تاریخ: ۱۶ بهمن ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۰:۵۶
بازدید: ۱۳۸
کد خبر: ۲۴۸۵۸۲
سرویس خبر : آهن و فولاد
انفجار قیمت فولاد نزدیک است؟

فاتحه خوانی برای صنعت فولاد کشور

فاتحه خوانی برای صنعت فولاد کشور
‌می‌متالز - با تداوم کاهش قیمت‌ها در بازار فولاد به دلیل عرضه کامل محصولات فولادی در بورس کالا و با وارد شدن زیان ناشی از ریزش شدید قیمت ها، بیش از ۸۰ درصد شرکت‌های تولید شمش فولاد تعطیل شده اند که با ادامه دادن چنین سیاستی، باید منتظر انفجار قیمت‌ها در بازار سال آینده شد.

امیدی به بهبود این وضعیت نیست

به گزارش می‌متالز، به دستور وزیر صمت؛ عرضه و فروش تمام محصولات فولاد شامل کنسانتره، گندله، شمش، میلگرد و مقاطع از طریق مجاری خارج از بورس کالا ممنوع شده است و تولیدکنندگان باید در صورت کمبود محصول در داخل کشور ابتدا تا سه بار عرضه در بورس کالا اقدام کنند و پس از آن در صورت نبود تقاضای داخلی به امر صادرات مبادرت ورزند.

این در حالی است که به اعتقاد متولیان دولتی در این بخش، با تاکید وزیر صمت و برنامه‌ریزی‌های انجام شده، برنامه‌های تحولی این وزارتخانه در حوزه تنظیم بازار کالا‌های پایه به شکلی اجرا می‌شود که تحریم و نوسان‌های ارزی کمترین تأثیر ممکن را در ثبات و تعادل قیمت‌ها داشته باشد.

اما بخش خصوصی برخلاف این نظر معتقدند، با عرضه محصولات فولادی در بورس کالا وضعیت تولید فولاد به گونه‌ای دگرگون شده که امیدی به بهبود این وضع نیست.

رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این خصوص گفت: قیمت فولاد در سه ماه اخیر روند نزولی داشته است و تولید کنندگان فولاد زیان زیادی را متحمل شده اند. تنها تولید ورق فولادی به دلیل قطع گاز واحد‌های تولیدی و عدم تأمین مواد اولیه با افزایش قیمت مواجه شده است.

در دوره ریاست جمهوری ترامپ برنامه‌های زیادی در راستای تضعیف و تعطیلی صنعت فولاد ایران از سوی کشور آمریکا اتخاذ و اجرا شد، اما صنعت فولاد سازی کشورمان با نهایت قدرت این روز‌ها را پشت سر گذاشت و تحریم‌های آمریکا نتوانست وضعیت تولید فولاد را متشنج کند.

ایجاد بحران با سیاست عرضه و فروش فولاد از طریق بورس کالا

وی در ادامه تصریح داشت: متأسفانه امروز با توجه به سیاست‌های اعلام شده از سوی فاطمی امین وزیر صمت، به راحتی صنعت فولاد ایران به مرز نابودی کشانده شده است.

سیاست عرضه و فروش فولاد از طریق بورس کالا شرایط را برای تولید کنندگان این بخش بسیار بحرانی کرده است. چراکه باید زمانی عرضه فولاد از طریق بورس انجام شود که هیچ قرار داد بلند مدتی بین بالا دستی و پایین دستی بسته نشده باشد. این در حالی است که قبل از اجرای چنین سیاستی (عرضه فولاد از طریق بورس کالا) قرارداد‌های فی مابین بالادستی و پایین دستی‌ها بسته شده بود.

شهرستانی همچنین تأکید داشت: تأمین گاز و برق برای واحد‌های تولید فولاد نیز یکی دیگر از دغدغه‌های تولید کنندگان است. فروش فولاد از بورس کالا با توجه به کاهش راندمان تولید فولاد و مشکلات به وجود آمده به دلیل قطع برق و گاز ضرر‌های زیادی را به تولید کنندگان فولاد تحمیل کرده است.

التهاب در تولید و قیمت فولاد

وی با انتقاد از وضعیت عرضه فولاد گفت: در ادامه استمرار فروش فولاد از طریق بورس کالا، مواد اولیه بالای ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده و پایین دستی‌ها هم با کاهش ۲۰ درصدی مواجه شده اند. همین اختلاف ۴۰ درصدی باعث التهاب در تولید و قیمت فولاد شده است.

به گفته عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران؛ در حال حاضر قیمت روز میلگرد نسبت به شمش فولاد افزایش ۷۰۰ تومانی را تجربه می‌کند که این نوع تعیین قیمت، تولید شمش با توجه به هزینه‌های تولید مرقون به صرفه نیست.

وی در ادامه تصریح داشت: با سیاست‌هایی که وزارت صمت در پیش گرفته تولید شمش فولاد و میلگرد برای تولید کنندگان صرفه اقتصادی ندارد و در ادامه چنین سیاستی به زودی تمام واحد‌های تولید فولاد تعطیل خواهند شد.

شهرستانی ادامه داد: کاهش شدید تولید فولاد بخش‌های زیادی از اقتصاد را دچار بحران می‌کند. دولت همزمان با تعطیلی واحد‌های تولید فولاد چگونه یک میلیون مسکن را برای مردم می‌سازد؟!

این کارشناس حوزه فولاد تأکید داشت: از ۱۱۰ واحد ذوب بخش خصوصی ۸۰ درصد آن تعطیل شده است. قطع برق و گاز و مشکلات تأمین مواد اولیه جهت تولید فولاد ۲۰ درصد باقی مانده واحد‌های تولید فولاد را به حالت نیمه تعطیل در آورده است.

صنعت فولاد نابود می‌شود

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با تأکید بر اینکه دولت با سیاست‌های انقباضی قصد خروج نقدینگی از دست مردم را دارد، گفت: دولت با این روش نه تنها تورم را کاهش نمی‌دهد بلکه صنعت فولاد را نابود می‌کند. شرکت‌ها به دلیل معوقات بانکی و عدم امنیت شغلی و مالی دیگر قادر به احیا نخواهند بود.

وی ادامه داد: با تعطیلی شرکت‌های تولیدی انفجار قیمتی دربخش فولاد کشور صورت می‌گیرد. رویه عرضه فولاد در بورس کاملا شکست خورده است.

این فعال صنعت فولاد در ادامه گفت: با شرایط ایجاد شده پس از ماه مبارک رمضان یعنی اوایل سال ۱۴۰۱ بازار با افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت‌ها مواجه خواهد شد و این به معنی فاتحه خوانی برای صنعت فولاد کشور است. با این روند شرکت‌های تولید شمش فولاد به دلیل قطع برق و گاز و هزینه‌های بالای مواد اولیه توان تولید را از دست داده اند و احیای این واحد‌ها غیر ممکن است.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در خاتمه تأکید کرد: با ادامه شرایط تعیین قیمت و نحوه عرضه و فروش فولاد از طریق بورس کالا، صادرات این محصول زمین گیر خواهد شد و حتی با این وضعیت پیش بینی می‌شود علاوه بر گرانی و کاهش عرضه در بازار داخلی صادرات فولاد نیز به صفر برسد.

منبع: آرتان پرس

عناوین برگزیده