تاریخ: ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۴:۲۴
بازدید: ۲۸۱
کد خبر: ۲۴۷۳۷۹
سرویس خبر : آهن و فولاد
سوز زمستان بر معاملات آهن اثرگذار نبود

سوخت‏‏‌گیری شمش از رونق صادراتی فولاد

سوخت‏‏‌گیری شمش از رونق صادراتی فولاد
‌می‌متالز - بهبود بازار صادراتی شمش فولاد کشور، پابرجا ماندن ریسک توقف یا کاهش تولید به دلیل کمبود گاز، برآورد افزایش قیمت پایه عرضه در هفته‌های آینده و نزدیک‌شدن به هفته‌های پایانی سال که زمان سنتی رونق در بازار شمش و محصولات فولادی است، باعث شد طی هفته جاری بر رونق معاملات فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالا افزوده شود. در این شرایط، استمرار رونق در معاملات این بخش برای سه‌هفته متوالی سیگنال مثبتی از خروج بازار از رکود است.

به گزارش می‌متالز، رونق بازگشته به معاملات شمش فولاد ظرف دوهفته گذشته، روز گذشته نیز بر جریان دادوستد شمش فولاد در رینگ صنعتی بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران حکمفرما بود. استقبال از عرضه‌های شمش فولاد در روز سه شنبه دوازدهم بهمن‌ماه در حالی رقم خورد که قیمت پایه عرضه این محصول نسبت به نرخ عرضه در هفته‌های قبل افزایش داشت و به این ترتیب، نوردکارانی که ظرف هفته‌های گذشته شمش فولاد را در کف کانال قیمتی ۱۲‌هزار تومان نیز خریداری نمی‌کردند، هفته جاری برای خرید شمش فولادی که در بازه قیمتی ۱۲‌هزار و ۴۰۰ تومان تا ۱۲‌هزار و ۸۵۰ تومان عرضه شده بود، دست به رقابت زدند. این رقابت باعث شد میانگین نرخ معامله شمش فولاد در این بازار به ۱۲‌هزار و ۹۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم برسد. میزان کل عرضه شمش فولاد در رینگ دیروز برابر ۱۱۳‌هزار تن بود که از این میزان ۱۰۶‌هزار تن بیلت فولادی به فروش رفت. به گفته یکی از فعالان بازار، علت فروش نرفتن ۷‌هزار تن شمش فولاد هم به کیفیت محصولات عرضه‌شده بازمی گشت. درواقع مقبول نبودن کیفیت باعث شد تقاضایی برای این محصول در بازار به ثبت نرسد. به این ترتیب حدود ۹۴‌درصد کل عرضه شمش فولاد ظرف هفته جاری مورد معامله قرار گرفت که این رقم بیشترین نسبت حجم به عرضه به ثبت رسیده در این بازار پس از نیمه شهریور امسال بود. برآورد رشد قیمت پایه در عرضه‌های بعدی با توجه به سیگنال‌های مثبت جهانی، نزدیک شدن به هفته‌های پایانی سال و پابرجا ماندن ریسک تعطیلی فولادسازان به دلیل کسری گاز در کشور از مهم‌ترین دلایل خرید شمش فولاد در روز گذشته بود.

گرم شدن بازار داخل با افزایش مشتریان خارجی

وضعیت بازار صادراتی شمش و محصولات فولادی ایران نیز همچنان با دوران اوج فاصله قابل ملاحظه‌ای دارد؛ اما نشانه‌هایی از بهبود در آن مشاهده می‌شود. به گزارش موسسه «فست‌مارکت» هر تن بیلت صادراتی ایران فوب خلیج‌فارس چهارشنبه هفته گذشته برابر ۲۶ ژانویه در بازه ۵۵۰ تا ۵۵۵ دلار به ازای هر تن مورد دادوستد قرار گرفت که این نرخ نسبت به میانگین نرخ فروش ماهانه این محصول رشد ۳ دلاری به ازای هر تن داشت.

عزم جدی دولت چین برای کنترل انتشار آلاینده‌های کربنی در این کشور در زمان برگزاری المپیک زمستانی پکن باعث شده است تا از میزان فولادسازی چینی‌ها کاسته شود و احتمال تضعیف بیشتر در هفته‌های پیش رو وجود داشته باشد. هفته گذشته خبری مبنی بر دستگیری ۴۷ مدیر فولادسازی چین به دلیل عدم‌رعایت استاندارد‌های آلاینده‌های کربنی مطرح شد. به این ترتیب انتظار می‌رود حداقل تا پایان زمان برگزاری المپیک زمستانی پکن (۴ تا ۲۰ فوریه برابر ۱۵ بهمن تا اول اسفند) فعالیت فولادسازی چین کاهش داشته باشد. این موضوع فرصت مطلوبی برای فروش شمش صادراتی ایران فراهم می‌کند. در عین حال، افزایش نرخ نفت در بازار‌های جهانی و صعود قیمت هر بشکه نفت برنت به کانال ۹۰ دلاری باعث شده است تا بر هزینه حمل دریایی افزوده شود و به این ترتیب کشور‌های منطقه خرید شمش فولاد از ایران را به خرید از کشور‌های آسیای شرقی ترجیح دهند. در این شرایط، احتمال رشد قیمت پایه عرضه شمش فولاد در هفته‌های بعد وجود دارد و این موضوع به رونق گرفتن بیشتر معاملات شمش فولاد در بازار داخل منجر می‌شود.

