تاریخ: ۰۱ دی ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۰:۵۹
بازدید: ۳۴۶
کد خبر: ۲۵۰۲۴
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
مصارف وانادیوم در صنایع مختلف

رقابت فولادهای با استحکام بالا و صنعت باتری در بازار وانادیوم چین

می متالز - اگرچه آینده بازار وانادیوم در بخش باتری‌های تجدید پذیر قرار دارد، به‌کارگیری استاندارد جدید ساختمانی در چین، در جهت استفاده از فولادهای با استحکام بالا، تقاضای وانادیوم را بیش از پیش به‌سمت تولید محصولات فولادی سوق داده است.
رقابت فولادهای با استحکام بالا و صنعت باتری در بازار وانادیوم چین

به گزارش می متالز، از سال 2016 تاکنون، قیمت وانادیوم بیش از 1000 درصد رشد داشته و از هر پوند 2.5 دلار به حدود 34 دلار رسیده‌ که دلیل اصلی آن کمبود عرضه طی این مدت بوده است. وانادیوم عموما به 2 صورت فرووانادیوم و پنتااکسید وانادیوم در بازار عرضه می‌شود. سال 2017، کل تولید وانادیوم محتوی معدنی، حدود 80 هزار تن بود. چین 50 درصد وانادیوم دنیا را تولید می‌کند و کشورهای برزیل، روسیه و آفریقای‌جنوبی از دیگر تولیدکنندگان معدنی مهم به‌شمار می‌روند. با توجه به اینکه فرو وانادیوم در سازه‌های فولادی از فولادهای ساختمانی با استحکام بالا استفاده می‌شود، در آلیاژسازی این فولادها از وانادیوم استفاده می‌شود. صنایع هوا‌فضا و نیروگاه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر که باتری‌های وانادیومی بزرگ مقیاس موسوم به VRFB استفاده می‌کنند، از دیگر صنایع مصرف‌کننده آن هستند.

اگرچه پیش‌بینی می‌شود صنعت باتری‌ در بلندمدت نیازمند عرضه وانادیوم بیشتری باشد، به‌کارگیری استاندارد جدید ساختمانی در چین، در جهت استفاده از فولادهای با استحکام بالا، تقاضای وانادیوم را بیش از پیش به سمت محصولات فولادی سوق داده است. بنابراین در حال حاضر تامین کافی این محصول برای صنعت باتری‌ با چالش روبه‌رو است. در همین راستا، پیش‌بینی شده است که با توجه به افزایش تقاضای شرکت‌های چینی برای فولادهای ساختمانی، صادرات فرووانادیوم چین در سال آینده کاهش یابد.

برخی از کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که اگر چالش‌های فعلی زنجیره تأمین وانادیوم حل شود، تا سال 2028 حجم بازار عرضه انرژی‌های تجدیدپذیر، مانند باتری‌ها 25 درصد افزایش یابد. باتری‌های وانادیومی طول عمری بالای 20 سال بدون کاهش ظرفیت دارند، این باتری‌ها غیر قابل اشتعال بوده و می‌توانند در هر دمایی کار کنند. امتیاز دیگری نیز که این نوع از باتری‌ها نسبت به باتری‌های لیتیوم- یونی دارد؛ این است که این باتری می‌تواند همزمان شارژ و تخلیه‌ شارژ شود که کاملا مناسب کاربرد در انرژی‌های تجدیدپذیر مثل باد و نور خورشید در حین اتصال به شبکه برق هستند. تنها ایراد اساسی این باتری‌ها، چگالی انرژی پایین آن‌ها است که در نتیجه فضای زیادی اشغال می‌کنند و باعث محدود شدن کاربردهای آن می‌شود.

اکنون قیمت پنتااکسید وانادیوم در حال افزایش است، به‌طوری که در حال حاضر قیمت پنتااکسید وانادیوم به حدود 27.5 دلار بر پوند در چین رسیده است. آخرین باری که پنتااکسید وانادیوم این قیمت را تجربه کرد، در سال 2005 بود. در این سال پنتااکسید وانادیوم طی مدت کوتاهی با قیمت 54.4 دلار بر پوند عرضه ‌شد. پنتاکسید وانادیوم تنها بخشی از کل بازار است و عمده تقاضای جهانی برای فرو وانادیوم مربوط به سازه‌های فولادی بوده که 90 درصد نیاز فعلی بازار را شامل می‌شود.

گفتنی است که مقدار پنتااکسید وانادیوم مورد نیاز برای ذخیره یک مگاوات ساعت، چیزی نزدیک به 10 تن است. با توجه به اینکه نزدیک به یک‌سوم بهای باتری‌های VRFB مربوط به پنتااکسید وانادیوم است، خودکفایی در تامین مواد خام جهت راه‌اندازی کارخانه تولید باتری وانادیوم، ضروری به‌نظر می‌رسد.

عناوین برگزیده