به گزارش میمتالز، افزایش قیمت مواد اولیه باعث شد تا قیمت فولاد در بازار جهانی رشد کند. طبق گزارش منتشر شده توسط بیزینس استاندارد کشور هند قیمت فولاد به بالاترین سطح طی سه ماه اخیر رسیده است و پیش بینی میشود این روند افزایشی قیمت تا انتهای امسال ادامه داشته باشد.
یک دلیل مهم افزایش قیمت فولاد را میتوان افزایش قیمت سنگ آهن در بازار جهانی دانست. قیمت سنگ آهن از ابتدای همه گیری کرونا رشد کرد، ولی گزارشها نشان میدهد سرعت افزایش قیمت در ماههای اخیر بیش از قبل بود.
این رسانه نوشت: «رشد قیمت فولاد تنها ریشه در افزایش قیمت مواد اولیه دارد. رشد تقاضا هم در تشدید این بحران تاثیرگذار است، ولی نمیتوان با قطعیت در مورد آن صحبت کرد. بررسی آمارهای مربوط به حجم تولید نشان میدهد بسیاری از شرکتهای بزرگ تولید کننده فولاد، میزان تولیدشان را افزایش داده اند. به عنوان مثال تاتا استیل در سال تولیدی گذشته بالاترین میزان تولید در تاریه فعالیتش را ثبت کرده است. در این سال تولید فولاد تا تا استیل ۱۳ درصد نسبت به سال قبل بیشتر بود و بالغ بر ۱۹ میلیون تن فولاد وارد بازار مصرف کرد. رشد قیمت فولاد سبب شد تا در فصل آخر سال قبل میزان درآمد این شرکت با افزایش ۱۵۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل روبرو شود.»
هند یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در دنیا است و حجم زیادی از فولاد تولیدی در این کشور به کارخانههای خودروسازی در کشورهای اروپایی صادر میشود. یکی دیگر از فولادسازان بزرگ کشور چین است که سیاستهایش در زمینه فولاد مورد توجه رسانهها قرار گرفته است.
این کشور دو سال قبل طرح کاهش تولید فولاد برای مقابله با اثرات منفی زیست محیطی این صنعت را مطرح کرد. طرحی که در ابتدا شوک بزرگی به بازار وارد کرد و این سوال را ایجاد کرد که آیا کاهش تولید در چین باعث کسری در عرضه فولاد در مقایسه با تقاضا نخواهد شد؟ پاسخ بازارهای کالایی به این خبر افزایش قیمت بود.
افزایشی که ریشه در نگرانی در مورد تاثیر این بحران داشت. سپس کشورهای بزرگ تولید کننده خبر از افزایش سرمایه گذاری در بازار فولاد و تلاش برای تامین نیاز بازار دادند. سیاستی که شاید در نگاه اول اثر روانی ایجاد شده در بازار فولاد را برطرف کرد، ولی در عمل نمیتوانست بازار را آرام کند، زیرا سهم تولید فولاد چین در بازار به اندازهای است که جایگزین شدن آن به این زودیها امکان پذیر نیست.
شاید بتوان شوک اولیه وارد شده به بازار فولاد را در همان دوران دید. اما شروع کرونا، بسته شدن مرزهای بسیاری از کشورها و در نهایت تعطیلی شمار زیادی از کارخانههای صنعتی سبب شد تا قیمتها باز هم با سرعت بیشتری رشد کند.
حال رسانههای چینی در مورد به تاخیر افتادن سیاست کاهش تولید فولاد صحبت میکنند. طرحی که قرار بود از سال ۲۰۲۲ اجرا شود حال پنج سال به تاخیر افتاد. این مساله سبب شد تا فشار وارد شده به بازار از جانب کمبود عرضه چین از بین برود، ولی بحران روسیه و اوکراین، افزایش قیمت سنگ آهن، رشد قیمت انرژی و نگرانی از احتمال تشدید تنشهای اقتصادی به دلیل تبعات منفی ناشی از تحریمهای اقتصادی روسیه همه به روند افزایش قیمتها در بازار فولاد دامن زده است.
پیش بینیها نشان میدهد تا انتهای سال جاری قیمت فولاد در بازار جهانی بالغ بر ۸ درصد رشد خواهد کرد و این روند افزایشی میتواند صنایع پایین دستی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
منبع: تحلیل بازار