تاریخ: ۱۱ مهر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۳:۳۳
بازدید: ۲۴۱
کد خبر: ۲۳۰۳۷۵
سرویس خبر : آهن و فولاد

سرما و گرمای پردردسر برای فولادسازان

سرما و گرمای پردردسر برای فولادسازان
‌می‌متالز - صنعت فولاد در آستانه تحقق چشم انداز ۱۴۰۴ با ابر چالش انرژی در بخش برق و گاز مواجه است که می‌تواند سرمایه گذاری‌های صورت گرفته را تحت تاثیر قرار دهد.

به گزارش می‌متالز، انرژی یکی از فاکتور‌های اصلی برای تولید فولاد محسوب می‌شود. درواقع دراختیار داشتن منابع عظیم گازی در کنار ذخایر فراوان از سنگ آهن باعث شد تا چشم انداز ۱۴۰۴ برای صنعت فولاد تدوین و با اجرای ۸ طرح فولادی وزارت صمت به سوی محقق شدن این هدف برود.

هرچند در سال‌های اخیر با ورود شرکت‌های معدنی به بخش فولادسازی در راستای سیاست ایجاد ارزش افزوده، تامین مواد اولیه را با چالش‌هایی همراه کرد، اما در آن سوی ماجرا فولادی‌ها نیز برای تامین این نیاز حیاتی با سرمایه گذاری در معادن و همچنین ایجاد معاونت‌های معدنی به حلقه بالادست وارد شده تا از این چالش عبور کنند.

هرچند دستیابی به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد با چالش‌های بسیاری همراه است و در سال‌های اخیر و با افزایش صادرات فولادی ها، سرمایه گذاری از سوی تولیدکنندگان برای رفع این چالش‌ها آغاز شد، اما از زمستان گذشته چالش انرژی در حوزه گاز رنگ جدی تری به خود گرفت.

کمبود گاز در واحد‌های صنعتی و قطع آن در فصل سرما برای تامین نیاز خانگی توانست بخشی از تولید کنندگان فولاد را از برنامه پیش بینی شده تولید باز دارد. با چنین اتفاقی تامین انرژی به چالش جدی صنعت فولاد تبدیل شد، اما ریشه اصلی این مشکل در کجا قرار دارد؟

با افت فشار و کاهش تولید در پارس جنوبی، چالش انرژی گریبان گیر صنایع فولادسازی شد اتفاقی که تولید را تحت تاثیر می‌دهد و به نوعی می‌توان گفت زنگ خطر برای ۱۴۰۴ را به صدا درآورده است و می‌توان تهدیدی برای سرمایه گذاری‌های انجام شده باشد.

با شروع سال جاری و با افزایش نیاز صنایع به برق و همچنین استخراج رمز ارز، ظرفیت نیروگاه‌ها برای تولید برق با مشکل همراه شد و چالش برق در بخش انرژی مشکلات جدیدی را برای فولادسازان ایجاد کرد. قطعی برق و اعمال محدودیت مصرف توانست تولید این صنعت در واحد‌های مختلف را کاهش دهد، درحالی که واحد‌های فولادسازی در تابستان برای تحقق برنامه تولید میزان کاهش زمستانی بر اثر کمبود گاز را جبران می‌کردند، اما تابستان امسال به شکل دیگری برای فولادی‌ها رقم خورد.

اما این چالش تنها تابستان فولادی‌ها را دشوار نکرد بلکه وزیر نفت از کبود گاز در فصل سرما خبر داد و این یعنی مشکلات در حوزه انرژی جدی‌تر از سال قبل خواهد بود.

با توجه به چالش پیش رو و مشکلات پیش آمده در تابستان بدون شک تحقق برنامه‌های تولید در سال جاری سخت خواهد شد. اما راهکار برای این موضوع چیست؟

در بخش برق فولادی‌ها خود برای ساخت نیروگاه پیش قدم شده اند، اما تولید برق نیازمند تامین گاز خواهد بود، در صورتی که فصل سرما مصرف افزایش داشته باشد، دولت ابتدا به سراغ صنایع خواهد رفت درست مانند تصمیمی که برای برق در تابستان اتخاذ شد. اما بنا به نظر بسیاری از فعالان صنعتی، قطع برق و گاز در واحد‌های تولیدی همچون فولادسازی‌ها منجر به توقف خط تولید خواهد شد که این موضوع خسارت‌های دیگری را به همراه دارد.

درنتیجه تعامل هرچه بیشتر سه وزارت خانه صمت، نیرو و نفت می‌تواند به حل این چالش کمک کند و زمینه را برای ورود بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری در پروژه‌های تولید انرژی فراهم کند. از سویی دیگر در حوزه برق نیز باید وزارت نیرو و صمت در مناطق فلات مرکزی ایران به سراغ تولید برق جایگزین رفته تا بخشی از نیاز واحد‌های صنعتی از جمله فولادی‌ها تامین شود.

از سویی دیگر کاهش مصرف انرژی علاوه بر افزایش بهره وری در کوتاه مدت می‌تواند به وزارت نیرو و نفت در تامین انرژی لازم کمک کند.

درواقع گره این مشکل باید با استفاده از برنامه‌های کوتاه و بلند مدت و فراهم شدن شرایط سرمایه گذاری در کنار تعامل وزارتخانه‌های یاد شده گشوده شود.

منبع: تیتر ۲۰

عناوین برگزیده