجارت نیوز