به گزارش میمتالز، قیمت نفت در روز جمعه و پیش از تعطیلات هفتگی بازارهای جهانی کاهش کم سابقه ۹ دلاری را در یک روز تجربه کرد و هر بشکه نفت برنت دریای شمال به ۷۲ دلار و ۷۲ سنت در هر بشکه رسید.
افت ۹ دلاری قیمت نفت در یک روز کارشناسان بازار انرژی را شوکه کرد و تنها دلیل برای این سقوط خبر کشف سویه جدید کرونا در آفریقای جنوبی عنوان شد. خبر کشف این ویروس را هم نه آفریقای جنوبی بلکه برای نخستین بار دولت انگلیس اعلام کرد و بلافاصله تمامی پروازها از مقصد این کشور آفریقایی به انگلیس و بالعکس را لغو کرد. کشورهای اروپایی دیگر مثل آلمان و فرانسه هم با پیروی از انگلیس محدودیتهای پروازی شدیدی را به آفریقای جنوبی برقرار کردند.
رسانههای غربی هم دست به کار شدند و به سویهای که هنوز هیچ اطلاعاتی در مورد میزان سرایت پذیری و خطرناک بودن آن مشخص نشده بود ضریب دادند و افکار عمومی را از آن ترساندند. بورسها فرو ریخت و بیش از همه تولیدکنندگان نفت ضرر کردند که افت ۹ دلاری قیمت کالای صادراتی خود در یک روز را تجربه کردند.
این همه سر و صدا در حالی بوده که آلمان با شیوع دوباره سویه دلتا رکوردهای جدید ۶۰ تا ۷۰ هزار نفری را در زمینه ابتلا به کرونا به ثبت رساند و آفریقای جنوبی به عنوان کانون کرونای جدید روزانه ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر ابتلا به کرونا را ثبت کرده بود. اکنون با گذشت دو روز از کشف سویه جدید کرونا خبرهایی در مورد خفیف بودن علائم سویه جدید که امیکرون نام گرفته منتشر شده است.
سوای از این که امیکرون تا چه حد خطرناک باشد یا نباشد، به نظر میرسد آمریکا و اروپا که تحت فشار نفت ۸۰ دلاری قرار داشتند بر موج انتشار خبر کشف سویه جدید کرونا سوار شدند و با به بازی گرفتن موضوعی که مربوط به سلامت مردم جهان است، میوه نفت ارزان را از آن چیدند. این سخن وقتی نزدیک به ذهن به نظر میرسد که به رشد ۶۱ درصدی قیمت بنزین در آمریکا و صعود تورم در این کشور به بالاترین رقم طی ۳۰ سال گذشته توجه کنیم.
دولت بایدن که به دلیل گرانی بنزین و رکورد شکنی تورم با انتقاد شدید در داخل مواجه بود فشار زیادی را به وابستگان خود در اوپک از جمله عربستان وارد کرد تا با افزایش تولید، قیمت جهانی نفت را پایین بیاورد، اما عربستان که به دلیل برنامههای بلندپروازانه بن سلمان به دلارهای نفتی نیاز دارد با درخواست آمریکا مخالفت کرد.
بعد از آن، طرح برداشت از ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا مطرح شد که هرچند سر و صدای رسانهای زیادی در مورد آزادسازی ۵۰ میلیون بشکهای ذخایر نفتی به راه افتاد، اما بازار نفت همچنان گارد صعودی خود را حفظ کرد.
به غیر از منافع اقتصادی که نفت ارزان برای آمریکا و اروپا دارد، از منظر دیگر باید گفت مطرح شدن سویه جدید کرونا و وارد شدن شوک قیمت به بازار نفت در آستانه مذاکرات هستهای ایران قابل تامل است. رشد قابل توجه قیمت نفت طی ماههای اخیر به همراه افزایش صادرات نفت ایران اثر تحریمها بر اقتصاد این کشور را کاهش داده و این موضوع در آستانه مذاکرات میتواند برگ برندهای برای مذاکره کنندگان ایرانی باشد. درخواستهای مکرر آمریکا از چین برای کاهش واردات نفت از ایران هم به در بسته خورده بود.
به هر ترتیب خبر کشف سویه جدید کرونا در آفریقای جنوبی کاری را که دولت بایدن از متحدان نفتی خود میخواست و انجام نداند انجام داده و باعث سقوط ۹ دلاری قیمت نفت در یک روز شده است و باید منتظر ماند و دید آیا سویه جدید کرونا اقتصاد جهانی را به سمت بسته شدن دوباره میبرد و یا روند بازگشاییها ادامه پیدا خواهد کرد و حال که غربیها سود خود را با ارزان شدن نفت از این خبر دریافت کردند، سویه جدید امیکرون هم به مرور از دستور کار رسانهها خارج میشود.
منبع: خبرگزاری تسنیم