تاریخ: ۱۴ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۱:۰۲
بازدید: ۱۶۸
کد خبر: ۲۵۲۸۷۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
پازل صد ساله شاخص قیمت‌ها تکمیل شد

فرود تورم در پایان دهه ۹۰

فرود تورم در پایان دهه ۹۰
‌می‌متالز - با منتشر شدن آخرین گزارش تورم ماهانه سال۱۴۰۰، پرونده رشد شاخص قیمت‌ها در آخرین سال قرن هجری خورشیدی بسته شد. بر اساس گزارش منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، در اسفندماه سال گذشته دمای سطح قیمت‌ها در هر سه شاخص ماهانه، نقطه به نقطه و میانگین سالانه با کاهش مواجه شد تا تورم در دقیقه۹۰ فرود آرامی را تجربه کند.

به گزارش می‌متالز، براین اساس تورم نقطه به نقطه اسفندماه ۷/ ۳۴ درصد ثبت شد. این عدد نسبت به بهمن ماه ۷/ ۰ درصد کاهش یافته و با مقایسه آن نسبت به مدت مشابه سال قبل می‌توان دریافت که ۱۴ واحد درصد افت کرده است. از سوی دیگر تورم ماهانه اسفند ۳/ ۱ درصد به ثبت رسید که در مقایسه با ماه قبل ۸/ ۰ درصد کاهش یافته است. تورم میانگین سالانه نیز با کاهشی ۲/ ۱ درصدی به ۲/ ۴۰ درصد رسید. با مقایسه تورم میانگین سالانه در اسفندماه سال ۹۹ با سال ۱۴۰۰ می‌توان دریافت که این شاخص در اسفند ۱۴۰۰، ۸/ ۳ واحد درصد رشد کرده است. با توجه به روند کاهشی تورم نقطه به نقطه، به زودی تورم میانگین سالانه نیز در مدار کاهش قرار خواهد گرفت. بررسی دقیق‌تر سبد مصرفی خانوار نشان می‌دهد که تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها در آخرین ماه زمستان نسبت به ماه قبل تغییری نداشته و کاهش این شاخص در پی کاهش تورم کالا‌های غیرخوراکی و خدمات رقم خورده است. بررسی تورم نقطه به نقطه دهکی اسفندماه حاکی از آن است که در سال ۱۴۰۰ دهک اول درآمدی با ۸/ ۳۵ درصد بیشترین و دهک ششم، هفتم و هشتم درآمدی با ۳۴ درصد کمترین افزایش قیمت در سبد مصرفی را تجربه کرده اند.

بازگشت از اوج

مرکز آمار ایران آخرین گزارش خود از تورم سال ۱۴۰۰ را منتشر کرد و براین اساس پایان سال ۱۴۰۰ با کاهش ارتفاع تورم همراه بود. طبق اطلاعات منتشر شده، نرخ تورم نقطه به نقطه در اسفندماه به رقم ۷/ ۳۴ درصدی رسید که در مقایسه با ماه قبل ۷/ ۰ درصد و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۴ درصد کاهش یافت. بررسی دقیق‌تر آمار‌ها نشان می‌دهد در آخرین ماه سال گذشته نرخ تورم نقطه به نقطه کالا‌های خوراکی و دخانیات بدون تغییر نسبت به بهمن ماه، در ارتفاع ۷/ ۴۰ درصدی باقی مانده است. در عوض نرخ تورم نقطه به نقطه کالا‌های غیرخوراکی و خدمات با کاهشی ۱/ ۱ درصدی نسبت به ماه قبل عدد ۴/ ۳۱ درصد را به ثبت رساند. در گزارش مرکز آمار تورم ماهانه کاهشی ۸/ ۰ درصدی را تجربه کرده است و از سطح ۱/ ۲ درصدی در بهمن ماه به ۳/ ۱ درصد در اسفند رسید. بررسی جزئیات این بخش نشان می‌دهد که در گروه کالا‌های خوراکی و دخانیات تورم ماهانه از ۹/ ۳ درصد به ۷/ ۱ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که نرخ تورم ماهانه کالا‌های غیرخوراکی و خدمات بدون تغییر نسبت به بهمن ماه ۱/ ۱ درصد به ثبت رسید. با در نظر داشتن کاهش ۲/ ۱ درصدی تورم سالانه و ثبت عدد ۲/ ۴۰ درصد در این شاخص، گزارش مرکز آمار ایران از فرود آرام تورم در پایان سال ۱۴۰۰ حکایت دارد. گرچه با مقایسه تورم میانگین سالانه در اسفند ماه سال ۹۹ با سال ۱۴۰۰ می‌توان دریافت که این شاخص در اسفند ۱۴۰۰، ۸/ ۳ واحد درصد رشد کرده است؛ اما با توجه به روند کاهشی تورم نقطه به نقطه، به زودی تورم میانگین سالانه نیز در مدار کاهش قرار خواهد گرفت.

کدام گروه‌ها رشد بیشتری داشتند؟

مرکز آمار ایران اطلاعات مربوط به تورم را به تفکیک کالا‌ها و خدمات مختلف منتشر می‌کند. براین اساس در اسفندماه در گروه عمده «خوراکی ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «نان و غلات» و به‌طور مشخص انواع برنج ایرانی، گروه «قند و شکر و شیرینی» و به‌طور مشخص قند، شکر و نبات و درنهایت گروه «انواع گوشت» و به‌طور مشخص گوشت گوسفند است. در گروه عمده «کالا‌های غیرخوراکی وخدمات» گروه «پوشاک و کفش» و مشخصا انواع پوشاک، گروه «هتل و رستوران» و بطور مشخص غذا‌های سرو شده در رستوران و در نهایت گروه «کالا‌ها و خدمات متفرقه» و به‌طور مشخص لوازم آرایشی و خدمات آرایشی شخصی بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند.

خوراکی‌ها در مدار صعود

مرکز آمار ایران در گزارش دیگری به تورم خوراکی‌ها اسفند ماه پرداخته است. براین اساس درسال ۱۴۰۰ بیش از ۱۷ قلم کالای خوراکی تورمی بالاتر از ۵۰ درصد را تجربه کردند. با نگاهی دیگر می‌توان دریافت ۲۷ قلم از این خوراکی‌ها رشد قیمتی بالاتر از نرخ تورم نقطه به نقطه سال ۱۴۰۰ داشته اند. در میان این کالاها، خوراکی های، چون برنج ایرانی، حبوبات، قند و شکر به چشم می‌خورد. در بخش تورم ماهانه گروه خوراکی‌ها در اسفندماه نیز برنج ایرانی با ۷/ ۱۰ درصد قابل توجه‌ترین رشد قیمت را به خود اختصاص داد. سیب زمینی با ۳/ ۸ درصد و گوشت گوسفند با ۶/ ۴ درصد از دیگر خوراکی‌های مهمی بودند که در اسفندماه رشد قیمتی قابل توجهی را ثبت کردند. با این حال چند قلم خوراکی نیز در این لیست به چشم می‌خورد که در سال ۱۴۰۰ با کاهش قیمت مواجه شده اند. موز، روغن نباتی جامد، هویج فرنگی و خیار چهار کالای خوراکی هستند که در سال ۹۹ قیمتشان کاهش یافت.

تورم دهکی اسفند از نگاه آمار

گزارش دیگر مرکز آمار ایران از تورم اسفند ماه به تورم دهکی می‌پردازد. در این بخش سعی می‌شود با در نظر گرفتن سبد‌های متفاوت برای دهک‌های درآمدی مختلف، تصویر دقیق تری از تاثیر تورم بر گروه‌های درآمدی مختلف حاصل شود. براین اساس در اسفندماه سال ۱۴۰۰، تورم نقطه به نقطه دهک اول درآمدی با ۸/ ۳۵ درصد، در صدر بالاترین تورم نقطه به نقطه دهکی قرار گرفت. این درحالی است که دومین دهک در این رده‌بندی دهک دهم درآمدی است که تورم نقطه به نقطه ۷/ ۳۵ درصد را به ثبت رسانده است. درواقع کم درآمدترین و پردرآمدترین دهک‌های درآمدی کشور، بیشترین تورم را در سال ۱۴۰۰ تجربه کرده اند. از سوی دیگر سه دهک درآمدی ششم، هفتم و هشتم با ۳۴ درصد تورم نقطه به نقطه، کمترین افزایش قیمت در سبد مصرفی را تجربه کردند.

در بخش کالا‌های خوراکی، آشامیدنی و دخانیات، بیشترین افزایش قیمت متوجه دو دهک بالای درآمدی شده است. بر این اساس در سال گذشته دهک‌های نهم و دهم درآمدی تورمی معادل ۳/ ۴۲ درصد را در کالا‌های خوراکی و دخانیات تجربه کردند. از سوی دیگر، دهک سوم درآمدی با ۴/ ۳۹ درصد کمترین تورم نقطه به نقطه را در بخش خوراکی ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات به ثبت رساند.

در بخش کالا‌های غیرخوراکی و خدمات نیز دهک دهم درآمدی شاهد بالاترین تورم نقطه به نقطه بود. براین اساس دهک دهم با ۹/ ۳۳ درصد در صدر بالاترین تورم نقطه به نقطه در اسفندماه قرار گرفت و از سوی دیگر سه دهک درآمدی چهارم، پنجم و ششم با ۸/ ۲۹ درصد، کمترین تورم نقطه به نقطه در بخش کالا‌های غیرخوراکی و خدمات را به ثبت رسانده است.

تورم استانی در پایان سال

درنهایت آخرین گزارش مربوط به تورم مرکز آمار ایران به تورم استانی اختصاص یافته است. بر این اساس در اسفندماه سال ۱۴۰۰، استان‌های مازندران با ۸/ ۴۱ درصد، کهگیلویه و بویراحمد با ۳/ ۴۱ درصد و استان گیلان با ۳/ ۳۸ درصد، بیشترین تورم نقطه به نقطه را به ثبت رساندند. از سوی دیگر کمترین میزان تورم در ماه پایانی سال ۱۴۰۰ به ترتیب به استان‌های سیستان و بلوچستان با ۸/ ۲۶ درصد، همدان با ۳/ ۲۹ و در نهایت استان خراسان شمالی با ۶/ ۳۲ درصد، کمترین میزان تورم نقطه به نقطه را به ثبت رساندند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده