30 صاحبنظر بخش مسکن از سه طیف «سیاستگذار، پژوهشگر و فعال ملکی» با شرکت در نظرسنجی «دنیایاقتصاد»، به 7 پرسش روز درباره چشمانداز بازار ملک، پاسخ دادند. نتایج نظرسنجی، ضمن آنکه از نوعی امیدواری ناظران بازار مسکن نسبت به اصلاح رفتار سرمایهگذاران ساختمانی حکایت دارد، نشان میدهد «انتخابات» و «نرخ سود بانکی»، دو مانع موقت و کهنه در مسیر رونق معاملات و ساختوساز محسوب میشود. بالاترین اشتراک نظر در پاسخها، متوجه پرسش درباره «آینده قیمت مسکن» است. این نظرسنجی، فوریترین اقدام برای رشد بخش مسکن را معرفی کرده است.
30 صاحبنظر بخش مسکن با شرکت در نظرسنجی «دنیای اقتصاد»، چشمانداز بازار ملک طی دو فصل اول امسال را به تصویر کشیدند. نتایج نظرسنجی که در قالب طرح 7 پرسش (سوالهای اصلی فعالان بازار مسکن) انجام شده، حاکی است: بازار در دو حوزه «معاملات» و «ساختوساز»، تا نیمه 96، در مسیر ورود به فاز رونق، تحت تاثیر موانع «موقت» و «کهنه»، قرار دارد اما بهرغم این دو مانع – صبر و انتظار فعالان بازار ناشی از برگزاری انتخابات و نرخ سود جذاب بانکها- شرایط متغیرهای مسکن به سمت «بهبود وضعیت» پیش خواهد رفت. شرکتکنندگان در این نظرسنجی که از سه طیف «کارشناس و پژوهشگر، سیاستگذار و همچنین فعال بازار» انتخاب شدهاند، درباره روند خرید و فروش آپارتمان و عرضه جدید معتقدند: بازار طی دو فصل بهار و تابستان، بدون آنکه «عقبگرد» کند، با «افزایش مثبت در حجم معاملات» و «تغییر شتاب کاهش تیراژ ساخت به سمت رشد مثبت» مواجه میشود. غالب نظرات در این باره، از بین 4 گزینه «بازگشت به فاز رکودی، درجا زدن متغیرهای رشد، بروز رونق و حرکت در مسیر بهبود»، به گزینه آخر اختصاص دارد.
در این نظرسنجی، بیشترین اشتراکنظر، مربوط به آینده کوتاهمدت قیمت مسکن است. 93 درصد صاحبنظران شرکتکننده، معتقدند: قیمت مسکن، دستکم تا نیمه 96، حداکثر به اندازه نرخ تورم نوسان میکند. نرخ تورم مشروط به تداوم سیاستهای فعلی و مراقبت بانک مرکزی، حول و حوش 10 درصد خواهد بود. تحلیل حاصل از پاسخهای نظرسنجی، نشان میدهد: صاحبنظران بابت «اصلاح رفتاری و ذهنی سرمایهگذاران ساختمانی نسبت به شکل و مکان کسب سود واقعی و پایدار» امیدوار شدهاند. 67 درصد افراد پاسخدهنده معتقدند: امسال، عمده ساخت و سازها، «مصرفی» و برای «دهکهای متوسط» خواهد بود. این اتفاق در صورت بروز، میتواند محصول «هدایت تسهیلات ارزانقیمت ساخت و خرید مسکن به بافتهای فرسوده» باشد. صاحبنظران، فوریترین اقدام از جانب سیاستگذاران برای سرعتبخشی به تحولات بازار مسکن را «فراهم شدن زمینه برای کاهش غیردستوری نرخ سود بانکی» عنوان میکنند. این نظرسنجی نشان میدهد: مطابق 57 درصد پاسخها، انتخابات ریاست جمهوری، چه در ایام قبل از برگزاری و چه هفتهها پس از اعلام نتایج، بر بازار ملک اثرگذار است. برآوردها آن است که «تاثیر انتخابات» عمدتا به شکل «کاهش معاملات خرید» خواهد بود. کارشناسان در این نظرسنجی، با تاکید بر «اراده قوی خریداران مصرفی»، به شکلگیری رونق معاملات مسکن در تهران و رونق ساختوساز در بافت فرسوده در سال 96 امیدوارند.