تاریخ: ۰۵ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۳:۴۳
بازدید: ۲۵۶
کد خبر: ۲۴۱۷۳۷
سرویس خبر : انرژی
به‌رغم افت عرضه و تقاضا، حجم معاملات پلیمر‌ها افزایشی شد

گذر از خزان کاهشی پلیمر‌ها با انجماد عرضه

گذر از خزان کاهشی پلیمر‌ها با انجماد عرضه
‌می‌متالز - بازار محصولات پتروشیمیایی بورس‌کالا در آخرین هفته فصل پاییز، جریان معاملاتی نسبتا آرامی را پشت سر گذاشت و به‌رغم ثبت رقابت قیمتی برای خرید برخی از گرید‌های این گروه از محصولات، عمده مواد اولیه با قیمت پایه معامله شدند.

به گزارش می‌متالز، روند نوسان داده ‎های حیاتی معاملات محصولات پتروشیمیایی بورس‌کالا در آذرماه سال‌جاری از افت و خیز‌های متعددی حکایت دارد که از سوی متغیر‌های اثرگذار بر این بازار، یعنی نوسان بهای ارز و قیمت‌های جهانی تغذیه می‌شود. اینکه پیش‌بینی اهالی بازار از دورنمای قیمت پایه محصولات پتروشیمیایی به چه سمت و سویی هدایت شود، همچنین این مساله که حجم عرضه و میزان تقاضای واردشده به بازار محصولات پتروشیمیایی چقدر خواهد بود، میزان معاملات را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

اثرگذاری دو اهرم اصلی بر بازار پتروشیمیایی چگونه خواهد بود؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد، بهای نیمایی ارز که در فرمول قیمت پایه محصولات پتروشیمیایی به شکل میانگین هفتگی به کار می‌رود، آذرماه را با روند افزایشی سپری کرد که سبب شد در هفته‌های اخیر شاهد سبزپوش شدن برخی از گرید‌های این گروه از محصولات باشیم. از آنجا که میانگین‌های روزانه بهای دلار در هفته گذشته نیز افزایشی ارزیابی می‌شود، این انتظار وجود دارد که در هفته جاری و برای قیمت‌های پایه اعلامی در اولین هفته از فصل زمستان، شاهد اثر مثبت روند افزایشی بهای ارز و سبزپوشی قیمت‌های پایه باشیم.

قیمت‌های جهانی، دیگر اهرم اثرگذار بر نوسان قیمت پایه محصولات پتروشیمیایی بورس‌کالا به شمار می‌روند که در هفته‌های اخیر، تحت‌تاثیر افت محسوس بهای جهانی نفت‌خام، با روندی کاهشی نوسان کردند. البته با جرقه‌های افزایشی بهای نفت، تا حدی از افت نرخ جهانی کاسته شد؛ اما هنوز هم تنزل قیمت در برخی از گرید‌های محصولات پلیمری و شیمیایی دیده می‌شود.

با نزدیک شدن به تعطیلات سال نو میلادی و طبق عرف هر ساله این بازارها، قیمت معاملات محصولات پتروشیمیایی در بازار‌های جهانی که از طریق نشریات بین‌المللی منتشر می‌شود، اعلام نشده و این نرخ‌های جهانی در تعطیلات در دسترس نخواهد بود. از این رو این احتمال وجود دارد که همچون سال گذشته، در این مدت دفتر توسعه صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی از تغییرات این قیمت‌ها چشم‌پوشی کرده و تنها با اهرم قیمت نیمایی مبنای دلار اقدام به اعلام نرخ‌های پایه کند.

هنوز بازار ارز به ثبات لازم نرسیده است و روند قیمتی موجود در این بازار به‌شدت تحت تاثیر اخبار منتشرشده از سوی مذاکرات برجام قرار می‌گیرد؛ بنابراین از بازار ارز پیش‌بینی دقیقی نمی‌توان داشت؛ چرا که تحت‌تاثیر عوامل بیرونی نوسان کرده و این روز‌ها نااطمینانی در روند قیمتی این بازار به‌وضوح دیده می‌شود. البته بازار آزاد ارز، در هفته گذشته تکانه‌های قیمتی محدودی را تجربه کرد و توان چندانی برای عبور از مرز ۳۰‌هزار تومانی نداشت. اما آنچه اکنون می‌توان به آن استناد کرد، پیش‌بینی بر مبنای داده‌های گذشته است که این داده‌ها در بازار نیمایی ارز روندی صعودی را ترسیم می‌کند و در هفته گذشته نیز میانگین روزانه بهای دلار را افزایشی نشان داد؛ بنابراین این انتظار وجود دارد که در صورت تداوم شرایط فعلی، حداقل تا برگزاری نشست بعدی برجام و تعیین تکلیف شدن تحریم ها، نوسانات قیمتی با همین روند فعلی ادامه یابد و بازار نیز متاثر از آن جریان آرام معاملاتی را تجربه کند؛ بنابراین لازم است مخابره سیگنال‌های رسمی تر، پیش‌بینی‌ها را به تعویق بیندازد و از معاملات هیجانی پرهیز شود.

عرضه پلیمر‌ها بار دیگر کاهش یافت

جریان معاملات محصولات پلیمری بورس‌کالا در هفته گذشته، در حالی نوسان محدودی را برای داده‌های حیاتی این بازار به نسبت هفته سوم آذرماه ترسیم کرد که میزان عرضه و حجم تقاضا برای خرید مواد اولیه پلیمری کاهش داشته است؛ به گونه‌ای که برای دومین هفته متوالی در آذرماه دو نیروی اصلی تعیین‌کننده حجم معاملات، یعنی عرضه و تقاضا با کاهش همراه شده اند. نکته جالب توجه آن است که در هفته گذشته، به‌رغم ثبت کاهش همزمان عرضه و تقاضا در این بازار، حجم معاملات پلیمر‌ها به میزان یک‌هزار و ۶۶۲ تن افزایش داشته و سبب شده است (به واسطه افت میزان عرضه ها) درصد بیشتری از محصولات این بازار در هفته گذشته مورد دادوستد قرار گیرد. به عبارت دقیق تر، در آخرین هفته ماه آذر، به میزان ۸۲‌هزار و ۷۰۳ تن ماده اولیه پلیمری در تالار فیزیکی بورس کالا عرضه شد که نسبت به هفته ماقبل از افت ۲۶/ ۱ درصدی حکایت دارد. این میزان عرضه هفتگی و تداوم کاهشی آن طی دو هفته متوالی، بار دیگر زنگ خطر بروز رکود در معاملات این بازار را به صدا درآورده است؛ چرا که عرضه به‌عنوان یکی از متغیر‌های اثرگذار بر حجم معاملات به‌سرعت می‌تواند جریان دادوستد‌های این بازار را تحت‌تاثیر قرار دهد که در صورت افت قابل‌توجه میزان هفتگی آن، چندان خوشایند نخواهد بود؛ چرا که میزان دسترسی به مواد اولیه را با، اما و اگر‌های بسیاری همراه خواهد کرد و به نفع صنایع تکمیلی و تولید در این بخش نخواهد بود. در برابر این میزان عرضه، تقاضای ۱۰۵‌هزار و ۸۰ تنی برای خرید پلیمر‌ها به ثبت رسید که نسبت به هفته ماقبل از کاهش بیش از ۷ درصدی حکایت دارد. طبق گزارش‌های پیشین «دنیای‌اقتصاد» چنانچه حجم عرضه این گروه از محصولات در سطوح قابل قبولی ثابت باشد، نوسان میزان تقاضا با حجم معاملات همسو خواهد بود. اما در هفته گذشته، نه‌تن‌ها شرط اول این ادعا اثبات نشد، بلکه به‌رغم افت میزان تقاضا، حجم معاملات افزایش محدودی را تجربه کرد؛ بنابراین می‌توان عنوان کرد که در گام اول مهم‌ترین متغیر برای به ثبات رسیدن معاملات پلیمر‌های بورس کالا، میزان عرضه است که چندی است افت قابل‌توجهی را سپری کرده و از این مسیر حجم معاملات را نیز تحت فشار قرار می‌دهد. اینکه الگوی جدید مدیریت بازار و الزام عرضه کل تولید شرکت‌های پتروشیمی در بورس‌کالا می‌تواند به کمک بازار بیاید یا خیر، نکته ای است که باید در هفته‌های آینده و عملیاتی شدن این طرح و بر مبنای داده‌های به ثبت رسیده بررسی کرد؛ چرا که هنگام اجرایی شدن گام به گام این طرح در اواسط فصل پاییز و حذف تدریجی سهمیه‌بندی‌های بهین‌یاب برای برخی از محصولات، نه‌تن‌ها حجم عرضه‌ها افزایش نیافت، بلکه از متوسط هفتگی ۶ ماه نخست سال نیز کمتر شد.

ثمره تقابل عرضه و تقاضا در هفته گذشته، معامله ۷۷‌هزار و ۲۴ تن انواع محصولات پلیمری در بورس کالا بود که نسبت به هفته ماقبل خود رشد ۲/ ۲ درصدی را به ثبت رساند. این میزان دادوستد پلیمر‌ها در هفته گذشته، از معامله بیش از ۹۳‌درصد عرضه حکایت دارد که اگرچه در مقایسه با هفته سوم آذرماه افزایش یافته، اما اگر میزان افت عرضه را در هفته گذشته به تحلیل‌ها اضافه کنیم، رشد دادوستد مقدار عرضه چندان امیدوارکننده‌ای نخواهد بود.

حجم معاملات شیمیایی ها، در هفته پایانی پاییز ثابت ماند

جریان معاملات در بازار شیمیایی بورس کالا متفاوت از پلیمر‌ها رقم خورد؛ به طوری که عرضه‌های این گروه از محصولات در تالار فیزیکی بورس کالا کاهشی بود و حجم معاملات نسبت به هفته ماقبل آن ثابت باقی ماند و از میان داده‌های پراهمیت معاملات شیمیایی‌های بورس کالا، تنها داده کاهشی قابل‌توجه این بازار، حجم تقاضا بود که در هفته گذشته به میزان ۱۳/ ۵‌درصد نسبت به هفته منتهی به ۲۶ آذر کاهش داشت؛ بنابراین معاملات محصولات شیمیایی بورس کالا در هفته گذشته در حالی به اتمام رسید که حجم دادوستد این محصولات نسبت به هفته ماقبل تقریبا ثابت ماند و به میزان ۲۷‌هزار و ۶۷۷ تن از انواع مواد اولیه شیمیایی در این بازار معامله شد. در واقع در هفته گذشته به میزان ۳۸‌هزار و ۸۹ تن محصول شیمیایی در تالار فیزیکی بورس کالا عرضه شد که در برابر آن ۳۳‌هزار و ۶۲۰ تن تقاضا به ثبت رسید. در نهایت بالغ بر ۷۲‌درصد از میزان عرضه‌ها مورد دادوستد قرر گرفت.

عمده محصولات پتروشیمیایی بدون رقابت قیمتی معامله شدند

رقابت‌های قیمتی برای خرید مواد اولیه پتروشیمیایی بورس کالا در هفته گذشته برای عموم گرید‌های این بازار تقریبا صفر بود و بیشتر مواد اولیه این بازار، به‌ویژه محصولات شیمیایی با قیمت پایه مورد دادوستد قرار گرفتند. در بین شیمیایی‌های بورس کالا، یکی از عرضه‌های اسید نیتریک که به صورت سلف فروخته شد، با بیشترین رقابت قیمتی یعنی ۸۰‌درصد بالاتر از قیمت پایه خود مورد دادوستد قرار گرفت. پس از آن تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) بود که با ثبت ۷۵‌درصد رقابت قیمتی در رده دوم قرار گرفت. اگرچه در بازار شیمیایی‌های بورس کالا میزان رقابت‌های ثبت‌شده بسیار بالا بود؛ اما عمده گرید‌های این بازار با قیمت پایه مورد دادوستد قرار گرفتند یا رقابت قیمتی محدودی را به ثبت رساندند.

اما در بین پلیمر‌های بورس کالا به نسبت شیمیایی‌ها میزان این رقابت‌ها محدودتر ارزیابی می‌شود. به عبارت دقیق‌تر بالاترین رقابت قیمتی این بازار مربوط به چند عرضه نقدی پلی استایرن انبساطی نسوز بود که ۴۵ تا ۳۸‌درصد بالاتر از قیمت پایه خود در هفته گذشته مورد دادوستد قرار گرفتند. پس از آن کمتر از ۱۰ گرید از محصولات پلیمری با رقابت بالای ۲۰‌درصد معامله شدند و سایر گرید‌های پلیمری یا بدون رقابت قیمتی و با قیمت پایه مورد دادوستد قرار گرفتند یا اندکی بالاتر از نرخ پایه اعلامی خود معامله شدند.

همچنین شنیده‌ها از معاملات بازار آزاد محصولات پتروشیمیایی حاکی از آن است که اندکی رشد قیمت در برخی از گرید‌های جذاب این بازار دیده می‌شود؛ اما در مجموع هنوز هم ترکیبی از افزایش و کاهش بها در محصولات مختلف پتروشیمیایی وجود دارد.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده