به گزارش میمتالز، مسعود بهمنی راد با اشاره به اینکه نوسانات بازار سهام در ماههای اخیر و پس از رشد شتابان سال گذشته، نشان از ترس و وجود ابهامات متعدد دارد گفت: این ابهامات به دلیل تغییرات در وزارت اقتصاد، نهادهای تصمیم ساز بازار سرمایه و احتمال تغییر عوامل موثر است.
از مهمترین ابهامات فعلی بورس، کسری بودجه دولت و احتمال رشد نرخ سود اوراق مشارکت برای فروش و تامین کسری است که در صورت رخداد میتواند در کوتاه مدت بازار را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین بودجه ۱۴۰۱ و احتمال تغییر موارد موثر بر شرکتهای بورسی از قبیل نرخ بهره مالکانه، خوراک و تغییر عوارض صادرات کالا هم باعث افزایش ابهام شد. پیش بینی فروش دستوری محصولات مانند سیمان و فولاد هم از سایر دغدغهها است.
مهمترین عامل موثر سالهای اخیر بر بورس هم تورم و رشد دلار و مزیت صنایع و شرکتها در سودآوری بود. پس از روی کار آمدن دولت جدید همچنان پایه پولی، حجم نقدینگی و قیمت کالاها در حال افزایش است که میتواند بصورت مستقیم قیمت کالا و خدمات را افزایش داده و رشد سودآوری شرکتها و صنایع را در پی داشته باشد.
برای آینده دلار دو سناریو مطرح است. اگر مذاکرات ادامه یابد و توافق شود با توجه به زمان بر بودن فرایند مذاکرات، کسری بودجه، حجم نقدینگی و نرخ فعلی دلار تا پایان سال جاری ثابت میماند، اما در صورت چالش در مذاکرات، پیش بینی میشود قیمت دلار به ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان برسد.
مورد بعدی، بحران انرژی است. قیمت گران سوخت در اروپا، چین و آمریکا که بیشتر از میانگین بلندمدت هستند، همگی از کمبود انرژی در میان مدت حکایت دارند. بحران انرژی مستقیما روی کامودیتیها اثر گذار است و طی یک ماه گذشته، مس، روی و... رشد زیادی را تجربه کرده اند.
پیش بینی میشود با توجه به بحران سوخت، قیمت حاملهای انرژی پس از رشدهای اخیر در کوتاه مدت و میان مدت در محدوده فعلی ثابت بمانند، اما با توجه به رشد قیمت گاز، قیمت محصولات پایه گازی مانند متانول، اوره و محصولات پتروشیمی افزایش مییابند و میتوان شاهد رشد صنایع پتروشیمی به طور مستقیم و صنایع پالایشگاهی به طور غیر مستقیم بود.
البته کمبود احتمالی گاز در فصل سرما میتواند باعث اختلال در تولید و یا کاهش بازده تولید برخی صنایع و شرکتها شود، ولی این کاهش ظرفیت تولید در قیاس با رشد قیمت حاملهای انرژی و نرخ ارز، تاثیرگذاری زیادی ندارد و شرکتها میتوانند سودآوری خوبی داشته باشند. صنایع نیروگاهی و دارویی هم میتوانند برای سرمایه گذاری در آینده نزدیک مناسب باشند، اما صنعت بانکداری نمیتواند در رقابت با سایر صنایع بورسی در ۶ ماه پایانی سال جذابیت داشته باشد.
صنایعی صادرات محور که تسهیلات ارزی نداشته و طرحهای توسعهای مناسبی را دنبال میکنند در نیمه دوم سال جاری برای سرمایه گذاری مناسب خواهند بود. صنایعی مانند پتروشیمی خصوصا صنعت اوره، صنعت پالایشگاهی (به دلیل فرمول جدید قیمت گذاری خوراک و محصولات که در بلندمدت ابهامات صنعت را کم میکند)، صنعت کانیهای فلزی (سنگ آهن خصوصا شرکتهایی که زنجیره کامل تولید را در اختیار دارند) و صنعت چند رشتهای صنعتی که فاصله زیادی تا قیمت ذاتی دارند، میتوانند مورد توجه سرمایه گذاران قرار گیرند.
سرمایه گذاری در صنایعی که تولید و فروش مناسبی ندارند و درگیر نرخ گذاری دستوری هستند، میتواند ریسکهای خاص در پی داشته باشند. با توجه به بحران انرژی، وضعیت مذاکرات، نبود نقدینگی، فروش اوراق و شرایط مبهم بازار سهام با فرض ثابت ماندن قیمتهای جهانی، پیش بینی میشود، شاخص کل در محدوده ۱.۵ تا ۱.۶ میلیون هزار واحد تا پایان سال جاری قرار گیرد.
منبع: بورس پرس