تاریخ: ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۰:۲۱
بازدید: ۲۲۸
کد خبر: ۲۵۶۸۷۸
سرویس خبر : مسکن و ساختمان

۲ پیش‌بینی از آینده لیر/ چرا سرمایه‌گذاری ایرانیان در بازار املاک ترکیه کاهش یافت؟

۲ پیش‌بینی از آینده لیر/ چرا سرمایه‌گذاری ایرانیان در بازار املاک ترکیه کاهش یافت؟
‌می‌متالز - آمار‌ها نشان می‌دهد، سرمایه‌گذاری ایرانیان در بازار املاک ترکیه، ۴۶ درصد کاهش یافته. آیا جذابیت حضور در بازار‌های داخلی بیشتر شده است یا دلایل را باید در خود آن کشور جستجو کرد؟ در این میان، نوسانات و پیش‌بینی‌ها در مورد آینده لیر چگونه است؟

به گزارش می‌متالز، بر اساس داده‌های مرکز آمار ترکیه، ایرانیان در فصل نخست سال ۲۰۲۲، حدود ۴۶ درصد کمتر از فصل آخر سال گذشته میلادی، در بازار املاک این کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

این اتفاق در حالی رخ داده است که در ماه‌های پایانی سال ۲۰۲۱، سرمایه‌گذاری ایرانیان در بازار مسکن ترکیه، به قله تاریخی خود رسیده بود.

اما دلیل این موضوع چیست؟ آیا جذابیت حضور در بازار‌های داخلی بیشتر شده است یا دلایل را باید در خود آن کشور جستجو کرد؟

تاثیر یک تغییر بزرگ بر بازار مسکن ترکیه

بازار املاک ترکیه، در مدت اخیر با یک تغییر بزرگ همراه بود. دولت این کشور، شرط لازم برای اعطای شهروندی را از سرمایه‌گذاری ۲۵۰ هزار دلاری به ۴۰۰ هزار دلار افزیش داد.

برزو حق‌شناس، کارشناس بازار‌های مالی، همین موضوع را مهم‌ترین دلیل کاهش سرمایه‌گذاری در این بازار می‌داند.

او می‌گوید: با وجود کاهش ۴۶ درصدی، هنوز هم ایرانیان رتبه نخست را در خرید خانه در ترکیه داشته‌اند. به عبارت دیگر، تعداد خریداران خارجی ملک در این کشور، به طور کلی نزولی بوده است.

حق‌شناس ادامه می‌دهد: افزایش حداقل مبلغ سرمایه‌گذاری برای اخذ شهروندی، جذابیت‌های حضور در بازار املاک ترکیه را کاهش داده است. به ویژه برای سرمایه‌گذارن ایرانی که اکنون تعداد کمتری از آنها، توان حضور در این بازار را دارند. به نظر می‌رسد در شرایط کنونی، جو سرمایه‌گذاری در این کشور تا حدودی فروکش کرده باشد.

شرایط بازار داخلی و داده‌های منفی از اقتصاد ترکیه

این کارشناس بازار‌های مالی، ترکیبی از شرایط بازار املاک در ایران و ارسال برخی سیگنال‌های منفی از اقتصاد ترکیه را بر شرایط موجود موثر می‌داند.

او توضیح می‌دهد: بازار ملک در ایران از اسفند به این سو تحرکات بیشتری داشته و قیمت‌ها افزایشی بوده است. این احتمال وجود دارد که بخشی از سرمایه‌ها، از حضور در بازار ترکیه منصرف و وارد بازار داخلی شده باشند.

حق‌شناس می‌افزاید: از سوی دیگر، داده‌هایی که از اقتصاد ترکیه منتشر می‌شوند، چندان مثبت نیستند و آمار تورم افزایشی است. رئیس‌جمهور این کشور نیز همچنان بر سیاست‌های اقتصادی خود پافشاری می‌کند.

او ادامه می‌دهد: در چنین شرایطی، تنش‌هایی سیاسی بین حزب حاکم و رقیب آن، فضا را متلاطم کرده است. ضمن آنکه، انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه نیز در سال ۲۰۲۳ میلادی برگزار می‌شود. این موارد در کنار هم، می‌توانند سرمایه‌ها را برای حضور در بازار آن کشور مردد کنند.

حق‌شناس می‌گوید: چنین تردید‌هایی مختص ایرانیان نیست و داده‌های بازار املاک ترکیه نشان می‌دهد به طور کلی سرمایه‌گذاری خارجی کاهش یافته است.

