تاریخ: ۲۳ مهر ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۵:۲۶
بازدید: ۱۸۳
کد خبر: ۲۳۱۹۸۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

لزوم اصلاح نحوه عرضه ارز صادراتی محصولات کشاورزی در سامانه نیما

لزوم اصلاح نحوه عرضه ارز صادراتی محصولات کشاورزی در سامانه نیما
‌می‌متالز - یک فعال اقتصادی معتقد است: ارز حاصل از صادرات کالا‌های کشاورزی و صنعتی را نمی‌توان با همان قیمت ارز‌های پتروشیمی و فولاد در شبکه نیما عرضه کرد و این روش باید اصلاح شود.

به گزارش می‌متالز، محمدرضا فرشچیان با اشاره به بخشنامه اخیری که از سوی دولت درباره مجوز واردات در مقابل صادرات صادر شد، اظهار کرد: یک سال بود که به دنبال این بخشنامه بودیم که خوشبختانه محقق شد، اما در حال حاضر مشکل اساسی ما ساز و کار شبکه نیما است.

وی تصریح کرد: مشکل صادرکنندگان غیرنفتی واقعی این است که دولت توقع دارد ارز حاصل از صادرات کالا‌های کشاورزی و صنعتی هم با همان قیمت ارز‌های پتروشیمی و فولاد در شبکه نیما عرضه شود و این در حالی است که پتروشیمی و فولاد از تسهیلات یارانه‌ای برخوردار هستند؛ یعنی پتروشیمی مواد اولیه خود را به صورت یارانه‌ای از وزارت نفت می‌گیرد و فولاد هم یارانه انرژی می‌گیرد.

فرشچیان ادامه داد: در نتیجه بخش کشاورزی که هیچگونه یارانه‌ای به آن تعلق نمی‌گیرد و صرفا ماحصل دسترنچ کشاورز است به هیچ عنوان نمی‌تواند ارز صادراتی خود را بر این مبنا به شبکه نیما عرضه کند. گویا برخی می‌خواهند که صادرکننده به واردات سوبسید دهد در صورتی که تمام واردات نیز با نرخ واقعی سرسفره مردم نمی‌رود، بلکه با قیمت‌های بالاتر عرضه می‌شود.

این تاجر با سابقه کشور با بیان اینکه در حال حاضر مشکل اساسی صادرات غیرنفتی و غیریارانه‌ای واقعی ما همین موضوع است، تاکید کرد: طی نامه‌ای به مسوولان پیشنهاد دو راهکار را ارائه کردیم؛ نخست اینکه واردات را مسقیما در مقابل صادرات غیرنفتی و در خارج از شبکه نیما قرار دهند یا اگر در شبکه نیما قرار است فعالیت داشته باشیم، ارز یارانه‌ای باید از شبکه نیما خارج شود و و فقط برای کالا‌های اساسی و سرمایه‌ای و مورد نیاز پروژه‌های عمرانی مورد استفاده قرار گیرد. در غیر اینصورت نمی‌توان انتظار رشد صادرات غیرنفتی داشت و با اختلاف نرخ ارز و نرخ تورم که متناسب نیست در بازار‌های بین المللی به فعالیت خود ادامه داد.

این فعال اقتصادی گفت: برخی موانع پیش روی صادرکنندگان مانند تحریم‌های بین المللی، عدم حمل و نقل کشتی‌های مادر در بنادر، عدم دسترسی به بیمه‌های بین المللی، خارجی است و در اختیار دولت نیست، بلکه وظیفه صادرکننده است تا با راهکار‌های خود آن‌ها را از میان بردارد. اما موانع اساسی‌تر درباره کج سلیقگی‌های داخلی است که سد راه صادرات می‌شود.

فرشچیان با تاکید بر اینکه نیاز نداریم تا پایان سال صبر کنیم تا مشکلات را از راه برداریم، افزود: با دو بخشنامه بسیاری از قید و بند‌های صادراتی بدون اینکه بار مالی برای دولت داشته باشد، رفع خواهد شد. اما انتظار داریم آن‌هایی که دست اندرکار واقعی صادرات هستند با هم مشورت و همفکری داشته باشند تا بتوان نتیجه خوبی گرفت.

این صادرکننده برتر کشور اظهار کرد: اگر در راستای منافع ملی همدلی بین مسوولان وجود داشته باشد بسیاری از مسائل حل خواهد شد. این در حالی است که از تیرماه تا بهمن ماه سال گذشته صادرات در مسیر همواری در حال حرکت بود، اما بهمن ماه گذشته بانک مرکزی با مخلوط کردن ارز‌های حاصل از صادرات پتروشیمی و فولاد با ارز‌های کشاورزی و صنعتی در سامانه نیما بازار صادراتی را کاملا منفعل کرد.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

عناوین برگزیده