به گزارش میمتالز، شیوع دوباره کووید در چین باعث برهمریختگی بازار فولاد این کشور شد. طوریکه مقدار تولید فولاد خام چین نسبت به سال گذشته به مقدار قابل توجهی کاهش یافت. این اتفاق موقعیت ویژهای برای ایران به وجود آورد تا بهنوعی این بخش از جای خالی چین را در بازار پر کند، اما به نظر میرسد وزارت صمت این موقعیت را هم بهراحتی از دست داد.
بیستم فروردین بود که وزارت صنعت تعرفه جدید عوارض صادرات فولاد را به فعالان بخش خصوصی ابلاغ کرد. طبق گفته فعالان این صنف، حالا تولیدکنندگان وارد یک رقابتی شدهاند تا فولاد ایران را ارزان بفروشند که مشمول تعرفه پایینتری شوند.
اما چرا تولید فولاد چین کاهش یافت؟ چین بزرگترین تولیدکننده فولاد دنیاست و بالغ بر نیمی از فولاد جهان را در اختیار دارد. اما بازار فولاد این کشور تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا با اختلال جدی مواجه شد.
در همین زمینه دادههای امروز اداره آمار چین نشان میدهد که تولید فولاد خام چین در ماه مارس بیش از ۶٫۴ درصد نسبت به سال گذشته کاهش دارد. همچنین فعالیت بسیاری از کارخانههای فولاد در چین به دلیل شیوع کووید-۱۹ و محدودیتهای زیستمحیطی افت داشته است.
اداره ملی آمار (NBS) نیز اعلام کرد که این تولیدکننده بزرگ جهانی در ماه گذشته تنها ۸۸٫۳ میلیون تن تولید داشت. در حالی که این میزان تولید در ماه مشابه سال گذشته ۹۴٫۰۲ میلیون تن بود.
تولید روزانه در ماه مارس ۲٫۸۵ میلیون تن بود. این در حالی است که در ماه مارس سال گذشته تولید فولاد روزانه در محدوده ۳٫۰۳ میلیون تن قرار داشت. البته شایان ذکر است میزان تولید ماه مارس شاید نسبت به مارس سال گذشته کمتر باشد، اما از ژانویه تا فوریه که تولید روزانه ۲٫۶۸ میلیون تن بود، بیشتر است.
همچنین محدودیت تولید برای کارخانههای فولاد در قسمت شمالی چین با هدف کاهش آلودگی و بهبود کیفیت هوا برنامهریزی شده بود. این برنامه حدود شش ماه اجرا شد و در حال حاضر برنامهای برای به پایان رسیدن آن وجود دارد. با این حال، شیوع اخیر کووید ۱۹ در چین ضربهای سهمگین به تولید و مصرف فولاد وارد کرد.
یکی از تحلیلگران چینی در این باره گفت: کووید یکی از بزرگترین محدودیتهای تولید فولاد است و در واقع کارخانههای فولادی را از تکمیل مواد خام باز میدارد.
شهر تانگشان، مرکز تولید فولاد در چین است. این شهر دستور قرنطینه موقت را صادر کرد و کارخانهها بهدلیل اختلال بهوجود آمده مجبور به کاهش تولید شدهاند. کووید از زمان شروع خود در ووهان مصرف فولاد پاییندستی را که معمولا در دوره مارس تا میبه اوج خود میرسد را مختل کرد.
یکی از تحلیلگران بازار فولاد اظهار داشت که افزایش قیمت قراضه باعث کاهش سود برخی تولیدکنندگان شد و در واقع آنها را مجبور به کاهش تولید کرد.
دادههای اداره آمار نشان میدهد که چین در سه ماه ابتدایی سال جاری، ۲۴۳٫۳۸ میلیون تن فولاد تولید کرد که مقدار تولید ۱۰٫۵ درصد نسبت به تولید سال گذشته که ۲۷۱٫۰۴ میلیون تن بود کاهش یافته است.
در همین زمینه حمیدرضا رستگار، رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد، پیشتر اعلام کرد: به استناد تجربه، هر گاه چین برای دامپینگ یا ایجاد تغییر در بازار فولاد، اقداماتی در خرید و فروش سنگآهن، شمش یا سایر مواد اولیه فولاد انجام میدهد، بازار جهانی فولاد دچار نوسان میشود؛ بنابراین احتمال آغاز جنگ چین و تایوان هم میتواند بازار جهانی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. در واقع پنج درصد از بازار و تولید فولاد ایران هم تحت تاثیر بازار جهانی فولاد قرار دارد.
منبع: تجارت نیوز