کاهش بار هیجانی حضور در بازار مسکن ترکیه

مریم محبی، دیگر کارشناس بازار‌های مالی معتقد است: تغییری در روند و میزان جذابیت سرمایه‌گذاری در بازار‌های داخلی ایجاد نشده است. اما با توجه به حضور هیجانی ایرانیان در بازار املاک ترکیه، اکنون کاهش این جو، طبیعی است.

او توضیح می‌دهد: معمولا در بازار‌ها پس از شکل‌گیری جریانی از ولع و هیجان برای سرمایه‌گذاری، نوعی بازه کاهشی آغاز می‌شود. البته ممکن است تبلیغات منفی که در داخل کشور برای سرمایه‌گذاری در بازار املاک ترکیه و خطرات آن انجام شد، بر این موضوع اثر گذاشته باشد.

این کارشناس بازار‌های مالی می‌افزاید: نوسانات ارزش لیر در ماه‌های اخیر نیز برخی افراد را به این نتیجه رساند که فضای سرمایه‌گذاری در ترکیه چندان باثبات و پایدار نیست.

محبی می‌گوید: به نظر می‌سد حباب خیالبافی در مورد سرمایه‌گذاری در این کشور تا حدودی فروکش کرده باشد. در نتیجه، انتظار می‌رود، روند کاهش حضور ایرانیان در بازار املاک ترکیه همچنان ادامه یابد، اما ممکن است از شدت آن کاسته شود.

۲ پیش‌بینی از آینده لیر/ چرا سرمایه‌گذاری ایرانیان در بازار املاک ترکیه کاهش یافت؟

۲ پیش‌بینی از آینده لیر و سرمایه‌گذاری در ترکیه

پیش‌بینی‌ها از آینده لیر

ارزش لیر ترکیه همچنان در برابر دلار آمریکا در حال کاهش است، هر چند از شدت ریزش ارزش آن کاسته شده. به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا، سکه و ارز، امروز، ۱۰ اردیبهشت، هر یک دلار آمریکا، برابر با حدود ۱۴٫۸۵ لیر است.

عملکرد ارز آمریکایی در برابر پول ملی ترکیه، در یک سال گذشته ۷۹٫۳۸ درصد، در شش ماه اخیر حدود ۵۵ درصد، در بازه یک ماهه ۱٫۳۱ درصد و در یک هفته گذشته ۰٫۷۰ درصد رشد داشته است.

آیا روند کاهش ارزش لیر همچنان ادامه می‌یابد؟ پاسخ حق‌شناس و محبی، به این پرسش مثبت است.

لیر کاهشی است
حق‌شناس، کارشناس بازار‌های مالی توضیح می‌دهد: بر اساس داده‌ها و شاخص‌های کلان اقتصادی، روند کاهشی ارزش لیر همچنان ادامه می‌یابد.

او می‌افزاید: سیاست‌های ترکیه در حوزه بی‌انظباتی‌های پولی و خلق نقدینگی، شباهت زیادی به شرایط ایران دارد و این کشور همان مسیری را که ما طی کرده‌ایم، دنبال می‌کند.

البته به اعتقاد حق‌شناس، این موضوع تاثیر چندانی بر تصمیم افراد برای سرمایه‌گذاری در بازار املاک ترکیه ندارد. چرا که قیمت ملک نیز بر اثر افزایش تورم، صعودی می‌شود و می‌تواند برای خریداران، بازدهی مثبت داشته باشد.

محبی، دیگر کارشناس بازار‌های مالی نیز در مورد آینده لیر می‌گوید: این موضوع تحت تاثیر بحران‌های موجود در منطقه، سیاست‌های اقتصادی ناپایدار در ترکیه و تورم بالای این کشور، قرار دارد.

او توضیح می‌دهد: به نظر می‌رسد با توجه به شرایط موجود، روند افت ارزش لیر ادامه داشته باشد.

متوسط قیمت لیر در بازار ارز ایران، بر اساس آخرین اعلام کانون صرافان ایران به ۱۸۵۵ تومان رسید. این در حالی است که قیمت‌ها در صرافی‌های مختلف بین ۱۹۰۰ تا ۴۲۰۰ نوسان داشت.

متوسط قیمت لیر، روز شش فروردین، نخستین روز کاری سال جدید، ۱۸۹۰ تومان بود. این به معنای بازدهی منفی ۱،۸۵ درصدی لیر، در این بازه زمانی است.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده