تاریخ: ۱۵ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۰:۴۰
بازدید: ۱۶۴
کد خبر: ۲۵۳۰۵۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
تب طلا فروکش خواهد کرد؟

خطر رکود برای اقتصاد جهانی

خطر رکود برای اقتصاد جهانی
‌می‌متالز - روز جمعه آمار مربوط به بازار آمریکا منتشر شد. بر اساس این آمار ۴۳۱ هزار فرد شاغل جدید به بازار کار آمریکا اضافه شده است.

به گزارش می‌متالز، این عدد ۶۹ هزار نفر با پیش بینی تحلیلگران که گفته شده بود ۵۰۰ هزار شاغل جدید به بازار کار آمریکا اضافه خواهد شد، فاصله دارد. بر این اساس وضعیت بازار کار آمریکا تنها ۶/ ۱ میلیون یا یک درصد با سطوح پیش از همه گیری کرونا فاصله دارد. درحالی که این موضوع خبر خوبی برای اقتصاد آمریکا و اقتصاد جهان است، چراکه سرعت بهبود آسیب‌های اقتصادی پاندمی کرونا را نشان می‌دهد و به فدرال رزرو نیز این بهانه را می‌دهد نرخ‌های بهره را با قدرت و سرعت بیشتری افزایش دهد. انتشار این گزارش موجب شد طلا با افت ۱۲ دلاری، نخستین روز فصل دوم سال ۲۰۲۲ را با قیمت ۱۹۲۵ دلار به پایان برساند. همچنین قرارداد‌های آتی ماه ژوئن نیز با افت ۲۵ دلاری به قیمت ۱۹۲۸ دلار رسیدند که نشان می‌دهد با توجه به این آمار، معامله گران به آینده کوتاه مدت طلا چندان امیدوار نیستند.

تورم در آغاز سال ۲۰۲۲ که حاصل رخداد‌های مختلف در طول سال گذشته بود، موجب شد طلا با صعود ۱۵ درصدی، از قیمت ۱۸۰۰ دلار به ۲۰۷۰ دلار برسد. اما پس از آن با فروکش کردن احساسات معامله گران نسبت به جنگ اوکراین و سیاست‌های ضدتورمی فدرال رزرو موجب شد قیمت این فلز ارزشمند از قله ۲۰۷۰ دلاری خود سقوط کرده و در کانال ۱۹۱۰ دلار آرام گیرد. اما این موضوع به این معنی نیست که آثار تورمی بلندمدت جنگ نیز خنثی شده است. وابستگی شدید اروپا به واردات نفت و گاز از روسیه و کالا‌های کشاورزی از هر دو کشور درگیر در جنگ، موجب شده اقتصاد قاره سبز بیش از هر نقطه دیگری در جهان تحت تاثیر این درگیری قرار گیرد. اوکراین از مدت‌ها پیش، سهم بزرگی در تامین غلات قاره اروپا داشت و اکنون به‌دلیل وقوع جنگ، صادرات این کشور تقریبا متوقف شده است. این درحالی است که روسیه همچنان صادرات نفت و گاز خود به اروپا را ادامه می‌دهد و به نظر می‌رسد جایگزین کردن تامین‌کننده جدید انرژی برای اروپا، کاری سخت و زمان‌بر باشد. در حالت ساده تورم ناشی از افزایش نقدینگی، با نرخ بهره می‌توان نرخ تورم را کنترل کرد. اما عواملی که موجب شده اقتصاد آمریکا بیشترین میزان تورم ۴۰ ساله خود را تجربه کند به راحتی نمی‌تواند حل شود، چرا که عوامل مختلف، راه‌حل‌های مختلفی نیاز دارند. اما درحالی که بسیاری از افراد نگران تورم هستند، برخی نشانه‌های رکودی نیز در اقتصاد جهان دیده می‌شود.

در معاملات روز جمعه، نرخ بهره اوراق قرضه دوساله به ۴۶/ ۲ رسید. این درحالی بود که نرخ بهره اوراق خزانه ۱۰ ساله با عدد ۳۸/ ۲ به کار خود پایان داد. در حالتی که نرخ بهره دوساله از نرخ بهره ۱۰ ساله بیشتر می‌شود، حالت وارونگی یا Inversion گفته می‌شود. با درنظر گرفتن دوره چشم انداز سرمایه گذاری و با ثابت درنظر گرفتن باقی متغیرها، قاعدتا اوراقی که دوره سرمایه گذاری بیشتری داشته باشند باید از نرخ بهره بیشتری نیز برخوردار باشند. در نتیجه درصورت وجود انتظارات تورمی، باید نرخ بهره اوراق ۱۰ ساله بیشتر از اوراق بهره دو ساله باشد. افزایش تقاضای اوراق کوتاه مدت که موجب این وارونگی شده است نشان می‌دهد سرمایه گذاران انتظار دارند که اقدامات فدرال رزرو اقتصاد آمریکا را به سمت رکود پیش برد. این موضوع با توجه به حجم پول چاپ شده طی سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ موجب شده تحلیلگران انتظار داشته باشند که اقتصاد جهانی در سال‌های پیش رو رکود اقتصادی را تجربه کند. تقریبا از ۱۳بار گذشته که این اتفاق رخ داده، ۱۰ بار رکود را در پی داشته است. آخرین بار پدیده وارونگی در دسامبر ۲۰۰۵ رخ داد و در پی آن در دسامبر سال ۲۰۰۷ رکود، اقتصاد جهانی را در بر گرفت که به بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ ختم شد.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده