به گزارش میمتالز، موسی شمسایی در نشست با جمعی از خبرنگاران شهرستان به مناسب روز جهانی تنوع زیستی در پاسگاه محیط بانی بادگز، افزود: از سال ۹۸ منطقه شیرکوه تفت به عنوان پناهگاه حیات وحش ارتقاء یافت که متأسفانه در سال گذشته با وجود ممنوعیت، مجوز برداشت معدن صادر شد که راه به جایی نبرد، ولی هر لحظه زنگ خطر دست درازی به این طبیعت و حیات وحش وجود دارد.
وی شیرکوه تفت را یکی ارزشمندترین کوهستانهای کشور عنوان کرد و ادامه داد: این کوهستان تأثیر زیادی برجوامع انسانی دارد به گونهای که ۷۰ درصد جمعیت استان یزد در شهرستانهایی نظیر تفت، یزد و مهریز تحت تأثیر کوهستان شیرکوه و پیرامون آن قرار دارند.
رییس محیط زیست تفت اضافه کرد: کوهستان شیرکوه نقش مهمی در تأمین آبهای زیر زمینی استان دارد و حتی منابع آبی دشت یزد - اردکان را تغذیه میکند.
وی تصریح کرد: از ۸۶۰ گونه گیاهی به ثبت رسیده در استان یزد ۶۵۰ گونه در کوهستان شیرکوه تفت قرار دارد؛ یعنی این کوهستان ۸۰ درصد گونههای گیاهی استان را در خود جای داده است که ذخیره گاه گونههای گیاهی استان و به لحاظ تنوع زیستی گونهها سرآمد است.
شمسایی با بیان اینکه گونههای مختلف جانوری نظیر گربه سانان و علف خواران در شیرکوه زندگی میکنند، اظهار داشت: این کوهستان پتانسیل گونه زایی دارد و توانسته گونهای به نام زیباموش شیرکوه را منحصر به خود ثبت کند.
رییس محیط زیست تفت گفت: دلیل افزایش سگهای ولگرد خود ما انسانها هستیم که به رفتار احساسی به حیوانات رو آورده ایم و تصمیم گیریهای احساسی انجمنهای حامی حیوانات زنگ خطر بزرگی است.
وی ادامه داد: نظم طبیعی جمعیت سگها به دو دلیل کاهش عوامل حذف سگها و زیاد شدن حامیان آنها به هم خورده است و عواقب آن حیوان گزیدگی و افزایش بیماریهای هاری و دیستمپر است.
شمسایی با بیان اینکه هاری و دیستمپر، بیماری مشترک همه پستانداران اعم از حیوان و انسان هست، افزود: یکی از دلایل کاهش پلنگها در ایران سگهای ولگرد هستند، چراکه با افزایش جمعیت سگ ها، پلنگها به شکار سگهای ولگرد گرایش پیدا میکنند و بیماری هاری و دیستمپر به آنها منتقل شده و از بین میروند.
وی ادامه داد: شواهدی وجود دارد که نشان میدهد جمعیت پلنگها در کوهستان شیرکوه کم شده است چراکه جمعیت گرازها و گرگها زیاد شده است و این دو حیوان با انسانها تعارض دارند به گونهای که گرازها به محصولات کشاورزی و گرگها به محصولات دامی آسیب میرسانند.
این مقام مسوول با بیان اینکه جمعیت احساسی حامی سگهای ولگرد باید به سمت حفاط از طبیعت و محیط زیست بروند، افزود: از زمانی که سگها با انسانها تعامل کردند دیگر جایگاهی در محیط زیست ندارند، چون حیوان اهلی شده اند.
وی با بیان اینکه در کشورهایی مثل کانادا و انگلیس جمعیت حامی سگ ها، با زنده گیری و عقیم کردن آنها عکس سگ را منتشر میکنند و میخواهند اگر کسی سرپرستی آن را طی یک مدتی میپذیرد اعلام کند وگرنه آن را معدوم میکنند.
رییس محیط زیست تفت گفت: یکی دیگر از مشکلات زیست محیطی در شهرستان تصرف چشمههای آبی است که آب حیات وحش را تأمین میکردند و این حق آبه طبیعت بوده است.
وی یکی از اثرات تصرف این چشمهها را بلند شدن ریزگردها به محض وزش باد عنوان کرد و افزود: کاهش رطوبت خاک حاصل از این چشمهها یکی از دلایل گرد و خاک است.
شمسایی به کاهش آلایندگی واحدهای صنعتی در شهرستان هم اشاره کرد و گفت: با نظارت مستمر و حضور در این واحدها، اقدامات لازم برای جلوگیری از آلودگی هوا صورت گرفت.
وی تصریح کرد: باید پذیرفت که ذات کارخانه کاشی، گرد و خاک است و متأسفانه در جانمایی شهرکهای صنعتی در شهرستان تفت دقت لازم صورت نگرفته است.
مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری تفت در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) یزد