تاریخ: ۰۳ آبان ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۱:۱۷
بازدید: ۲۷۱
کد خبر: ۲۳۳۴۰۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس:

بورس کالا گزارشگر بازار است

بورس کالا گزارشگر بازار است
‌می‌متالز - سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه مجلس مخالف قیمت گذاری دستوری است، گفت: باید این فهم مهم در اقتصاد کشور شکل بگیرد که بورس کالا، بستر معاملات کالا‌ها و گزارشگر بازار است و اگر قیمت کالایی بالا یا پایین می‌رود، ناشی از روند عرضه و تقاضاست؛ به عبارتی بورس کالا، تصویر روشنی از بازار را به سیاست گذار نشان می‌دهد که او نسبت به رفع معضلات بازار اقدام کند.

به گزارش می‌متالز، غلامرضا مرحبا اظهار داشت: مجلس به نحوه تنظیم بازار‌ها که وظیفه دولت است و همچنین قیمت‌گذاری کالا‌ها ورود پیدا نمی‌کند و اگر برخی نمایندگان در خصوص تعیین قیمت‌ها سخن می‌گویند، صرفاً اظهارنظر‌های شخصی آنان است.

او تأکید کرد: بررسی این موضوع که در روند تنظیم بازار‌ها آیا ترک قانون انجام شده یا خیر، وظیفه مجلس خواهد بود، اما اینکه بازار چگونه تنظیم شود و چگونه برای بازار تصمیم گرفته شود از حیطه وظایف مجلس خارج است.

مرحبا گفت: اگر اقدامی غیرقانونی مانند قیمت گذاری دستوری کالا‌ها در بازار سرمایه انجام شود، مجلس به‌وسیله ابزار‌های نظارتی توسط نمایندگان مورد رسیدگی قرار می‌دهد، اما این خود مجلس بخواهد به بحث قیمت‌گذاری کالا‌ها ورود کند، نادرست و جزو وظایف مجلس نیست.

قیمت واقعی در مکانیسم عرضه و تقاضا کشف می‌شود

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر اینکه اساساً با قیمت‌گذاری دستوری موافق نیستم توضیح داد: باید فرآیند‌های گذشته و روال‌های سنتی را اصلاح کنیم؛ به عبارت بهتر قیمت واقعی کالا‌ها در مکانیسم عرضه و تقاضا و در یک شرایط سالم، کشف می‌شود که در این صورت نیز اجحافی در حق هیچ یک از طرفین معامله نمی‌شود.

مرحبا با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری، فساد آفرین است افزود: ابتدای انقلاب برای آنکه تأمین کالا‌ها در شرایط جنگی بسیار سخت بود لازم بود دولت به بازار ورود داشته باشد و برای کالا‌های اساسی و موردنیاز مردم قیمت‌گذاری کند. اما بعد از جنگ تحمیلی و با توجه به رشد تولید کالا‌ها در کشور دیگر نیازی به حضور مداوم دولت در بازار نیست و بازار باید به نظام عرضه و تقاضا سپرده شود.

گزارشگری بورس کالا

او معتقد است: بورس کالا محلی برای عرضه و تقاضای شفاف است و در این بورس می‌توان کالا را به رقابت گذاشت تا کشف نرخ به‌درستی انجام شود. در این فضا هرگونه دخالت موجب بر هم خوردن تعادل بازار شده و ناهنجاری‌هایی ایجاد می‌کند.

به گفته وی، باید این فهم مهم در اقتصاد کشور شکل بگیرد که بورس کالا، بستر معاملات کالا‌ها و گزارشگر بازار است و اگر قیمت کالایی بالا یا پایین می‌رود، ناشی از روند عرضه و تقاضاست؛ به عبارتی بورس کالا، تصویر روشنی از بازار را به سیاست گذار نشان می‌دهد که نسبت به رفع معضلات بازار اقدام کند.

مرحبا اذعان کرد: وقتی به عملکرد سال‌های گذشته نگاه می‌کنیم می‌بینیم هر جا دولت مداخله‌ای در بورس داشته و باید و نبایدی مشخص کرده، شرایط بازار از حالت طبیعی خارج‌شده و مفسده‌هایی به وجود آمده است.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس توضیح داد: ما در گذشته در بازار‌های مختلف از جمله پتروشیمی تعیین سقف قیمت را تجربه کردیم؛ این مداخله دولت باعث شد که مفسده‌ای بزرگ شکل بگیرد، نظم بازار به هم خورد و بازار سیاهی بزرگ خارج از بورس شکل بگیرد. دولت جدید و سیاست گذاران باید از این تجربه‌های گران‌قیمت که با تحمیل هزینه‌های بسیار بر اقتصاد به دست آمده است، نهایت بهره را ببرند و به نظام بازار که ابزار اصلی آن بورس کالاست، اعتماد کنند.

مرحبا در پایان گفت: در ماه‌های گذشته تجربه موفق عرضه سیمان در بورس را داشتیم که برای تداوم آرامش فعلی در بازار و حمایت از تولید، باید بر سازوکار بازار باقی بمانیم و اگر هم به دلایل مختلف شاهد تلاطم قیمتی بودیم با بررسی کارشناسی اقدام به تامین صحیح بازار و پوشش تقاضا کنیم.

منبع: کالاخبر

عناوین برگزیده