تاریخ: ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۱۹
بازدید: ۱۴۸
کد خبر: ۲۶۲۹۶۷
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح کرد؛

معدن به جای برجام / ظرفیت معادن فعال شود بخشی از مشکلات اقتصادی برطرف خواهد شد

‌می‌متالز - علی رضایی گفت: آماری به دست ما رسیده که نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۰، ۴۴ درصد چالش‌های حوزه معدن به قوانین، دولت، نبود یک راهبرد طولانی و مشخص در حوزه معدن برمی‌گردد. از این‌رو امیدوارم، اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس، هرچه سریع‌تر، قانون اصلاح معادن را تکمیل و به صحن مجلس بیاورند تا شاید نیمی از مشکل و حتی بیشتر، حل و فصل شود.

به گزارش می‌متالز، برخی معتقدند اگر در ایران از ظرفیت انفال بهره برده می‌شد، با وجود تحریم‌های حداکثری آمریکا و هم‌پیمانانش علیه ایران باز هم شاهد چنین وضعیت اسفناکی در اقتصاد نبودیم.

یکی از این انفال، معدن است که در ایران، هم به تعداد زیاد و هم متنوع در بخش‌های مختلف کشور، جای گرفته‌اند.

وضعیت اکتشاف، استخراج، فرآوری، تکمیل زنجیره ارزش و البته صادرات، هیچ‌وقت در طول این چهار دهه، حال و روز خوبی نداشته است و در حالی که رهبر انقلاب هم بر این حوزه مهم تاکید داشتند و بنا بود درآمد‌های حاصل از این بخش، جایگزین درآمد‌های نفتی شود، اما تا این‌جای کار، فعلاً دستاورد قابل ملاحظه‌ای به دست نیامده است.

علی رضایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این خصوص گفت: جای بسی تاسف دارد که کشورمان از معادن بسیار متنوعی برخوردار است، اما خروجی کار بسیار ناچیز است.

وی افزود: هفت درصد ذخایر معدنی جهان در ایران جای دارد. ۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی و ۵۷ میلیارد تن ذخایر احتمالی و ۶۷ نوع ماده معدنی، آماری است که در خصوص ایران داده می‌شود. حال باید آسیب‌شناسی کرد که چرا با وجود چنین موهبت الهی، کشور نه از درآمد حداکثری که حتی از درآمد متوسط در این حوزه هم بهره نبرده است.

نماینده کنگاور تصریح کرد: برخی، سال‌ها اقتصاد کشور را به برجام گره زدند و البته هنوز افرادی که شاید تعدادشان هم کم نباشد، چشم و امیدشان به توافق هسته‌ای است که به تبع آن، اقتصاد، شرایط بهتری به خود بگیرد. ما چهار دهه است که تحریم هستیم و حال با وجود تلاش‌هایی که برای رفع تحریم‌ها در جریان است باید گفت هیچ معلوم نیست پایان این ماجرا چه زمانی است، پس ضرورت دارد اقتصاد کشور را شرطی نکرد.

رضایی با اشاره به اینکه باید اقدامات اساسی صورت بگیرد تا بهره‌مندی از معادن، سهمش به سه تا پنج درصد ارزش تولید کشور برسد، گفت: حوزه معدن، نقشه راه می‌خواهد آن هم، بلندمدت. یعنی باید مثل چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور، طوری برنامه‌ریزی کرد که هر دولتی آمد، ادامه‌دهنده راه قبلی باشد. اقتصاد کشور و معیشت مردم لطمه جدی دیده است و اگر از ظرفیت‌های موجود در کشور مثل معدن بهره ببریم، شک نکنید رشد اقتصادی خوبی را تجربه خواهیم کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: آماری به دست ما رسیده که نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۰، ۴۴ درصد چالش‌های حوزه معدن به قوانین، دولت، نبود یک راهبرد طولانی و مشخص در حوزه معدن برمی‌گردد. از این‌رو امیدوارم، اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس، هرچه سریع‌تر، قانون اصلاح معادن را تکمیل و به صحن مجلس بیاورند تا شاید نیمی از مشکل و حتی بیشتر، حل و فصل شود.

وی در ادامه گفت: آمار بیکاری در ایران بالاست و همیشه به عنوان دغدغه دولت‌ها، مطرح بوده و هست. اگر بتوانیم معادن راکد را فعال و در ادامه زنجیره تولید را تکمیل کنیم، افراد زیادی مشغول به کار می‌شوند که این یعنی، رونق اقتصادی. از طرفی، نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در هر سه بخش اکتشاف، استخراج و مخصوصاً فرآوری، کلیدی است. اگر می‌خواهیم شعار سال ۱۴۰۱ را محقق کنیم و به نوعی با پیشرفت علم و دانش، تحریم‌ها را دور بزنیم، چاره‌ای نداریم جز اینکه نخبگان را بیش از پیش وارد میدان عمل و همچنین تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها کنیم.

رضایی در پایان خاطرنشان کرد: بخش زیادی از مشکلات اقتصادی کشور، ریشه در فساد دارد. از آن‌جایی که در حوزه معدن هم، پول و درآمد سرشاری است، ضرورت دارد روند واگذاری‌ها و البته استخراج و فرآوری مواد خام معدنی را با دقت جلو برد. اینکه عده‌ای، سال‌ها راه آسان را در پیش گرفتند و خام‌فروشی کردند، یک ضربه مهلک به اقتصاد و صنعت کشور بود.

منبع: اقتصاد ۲۴

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده