به گزارش میمتالز، مهدی صادقی شاهدانی در استودیوی گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: آنچه ما به عنوان هدف برای ترویج ارز ترجیحی تعیین میکنیم هیچ وقت تحقق نیافته و نخواهد یافت البته دلایل خاص خودش را هم داشته است.
او ادامه داد: از سوی دیگر به تبع همین دلایل خاص همیشه این نگرانی وجود داشته که اگر ارز ترجیحی برداشته و حذف شود چه کنیم و چه اتفاقی خواهد افتاد.
سجاد برخورداری عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در سوی دیگر استودیو گفت: تحقق نیافتن اهداف ارز ترجیحی نتیجه سیاستهای اشتباهی بود که در تمام دولتها به کار گرفته شد و هیچ گاه کنار گذاشته نشد.
او ادامه داد: روی هم رفته زمان اعلام ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی، زمان مناسبی بود، اما به دلیل نداشتن برنامه مشخص جهت ادامه مسیر، اهداف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ محقق نشده است.
برخورداری دیگر مشکل ارز ترجیحی در کشورمان را بیش اظهاری برخی سودجویان عنوان کرد و افزود: عدهای در اعلامهای اولیه، رقم مقدار مورد نیاز ارز ترجیحی خود را بیش از قیمت واقعی عنوان کردند و متأسفانه نظارتی بر قیمتگذاریهای اعلامی این افراد شکل نمیگیرد، بانک مرکزی فقط تخصیص میدهد، وزارت صمت هم وظیفه قیمت گذاری ندارد.
شاهدانی در سوی دیگر استودیو گفت: خیلی دیر متوجه شدیم که تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی اشتباه است آنجا که منابع قابل توجهی را از دست دادیم و این منابع میتوانست در جاهای مناسب تری صرف شود به جای راه اندازی و رفع مشکلات جامعه و کشور، صفهای طویلی در جلوی صرافیها شکل گرفت و منابع ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی فقط به صرف و سود برخی شد.
او ادامه داد: معمولاً کسی که ارز ترجیحی مطالبه میکند باید برای مصرف آن، نیازی تعریف نماید، اما در کشور ما هیچگاه الگوی درستی برای تأمین نیازهای ارز ترجیحی تعریف و تدوین نشد بنابراین هر کس به عنوان یک متقاضی وارد بازار میشود و ارز ۴ هزار و ۲۰۰ دریافت میکند این در حالی است که در خارج کشور، مثلاً آلمان، وقتی فردی از یک بانک یا صرافی طلب ارز خارجی به میزان بالا میکند بلافاصله از او پرسیده میشود این ارز را برای چه کاری میخواهی؟ آنجاست که فرد باید برای درخواست خود، تأمین نیاز ارائه کند.
شاهدانی تصریح کرد: تنها یک دسته افراد از تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ خوشحال بودند، آنهایی که این ارز را دریافت کردند و ملزم به پاسخگویی نبودند. در این جریان، تولید کنندگان ناخرسند بودند، زیرا ارز مورد نیازشان را دریافت نمیکردند.
حسن مهربانی استاد دانشگاه در ارتباط زنده تصویری با این برنامه گفت: تصور و توهم دولت است اگر فکر کند با تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی، مردم و مصرف کنندگان هم کالاها را برابر با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دریافت خواهند کرد. نمیتوان ۲۰ هزار مرغدار و حدود هزار و خردهای واسطه و دلال مرغ و دام را مجاب و مکلف به عرضه کالا با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی کرد.
او ادامه داد: با تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی حساب امضاءهای طلایی افزایش مییابد و کالاهای واسطهای به کالاهای سرمایهای تبدیل میشود، در این زمان، انبار کردن کالاها به صرفهتر از ارائه و عرضه آنها خواهد بود. در حال حاضر هم بسیاری از کالاهای وارد شده در انبار به سر میبرند.
مهربانی افزود: برای وارد کنندهای که ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دریافت میکند مرغ مرده بهتر از مرغ زنده است، زیرا امکان انبارداری آن فراهمتر است و مرغ مرده ذرت و نهاده نیاز ندارد.