تاریخ: ۱۵ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۰:۱۴
بازدید: ۱۵۹
کد خبر: ۲۵۵۳۹۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی

چهار سناریو برای نرخ ارز

چهار سناریو برای نرخ ارز
‌می‌متالز - قیمت ارز تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. در طول این چند سال تحریم‌ها و انتظارت تورمی حاصل از آن به عنوان مهمترین عوامل تاثیرگذار، موجبات رشد قیمت ارز را فراهم کردند. اما پس از رشد شتابان قیمت ارز و به دنبال آن سطح عمومی قیمتها، عواملی از جمله کاهش قدرت خرید و جمع بندی مذاکرات هسته‌ای موجب ایجاد ثبات در قیمت ارز شد. جدیت طرفین در مذاکرات و پیشرفت‌های مناسب، موجب کاهش انتظارات تورمی شد. با افزایش امید به رفع تحریم‌ها میزان استقراض دولت کاهش پیدا کرده و رشد پایه پولی و نقدینگی هم روند کاهشی به خود گرفت.

به گزارش می‌متالز، در چنین شرایطی تبدیل ریال به کالا و دلار روند معکوس به خود می‌گیرد و در بازار‌هایی که کالای همگن مانند دلار و طلا معامله می‌شود شاهد افت هستیم. مسکن هم رکود و اصلاح زمانی را تجربه می‌کند. البته بازار خودرو به دلیل نصف شدن آمار تولید داخلی همچنان مردد خواهد بود. موضوع افزایش ظرفیت تولید و صادرات به اندازه قبل از تحریم‌ها به نظر خوشبینانه است. چراکه در سفره مردم و بازار‌ها چندان قابل لمس نبوده است. اگر تحریم‌ها به طور مناسب رفع شود و کشور بتواند ضمن عرضه ۱۰۰ میلیون بشکه نفت ذخیره شده بر روی دریا بیش از دو میلیون بشکه فروش روزانه نیز داشته باشد، طبیعتا نرخ ارز می‌تواند بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان تثبیت شود. اما اگر کیفیت رفع تحریم‌ها مناسب نباشد، نرخ ارز از ۲۳ تا ۲۷ هزار تومان می‌تواند در نوسان باشد.

همچنین اگر روند انتظار به همین حالت ادامه دار باشد و مذاکرات منتظر تصمیمات سیاسی بماند، قیمت ارز می‌تواند بالاتر از محدوده فعلی نیز حرکت کند. سناریوی چهارم می‌تواند شکست کامل مذاکرات باشد. در این حالت قیمت ارز می‌تواند در مقاطعی رشد‌های شارپی را هم تجربه کند. اما با فرض امیدواری حداکثری به رفع تحریم‌ها بایستی توجیه پذیری صادرات مد نظر قرار گیرد.

با توجه به اینکه تورم تولید حدود ۷۰ درصد است و قیمت مواد اولیه و کالا‌ها در کنار افزایش شدید دستمزد‌ها بهای تمام شده را در برخی کالا‌ها با دلار بالای ۲۷ هزار تومانی رقم می‌زند، بنابراین حفظ محدوده ۲۴ هزار تومان برای سامانه نیما بسیار حیاتی است. چراکه عدم تناسب بهای تمام شده تولید با نرخ سامانه نیما، موجب عدم توجیه صادرات شده و صادرات غیرنفتی کشور را کاهش می‌دهد.

در این حالت شاید با وجود درآمد‌های نفتی، ممکن است درآمد‌های صادرات غیرنفتی با افت مواجه شود و بازار ارز همچنان ملتهب بماند. لازم به توضیح است افزایش صادرات غیرنفتی در سال ۱۴۰۰ بیشتر ناشی از افزایش جهانی قیمت‌ها بوده و به تناسب آن قیمت کالا‌های وارداتی افزایش یافته است. البته از لحاظ وزنی هم شاهد افزایش صادرات بوده ایم که دلیل آن می‌تواند کنترل بیماری کرونا در جهان باشد؛ بنابراین اتکا به اعداد صادرات و واردات بدون تحلیل داده‌ها ممکن است باعث برداشت اشتباه و کاهش تلاش‌ها در جهت افزایش صادرات غیرنفتی شود.

اما در حالت کلی چهار سناریوی بیان شده هر کدام با میزان احتمال وقوع خود می‌توانند بازار ارز را تحت تاثیر قرار دهند. البته با توجه به طولانی شدن مذاکرات و رسیدن به سال ۱۴۰۱، فعلا اگر اتفاق خاصی رخ ندهد شوکی در بازار ارز نخوانیم داشت. چراکه قیمت‌های فعلی از لحاظ تکنیکال تا حدودی تثبیت شده و اخبار مهم از مذاکرات می‌تواند تاثیر مثبت و منفی در بازار ارز داشته باشد.

منبع: کسب و کار

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت