تاریخ: ۲۲ فروردين ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۰:۲۰
بازدید: ۱۷۴
کد خبر: ۲۵۴۱۷۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

گلایه جدی اساتید اقتصاد اسلامی به سند تحول دولت و استقبال رئیس جمهور از نقدها/ رئیسی: زمینه تاسیس بانک بدون ربا فراهم شد

گلایه جدی اساتید اقتصاد اسلامی به سند تحول دولت و استقبال رئیس جمهور از نقدها/ رئیسی: زمینه تاسیس بانک بدون ربا فراهم شد
‌می‌متالز - در نشست اقتصاددانان اسلامی با رئیس جمهور در واکنش به انتقاد‌های مختلف نسبت به عملکرد بانکها، آیت الله رئیسی ضمن ابراز نگرانی نسبت به عملکرد بانک‌ها اعلام کرد، امروز زمینه تاسیس بانک قرض الحسنه بدون ربا فراهم شده است.

به گزارش می‌متالز، اخیرا ۳۰ تن از اساتید و محققان اقتصاد اسلامی در نهاد ریاست جمهوری با سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور دیدار و در مورد مهمترین مسائل اقتصادی و راهکار‌های بهبود وضع موجود بحث و گفتگو کردند.

محمد جواد توکلی در نشست اقتصاددانان اسلامی با رئیس جمهور گفت: سیاست‌های اقتصاد اسلامی در سه بعد آسیب‌شناسی اقتصادی، تعیین اهداف اقتصادی مورد اولویت و تدابیر پیشنهادی از سایر مکاتب اقتصادی متمایز است. در این چارچوب استفاده از نسخه‌های عاریتی صندوق بین‌المللی پول در خصوصی‌سازی بی ضابطه، افزایش نرخ ارز و عدم حفظ ارزش پول ملی، و یارانه زدایی با آموزه‌های اقتصاد اسلامی سازگار نیست.

در این نشست محمد جواد محقق نیا تاکید کرد، بانک‌ها عملا از تولید و دانش‌بنیان‌ها حمایت نمی‌کنند. ۴۰ هزار میلیارد تومان پول بانک صرف ساختن یک مال شد نه احداث پالایشگاه که می‌توانست ما را در برابر تحریم‌ها آسیب ناپذیر کند. با استفاده از مدل مشارکت مردمی می‌توان آورده مردم را در کنار تسهیلات بانکی گذاشت و کلان پروژه‌هایی را در کشور اجرایی کرد.

در ادامه رسول بخشی کارشناس اقتصاد اسلامی یادآور شد، با پذیرش خلق پول بانکی و مشروعیت بخشی به سفته‌بازی با ابزار‌هایی مثل مالیات نمی‌توان اوضاع اقتصادی کشور را بهبود داد.

حجه الاسلام والمسلمین احمدعلی یوسفی گفت: مقابله با فقر تنها با سه اقدام عملیاتی است: دلار زدایی از اقتصاد کشور، تعطیلی بانک‌های خصوصی و انحصار زدایی و ایجاد تعاونی‌های فراگیر ملی. در سند تحول دولت به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی توجه نشده است.

ایرج توتونچیان هم گفت: حتی اگر بگوییم بانک‌ها ربوی عمل نمی‌کنند، تمام آثار نکبت‌بار اقتصاد ربوی را دارند. طرحی برای اجرای واقعی بانکداری بدون ربا تدوین کردیم که به صورت آزمایشی در یک بانک اجرایی شود. نظام بانکی ربوی کنونی به جای اینکه پول را در تولید ببرد و یا در مسیر دانش‌بنیانی قرار دهد، وارد سفته بازی می‌کند. باید از سفته بازی ۹۹ درصد مالیات گرفت. با از بین رفتن بهره روی پول، بهره روی کالا‌های بادوام از جمله نرخ بهره مسکن از بین نمی‌رود، راه علاج ریشه کنی بهره و سفته‌بازی است.

دکتر غلامعلی معصومی نیا گفت: برخی عناصر لیبرالی موجود در برنامه‌های توسعه قبلی در سند تحول دولت وجود دارند. در این سند برخی توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول از جمله خصوصی‌سازی را محور قرار دادند. دولت اتاق فکری از محققان اقتصاد اسلامی و نیرو‌های جهادی تشکیل دهد. شما می‌توانید به قهرمان ملی و شهید سلیمانی زنده تبدیل شوید.

سیدمحمد کاظم رجایی هم با بیان اینکه، سند تحول دولت با مشکلاتی همچون عدم توجه به اسلامی سازی علوم، نگاه حاشیه‌ای به فرهنگ مواجه است، گفت: به جای فرهنگ به صنایع فرهنگی توجه شده است. تفکر نظام سرمایه‌داری در سند تحول وجود دارد. در این سند توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول از جمله رهاسازی نرخ ارز، دولت بی مسوولیت و یارانه زدایی وارد شده است. حتی در آموزش و پرورش نیز نوعی خصوصی سازی در قالب توصیه به گسترش مدارس هیات امنایی آمده است. متاسفانه این تحلیل ساده‌لوحانه تکرار می‌شود که افزایش نرخ ارز باعث افزایش صادرات می‌شود در حالیکه این اقدام اثری جز تورم ندارد. تقاضا می‌شود که اساتید اقتصاد اسلامی به صورت جدی در تدوین برنامه هفتم توسعه مشارکت داده شوند.

سعید فراهانی هم در این نشست گفت: بیش از ۱۰۰ پژوهشگر اقتصاد اسلامی در قم دارای تحصیلات دانشگاهی اقتصاد در سطح دکتری و تحصیلات حوزوی عالی می‌توانند به دولت کمک کنند. متاسفانه از ظرفیت این اساتید و محققان در دستگاه‌های اجرایی استفاده نمی‌شود. ضمن تشکر از وزیر اقتصاد برای انتصاب مشاور اقتصاد اسلامی، تشکیل اتاق فکر اقتصاد اسلامی و تشکیل مرکز مطالعاتی اقتصاد اسلامی برای ایجاد هماهنگی بین مراکز فعال در زمینه اقتصاد اسلامی پیشنهاد می‌شود.

حجه الاسلام والمسلمین سید حسین میرمعزی گفت: متاسفانه از سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تفسیر غلط ارایه می‌شود و همان سیاست‌های سرمایه داری به اسم اقتصاد مقاومتی اجرا می‌شود. این خطر وجود دارد که دانش‌بنیانی هم به همین بلا دچار شود. در نظام سرمایه‌داری، دانش‌بنیانی در خدمت تمرکز و تکاثر ثروت و افزایش سهم سرمایه در اقتصاد است. اگر ما هم همین مسیر را طی کنیم با تناقض مواجه می‌شویم، آنگاه دانش‌بنیانی موجب کاهش اشتغال و استفاده بیشتر از سرمایه می‌شود.

مجید حبیبیان هم گفت: تاسیس نهاد قرض الحسنه مرکزی، اخذ مالیات تکافلی به عنوان جایگزین مالیات محلی و تشکیل تعاونی‌های واقعی بخش کشاورزی به عنوان سخنگوی واقعی کشاورزان پیشنهاد می‌شود.

حجه الاسلام والمسلمین مصباحی‌مقدم تاکید کرد: اساتید اقتصاد اسلامی به صورت دسته جمعی برنامه‌ای برای اصلاح ساختاری دولت در بخش‌های اقتصادی پیشنهاد دهند. در این برنامه ابعاد مختلف اقتصاد اسلامی و شاخص‌های محوری آن از جمله محو ربا، محو کامل فقر، کنترل کامل تورم، ایجاد رقابت، محو اسراف و تبذیر، توزیع عادلانه فرصت ها، حاکمیت اخلاق و معنویت و استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها مورد توجه قرار گیرد. ارایه برنامه اصلاح ساختاری با محوریت اصلاح نظام بانکی و مالیاتی در راستای حمایت از تولید در اولویت است.

رئیس جمهور: سازوکار‌های مدیریت خلق پول به سمت تولید را پیشنهاد کنید

در ادامه این نشست رئیس جمهور در جمع اساتید اقتصاد اسلامی، با بیان اینکه بنای دولت بر اجرای اقتصاد اسلامی است؛ تاکید کرد، دین اسلام پاسخگوی نیاز انسان در همه عرصه‌ها از جمله اقتصاد است.

وی همچنین با اشاره به این موضوع که با اجتهاد تمدن ساز باید به سوالات مطرح در زمینه مسائل اقتصادی پاسخ داد، گفت: مباحث نظری باید کاربردی شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه، پیشنهادات کاربردی برای تحقق اهداف اقتصاد اسلامی و شاخص‌های آن از جمله برای محو فقر مطلق و توزیع عادلانه فرصت‌ها و منابع ارایه شود، گفت: سازوکار‌های توزیع عادلانه فرصت‌ها و منابع، کنترل تورم، مدیریت خلق پول به سمت تولید پیشنهاد شود. سند تحول دولت محصول اندیشکده‌های مختلف است این سند ارایه شده که نقد و تقویت شود.

جلسات نقد و بررسی برنامه هفتم توسعه و سند تحول دولت برگزار میشود

آیت الله رئیسی با اشاره به اینکه، نشستی برای ارزیابی عملکرد نظام بانکی برگزار شود، اعلام کرد، جلسه نمادین کنونی باید به یک ارتباط مستمر و تنگاتنگ بین دولت و اساتید اقتصاد اسلامی شود. سازوکار‌های این ارتباط بررسی شود. جلساتی در نقد سند تحول دولت و در زمینه برنامه هفتم توسعه با اساتید و محققان اقتصاد اسلامی با محوریت مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری برگزار شود. سعی شود با آسیب شناسی برنامه‌های توسعه قبلی و سند تحول دولت، برنامه هفتم به صورت سندی فاخر و عاری از مشکلات برنامه‌های قبلی تدوین شود.

وی افزود، مدیریت اقتصاد کشور باید علمی و بر اساس یک نظریه قابل دفاع و متقن باشد. همچنین تقویت مشارکت مردم در اقتصاد و تقویت تعاونی‌ها اولویت دولت است.

اصلاح نظام بانکی اولویت است/ زمینه تاسیس بانک قرض الحسنه بدون ربا فراهم شد

رئیس جمهور با اشاره به اینکه، نظام مسایل اقتصادی و اولویت آن‌ها تنظیم و برای آن‌ها راه‌حل پیشنهاد شود؛ گفت: اصلاح نظام بانکی اولویت دولت است. باید رابطه بانک‌ها با خودشان با بانک مرکزی، با دولت و مردم ترسیم شود.

آیت الله رئیسی گفت: قصد داشتم در زمان تصدی در آستان قدس رضوی یک بانک بدون ربا قرض‌الحسنه به نام امام رضا ایجاد کنم که دولت قبل مساعدت نکردند، الان زمینه برای اجرای چنین طرح‌هایی فراهم است. ما نسبت به عملکرد بانک‌ها نگرانیم و باید تدابیری اتخاذ کرد که از صوری شدن عقود جلوگیری شود.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد
توضیحات مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس درباره حواشی مجمع بیمه ملت:

علت بروز چالش در مجمع بیمه ملت وکالت‌های اخذشده از بازنشستگان توسط صندوق بازنشستگی بوده است/ دعوت‌کننده مجمع باید درباره پذیرش حق رأی سهام وکالتی اتخاذ تصمیم کند/ سازمان بورس بر حفظ حقوق سهامداران و رعایت نظم در برگزاری مجامع تأکید دارد