به گزارش میمتالز، علی فرزادی، اظهار داشت: شرکت زاگرس مس سازان در سال ۱۳۸۶ تاسیس و فعالیت خود را در زمینه تولید کاتد مس از سه سال بعد همزمان با بهرهبرداری از معدن مس در حوالی ساوه آغاز کرده است. سهامدار پیشین مجموعه، شرکت معدنی و صنعتی گلگهر بوده و شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر از سال ۱۳۹۷ سهامدار جدید زاگرس مس سازان است. در حال حاضر، تعداد ۱۰۵ تَن به صورت مستقیم در کارخانه مشغول فعالیت هستند. تعداد ۸۰ تَن نیز در قالب نیروهای پیمانکاری در معادن فعالیت میکنند که اقدامات لازم در زمینههای حفاری، استخراج و آتشباری را انجام میدهند.
وی در خصوص میزان ظرفیت تولید کاتد مس در شرکت زاگرس مس سازان، بیان کرد: ظرفیت تولید کاتد مس در این شرکت، یک هزار تن در سال بوده که در حال حاضر، ۶۰ تا ۷۰ درصد آن فعال است.
رئیس هیات مدیره شرکت زاگرس مس سازان در ارتباط با فرایند تولید کاتد مس در این مجموعه، عنوان کرد: سه پهنه معدنی در محدوده کارخانه قرار دارد که مس اکسیدی از طریق آنها استخراج و در ادامه فرایند هیپ لیچینگ جهت تولید کاتد مس انجام میشود. لازم به ذکر است که تعداد ۱۶ پد در سه هیپ احداث شده است و عملیات پاشش اسیدسولفوریک روی آنها انجام میشود. در ادامه پیرلس تولید شده وارد خط تولید میشود و نهایتا از طریق فرایند استخراج حلالی و الکترووینینگ کاتد مس به دست میآید.
فرزادی در ادامه به میزان ذخایر معادن مس این مجموعه اشاره کرد و گفت: معادن مس در محدوده نارباغی شهرستان ساوه واقع شده که حاوی ۲۰۰ هزار تن مس اکسیدی است. پس از اکتشافات انجام شده در طی ماههای اخیر، این میزان به ۵۰۰ هزار تن افزایش یافته که البته این مقدار هنوز قطعی نشده است و امیدوار هستیم به این میزان ذخیره مس اکسیدی دست یابیم. همچنین در کنار این حجم ذخیره مس اکسیدی، به مس سولفیدی هم دست یافتهایم که پس از انجام بعضی عملیاتهای اکتشافی تکمیلی، میزان ذخیره قطعی مس سولفیدی اعلام خواهد شد. چراکه در نظر داریم در برنامه طرح توسعه، مس سولفیدی را با استفاده از فرایند فلوتاسیون فرآوری کنیم.
وی در همین راستا اضافه کرد: علاوه بر معادن موجود در پهنه ساوه غربی در حال اجرای عملیات اکتشاف یک معدن طلا هستیم و همچنین میخواهیم به ذخایر بیشتر مس اکسیدی در راستای تامین نیاز خوراک کارخانه دست یابیم، زیرا افزایش میزان تولید مجموعه به تامین کافی مواد اولیه وابسته است. امیدوار هستیم با حمایت هلدینگ صنایع و معادن غدیر و با توجه به اینکه فرآوری و فرایند تولید فلز طلا شباهت نزدیکی به فلز مس دارد، در حوزه تولید این فلز زرد نیز گامهای مثبتی برداریم.
رئیس هیات مدیره شرکت زاگرس مس سازان ضمن اشاره به تاثیر اسیدسولفوریک بر تولید کاتد مس، اذعان کرد: تبخیر اسید سولفوریک در داخل سلول الکترووینینگ رخ میدهد که توسط گلولههای پلاستیکی موجود در حمامهای الکترووینینگ کنترل میشود و بنابراین از لحاظ زیستمحیطی مشکل خاصی در زمینه استفاده از این اسید نداریم. اگرچه هر تغییر حالتی در محیط زیست منجر به ایجاد بعضی خسارتها میشود، اما استفاده از اسید سولفوریک در فرایند تولید کاتد مس آنچنان بر محیط زیست تاثیرگذار نیست. زیربناهای لازم در هیپهای موجود در کارخانه به خوبی تعبیه شده است و با استفاده از سه لایه پلیمری در کف این هیپها، از نفوذ اسیدسولفوریک به داخل زمین جلوگیری میشود. چراکه اگر این اتفاق رخ دهد، در واقع با هدررفت کاتد مس مواجه خواهیم شد؛ بنابراین حداکثر تلاش خود را در راستای بهینهسازی تولید محصول با استفاده از این اسید انجام میدهیم.
فرزادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از چه تکنولوژی خاصی جهت تولید کاتد مس استفاده میکنید، مطرح کرد: تکنولوژی مورد استفاده در مجموعه ما به طور کامل داخلی است. در بخش مخازن نگهداری اسید و به این دلیل که از آلیاژهای خاصی در تولید آنها استفاده میشود، ناچار به واردات از کشور آفریقای جنوبی بودهایم. طراحی خط تولید کارخانه توسط کارشناسان داخلی انجام شده و برخی ملزومات و ابزارهای دقیق مانند پمپهای ضد اسید از کشورهای ایتالیا و آلمان خریداری شده است. چراکه به علت فوق تخصصی بودن فرایند تولید این محصولات، امکان تولید آنها در داخل کشور وجود ندارد و ناچار به واردات هستیم.
وی با اشاره به فروش کاتد مس در بورس کالا، اظهار کرد: عرضه و فروش کاتد مس در بورس کالا به نفع مجموعه است، زیرا شفافیت لازم جهت عرضه کاتد مس در بورس کالا وجود دارد و این محصول با قیمت مناسب و مصوب به فروش میرسد. در حالی که اگر بخواهیم محصول تولیدی خود را در بازار آزاد به فروش برسانیم، ناچار به برگزاری مزایده هستیم و کاتد مس با قیمتی کمتر از بورس کالا به فروش خواهد رسید؛ مگر در شرایط اضطراری که مجموعه نیاز مبرم مالی داشته و ناچار به فروش این محصول در بازار آزاد باشیم. در حالت کلی، در راستای شفافسازی و سودآوری بیشتر، عمده فروش کاتد مس تولید شده در این مجموعه از طریق بورس کالا صورت میپذیرد.
این تولیدکننده کاتد مس در خصوص فعالیت در حوزه صادرات، عنوان کرد: در حال حاضر فعالیت خاصی در این حوزه نداریم، اما به دنبال آن هستیم تا بتوانیم در آینده نزدیک کاتد مس را صادر کنیم.
فرزادی در ادامه ضمن ابراز نگرانی از افزایش حقوق دولتی معادن در سال ۱۴۰۱، بیان کرد: زمزمههایی مبنی بر افزایش حقوق دولتی معادن در سال آینده به گوش میرسد. ما در مقام تولیدکننده و با توجه به اینکه حقوق ۲۰۰ نیروی انسانی شاغل در مجموعه را پرداخت میکنیم، توانایی پرداخت حقوق دولتی بیشتر را نداریم. ضمن اینکه برخی مواد معدنی را از بازار آزاد خریداری میکنیم و هزینه حمل و نقل نیز به شدت افزایش یافته است. اگر در چنین شرایطی حقوق دولتی معادن افزایش یابد، طبیعتا سودآوری ما به خطر خواهد افتاد و به دنبال آن عملکرد تمامی بخشهای مجموعه دچار مشکل خواهد شد؛ بنابراین با توجه به شرایط سخت اقتصادی، دولت باید در زمینه افزایش حقوق دولتی معادن، بررسیهای لازم را داشته باشد. افزایش حقوق دولتی معادن باید به نحوی باشد که تهدید خاصی متوجه سودآوری واحدهای تولیدکننده نشود.
رئیس هیات مدیره شرکت زاگرس مس سازان زیرساختهای موجود در منطقه در راستای تولید کاتد مس را مناسب خواند و گفت: خوشبختانه از لحاظ زیرساخت با مشکل خاصی مواجه نیستیم و تنها دغدغه ما در این زمینه آب است. چراکه کشور با بحران کمآبی دست و پنجه نرم میکند و این مساله قطعا تولیدکنندگان را در آینده با مشکل روبهرو خواهد کرد. در حال حاضر، آب مورد نیاز خود را از شهرک صنعتی خریداری میکنیم و با تانکر به کارخانه انتقال میدهیم. میزان آب مورد نیاز مجموعه، ماهیانه پنج هزار تا هشت هزار لیتر است که این میزان مصرف در فصول گرم سال افزایش مییابد و ما همواره بودجه مشخصی را جهت تامین آن درنظر میگیریم.
وی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا طرح توسعهای در دستور کار دارید یا خیر، خاطرنشان کرد: در حال حاضر، برنامه خاصی در این زمینه نداریم و استخراج مس سولفیدی، مهمترین پروژهای است که ذهن خود را برای اجرای آن متمرکز ساختهایم.
منبع: فلزات آنلاین