زمان فاصله گرفتن از کف نرخ

استمرار رونق در معاملات شمش فولاد ظرف سه‌هفته اخیر امکان فاصله گرفتن قیمت‌های پایه از کف نرخ را فراهم کرده است. در این شرایط با توجه به افزایش هزینه‌های تولید همچون نرخ انرژی دیگر تولیدکنندگان نیز به‌سادگی حاضر به عرضه محصول در کف قیمتی نیستند. در این شرایط عدم‌افزایش کف قیمت عرضه از سوی بورس‌کالا باعث می‌شود دیگر فولادساز تمایلی به عرضه نداشته باشد. این رویه در بخش مقاطع طویل فولادی نیز وجود دارد. نوردکاران انتظار رشد قیمت پایه عرضه را با توجه به افزایش هزینه‌های تولید دارند. عدم‌افزایش قیمت پایه می‌تواند به زیان دهی فولادسازان منجر شود. این انتظار در عرضه‌های هفته جاری محقق شده است، به نحوی که قیمت پایه عرضه امروز (۱۳ بهمن) هر کیلوگرم میلگرد نسبت به هفته قبل افزایش ۷۰۰ تومانی و نرخ عرضه هر کیلوگرم تیرآهن نسبت به هفته قبل رشد ۳۰۰ تومانی دارد. نزدیک شدن به هفته‌های پایانی سال که زمان سنتی بازگشت رونق به بازار مقاطع طویل فولادی است، از رشد قیمت پایه حمایت می‌کند. خبر قطعی برق و گاز فولادسازان در روز‌های ابتدایی بهمن‌ماه از مهم‌ترین دلایل رونق بازار آهن و فولاد ظرف دوهفته اخیر بود. برخی فولادسازان کشور بدهی‌های بالایی به سازمان برق دارند. در این شرایط سازمان برق متعهد شده است تا در صورت پرداخت این بدهی‌ها دیگر برق فولادسازان قطع نشود. با وجود این، با توجه به موج جدید سرما در کشور، فولادسازان از قطعی برق و گاز ظرف روز‌های آینده هراس دارند و به این ترتیب همچنان این سیگنال بر تمایل خرید شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس کالا می‌افزاید. نوسان نرخ ارز، به خصوص در دورانی که این بازار با تلاطم‌های جدی روبه‌روست، می‌تواند سیگنالی اثرگذار بر روند معاملات آهن و فولاد باشد. در شرایط کنونی نیز التهاباتی در بازار ارز داخلی وجود دارد و متغیر‌های متعددی بر این بازار اثرگذار هستند؛ اما طولانی شدن مذاکرات وین باعث شده است تا اثرگذاری نتایج مذاکرات بر بازار آهن و فولاد کشور کم شود. به این ترتیب برخلاف بازار مالی بورس‌کالا که این روز‌ها با واهمه سقوط نرخ ارز در انتظار به نتیجه رسیدن مذاکرات وین است و این واهمه به عقب نشینی معامله گران منجر شده، بخش فولاد به نتایج این مذاکرات بی توجه شده است و دیگر سیگنال‌ها جریان ساز این بازار شده اند.

بازار آزاد در انتظار رونق فصلی

بررسی‌ها از روند معاملات میلگرد در بازار آزاد تهران از استمرار رکود در این بخش حکایت دارد. با این حال فعالان این بازار عقیده دارند مطابق رویه سال‌های قبل باید ظرف روز‌های آینده، به مرور رونق به بازار آزاد نیز بازگردد. همواره هفته‌های پایانی سال زمان خرید مقاطع طویل فولاد برای مصرف‌کنندگانی است که قصد شروع پروژه‌ای را در هفته‌های ابتدایی سال بعد دارند. افزایش هزینه‌های تولید در سال بعد عموما زمینه رشد قیمت مقاطع را به وجود آورده و از این منظر باید منتظر رشد قیمت در این بخش بود. همواره این پیش‌بینی باعث افزایش حجم خرید مقاطع طویل فولادی در هفته‌های پایانی سال می‌شود.

در این شرایط، تضعیف نرخ ارز هم تاثیر به مراتب کمی بر بازار میلگرد دارد. از سویی مقاطع طویل فولادی همراستا با صعود نرخ ارز افزایش نداشته اند و از طرف دیگر افزایش هزینه تولید اجازه عقبگرد قیمت را با وجود افت نرخ ارز در این بازار نمی‌دهد.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت