به گزارش میمتالز، مجوز رسمی کارخانه فولاد ازنا سال ۱۳۸۱ صادر و این کارخانه فعالیت رسمی خود را از سال ۱۳۸۴ آغاز کرد تا بتواند در رشد و توسعه صنعتی و اقتصادی این شهرستان تأثیر بهسزایی داشته باشد.
پیشبینی میشد که یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن محصول سالانه در صورت راهاندازی و بهرهبرداری از این کارخانه در فاز اول توسط این کارخانه تولید شود و در فاز دوم در بخش ذوب این کارخانه نیز در صورت راهاندازی ۷۰۰ هزار تن محصول بهطور سالانه وارد چرخه فعالیت شود که در این صورت تولید سالانه این کارخانه در هر دو فاز آن به یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن در سال میرسد.
اما این خبرهای خوش چندان دوامی نداشته و سرآغاز مشکلات متعدد برای فولاد ازنا و تعطیلی عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۹۰ با وجود پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصدی بود، ولی با گذشت سه سال فعالیت مجدد این کارخانه سال ۱۳۹۳ آغاز شد، ولی باز هم بعد از مدت کوتاهی تعطیل شد.
وعدههای مسوولان کشوری و استانی پنج دولت قبل برای حل مشکلات کارخانه فولاد ازنا عملی نشد تا با گذشت ۲۰ سال، این کارخانه همچنان نیمهتمام و درگیر مشکلات حقوقی و قضایی سرمایهگذار و اختلاف سهامداران باشد.
آیتالله ابراهیم رئیسی در زمان ریاست قوه قضائیه در تاریخ دهم فروردین ماه ۱۴۰۰ به استان لرستان سفر کرد و یکی از محورهای اصلی سفر وی بررسی وضعیت واحدهای تولیدی تعطیلشده این استان بود
کارخانه فولاد ازنا یکی از واحدهای تولیدی تعطیلشده لرستان است که با دستور آیتالله رئیسی مقرر شد مشکلات قضایی، مالی و وضعیت مالک مشخص و تعیینتکلیف شود تا پس از تعیینتکلیف، زمینه تکمیل کارخانه و راهاندازی و اشتغال بیش از ۱۵۰۰ جوان در بیکارترین استان کشور فراهم شود.
فرهاد زیویار استاندار لرستان و معاونین استانداری بعد از روی کارآمدن دولت سیزدهم، تعیینتکلیف و تکمیل کارخانه فولاد ازنا جزو اولویتهای آنها بوده است.
فرهاد زیویار استاندار لرستان ۱۶ اسفند ۱۴۰۰ با بیان اینکه کارخانه فولاد ازنا مشکلات حقوقی دارد، گفت: فولاد ازنا آماده واگذاری شد، اما بهجهت دعواهای حقوقی به همان نقطه اول برگشتیم.
وی با بیان اینکه بنده نه خوشبین و نه بدبین هستم، اما پیگیری میکنیم، چون نمیتوان اشخاص حقیقی را وادار کرد، افزود: از ابزارها و امکانات خودمان برای راهاندازی کارخانه فولاد ازنا استفاده میکنیم.
در سلسله بازدیدهای میدانی استاندار و معاون اقتصادی استانداری، روز گذشته نیز سیروس ابراهیمی معاون استاندار بههمراه رئیس سازمان صمت لرستان، مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذار و مدیرعامل بانک صنعت و معدن کشور از این واحد صنعتی بازدید کردند.
مهدی نبیان مدیرعامل شرکت فولاد ازنا در حاشیه بازدید از شرکت فولاد ازنا، اظهار داشت: این واحد با ظرفیت تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن حدود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته، اما با توجه به مشکلی که برای سرمایه گذار پیش آمد باعث شد سه سال تعطیل شود و صدمههایی ببیند.
وی با اشاره به تمهیدات اندیشیدهشده برای راهاندازی کارخانه فولاد ازنا افزود: در حدود ۴ ماه است که تمام تجهیزات مورد نیاز آن با همکاری کارکنان شهرستانی مجموعه با توجه به آموزشهایی که دیدهاند، نصب شده است.
مدیرعامل شرکت فولاد ازنا عنوان کرد: در حال حاضر حدود ۱۰ درصد از عملیات سیویل که شامل کفسازی و بخشی از کارهای ساختمانی اتاق برق باقی مانده و در حال نصب تجهیزات الکتریکال و مکانیکال هستند.
وی بیان کرد: کارخانه فولاد ازنا بهصورت مستقیم در فاز اول برای حدود ۶۰۰ نفر و به صورت غیرمسقیم برای ۶ هزار نفر اشتغالزایی ایجاد میکند و در فاز دوم نیز برای ۱۲۰۰ نفر بهصورت مستقیم و برای ۱۶ هزار نفر بهصورت غیرمستقیم ایجاد اشتغال پیشبینی شده است.
بهمن جعفری مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز در این بازدید گفت: این طرح با توجه به حجم سرمایهگذاریای که دارد جزو طرحهای با حجم سرمایهگذاری بالای این استان محسوب میشود و حدود دو دهه است که بهعنوان یکی از طرحهای نیمهتمام لرستان مطرح است.
وی افزود: امیدواریم کارخانه فولاد ازنا هرچه سریعتر تعیینتکلیف شود و یا توسط مالک فعلی یا توسط شخصیتهای حقیقی و حقوقی که دارای اهلیت فنی و مالی هستند تعیینتکلیف و واگذار شود تا سال آینده شاهد تولید شمش در این واحد تولیدی باشیم.
مدیرکل سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان عنوان کرد: ظرفیت تولید ۱.۲ میلیون تن به ظرفیت فولادی کشور در صورت راهاندازی کارخانه فولاد ازنا اضافه و هم زمینه احداث صنایع پاییندستی و تحولی در حوزه صنعت شهرستان ازنا و بهتبع آن استان لرستان فراهم میشود.
محمدحسین جناب مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایهگذاری لرستان نیز با بیان اینکه راهاندازی شرکت فولاد ازنا یکی از آرزوهای مردم و مسوولان است، افزود: این طرح سال ۱۳۸۰ آغاز شده و با اینکه در سال ۱۴۰۱ هستیم هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
وی با بیان اینکه فاز اول این طرح نورد ورق است، اما متاسفانه بهواسطه مشکلات حقوقی و قضایی که برای مالک کارخانه بهوجود آمده عملاً بلاتکلیف مانده و فعالیت تولیدی آن متوقف شدهاست، افزود: امیدواریم بتوانیم با ورود بانک صنعت و معدن و حمایتهای استاندار مشکلات حقوقی این واحد را از طریق سرمایهگذار و یا مالک جدید برطرف کنیم تا هرچه سریعتر به بهرهبرداری برسد.
حجتالاسلام علی سپهوند امامجمعه شهرستان ازنا نیز با بیان اینکه مشکل کارخانه فولاد ازنا باید هرچه سریعتر تغیینتکلیف شود، اظهار داشت: اگر مشکلات حقوقی سرمایهگذار مجموعه با اطاله مواجه است باید مساله واگذاری مجموعه را در اولویت قرار دهیم و چنانچه اجازه تصرف در اموال خود را دارد در بخشهای دارای اجازه فروش اجازه دهند که واگذاریها را انجام دهد تا در تکمیل این پروژه قدمی برداشته شود.
وی افزود: در حال حاضر ۹۲ نفر در کارخانه فولاد ازنا مشغول هستند و توقعمان این است که تعیینتکلیف شود و قدمهای مثمر ثمری برای این واحد تولیدی برداشته شود.
امامجمعه شهرستان ازنا عنوان کرد: اگر بازدیدها از کارخانه فولاد صرف حضور باشد موضوعیت ندارد بلکه باید مجموعه را یا از طریق پرداخت تسهیلات و یا راستیآزمایی به نتیجه برسانیم.
سیروس ابراهیمی معاون اقتصادی استاندار لرستان نیز با بیان اینکه طرف حساب ما در این قضیه مردم هستند، اظهار داشت: در این مجموعه بالغ بر هشت هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری شده و پس از گذشت ۲۰ سال هنوز نهتنها نتوانسته است بهعنوان یک مگاپروژه دردی از این استان را دوا کند بلکه خودش دردی بر دردها شده است.
وی با تأکید بر اینکه شرکت فولاد ازنا نماد ناسازندگی و نسازندگی در منطقه شده است، افزود: بیشترین سرمایهگذاری این طرح مربوط به بانک صنعت و معدن است و انتظار داریم سرمایهگذاری آن تعیینتکلیف شود.
ابراهیمی گفت: چندین پروژه در لرستان مثل فولاد ازنا، سامان کاشی بروجرد، عظیم خودرو، صدر فولاد و پارسیلون داریم که در صدر مطالبات مردم لرستان هستند.
وی تصریح کرد: انتظار داریم پس از بازدید این مجموعه بررسی درستی انجام شود و بر اساس عدالت و انصاف اگر امکان راهاندازی واحد توسط سرمایهگذار و کارگزاران فعلی آن بهصورت فشرده و سریع وجود دارد کار انجام شود.
معاون اقتصادی استاندار لرستان عنوان کرد: اگر عاقبت این پرونده معلوم نیست که به کجا ختم میشود سزاوار نیست این حجم از سرمایه و روح و روان مردم در گرو یک شخص بلوکه شود.
وی بیان کرد: انتظار میرود واحد حقوقی بانک صنعت، معدن و تجارت فعالتر شده و هر کاری هم از نظر مدیریتی در استان بناست انجام شود، ما هم باید در استان لرستن برای حلوفصل موضوع در خدمت باشیم.
ابراهیمی گفت: شرکت فولاد ازنا با این حجم از سرمایهگذاری هیچ دردی از لرستان دوا نکردهاست و نمکی بر دردهای این استان شده است که باید تعیینتکلیف شود.
وی گفت: کارخانه فولاد ازنا و وقتی راهاندازی شود حدود سه هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش لازم دارد بنابراین یک مدیریت، اراده و پشتوانه مالی محکمتری و قویتری نیاز دارد.
علی خرسندیان مدیرعامل بانک صنعت، معدن و تجارت کشور نیز در این بازدید اظهار داشت: از هر زاویهای که به موضوع نگاه کنیم توقف این مجموعه به منفعت نیست.
وی افزود: اگر از نگاه اشتغال به این مجموعه نگاه کنیم هنوز اشتغالی شکل نگرفته، از نگاه سرمایه و سرمایهگذاری متجاوز از ۲۵۰ میلیون یورو از بانک صنعت و معدن در این مجموعه بلوکه شدهاست.
مدیرعامل بانک صنعت، معدن و تجارت کشور عنوان کرد: اگر منابع بانک در جایی بلوکه شود این منابع نمیتواند بازگشت داده شود تا در جاهای دیگر سرمایهگذاری انجام و در چرخه تولید و سرمایهگذاری قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در مجموعه فولاد ازنا قرار بوده یک محصول استراتژیک که نیاز کشور است بیان کرد: منابع مالی در این مجموعه بلوکه شدهاست، اشتغال نداریم و همچنین تولیدی هم که میتواند به اقتصاد کشور و منطقه کمک کند نداریم.
مدیرعامل بانک صنعت و معدن کشور با بیان اینکه تعیینتکلیف این واحد تولیدی از دغدغههای جدی ماست، تصریح کرد: باید مباحث حقوقی این واحد حل شود، یا خود سرمایهگذار ادامه دهد و اگر نه باید مجوز دهند که بانک تملک کند، اما اگر قبل از تملک بانک با سرمایهگذاری دیگر به تفاهم برسند باید برای واگذاری بیایند، چون نمیشود بیشتر از این متوقف بماند.
خرسندیان اظهار داشت: همه دغدغه داریم و عدد هفت هزار میلیارد تومان رقم بسیار بالایی است که باید پیگیری شود و با همافزایی و انسجامی تعیینتکلیف کنیم و این مجموعه به حرکت و تولید برسد.
منبع: خبرگزاری تسنیم