به گزارش میمتالز، بانک مرکزی ۲۲خرداد پس از جلسه با نمایندگان صرافیها با هدف به تعادل رساندن بازار ارز، طی بخشنامهای به آنان اجازه داد ارز اسکناس صادرکنندگان را با نرخ توافقی، خریداری و به متقاضیان ارز بفروشند. فردای همین روز هم نشست مشترکی با صادرکنندگان محصولات پتروشیمی برگزار کرد چرا که این صنعت نقش بسیار مهمی در صادرات غیرنفتی کشور دارد و عملکرد بهتر صادرکنندگان این حوزه میتواند تواند به تعادل بیشتر در بازار کمک کند.
بعد از تصمیمات هوشمندانه بانک مرکزی مبنی بر عرضه بیشتر ارز در بازار که البته به دور از سیاست ارزپاشی و وابسته به منابع ارزی صادرکنندگان است، روند قیمتی در بازار ارز و به دنبال آن سکه و طلا کاهشی شد به نحوی که از قیمت دلار تا بیش از ۱۵۰۰ تومان کاسته شد.
این تصمیم ارزی جدید بانک مرکزی علاوه براینکه به عرضه بیشتر ارز در بازار و تعادل قیمتها میانجامد، فرآیند صادراتی را نیز تسهیل میبخشد چرا که صادرکنندگان برخلاف گذشته که به صورت دستوری و تحمیلی میبایست ارز خود را با قیمت کمتر از بازار آزاد در بازار متشکل میفروختند، در حال حاضر میتوانند ارز حاصل از صادرات را با نرخ توافقی به صرافیها بفروشند.
در همین باره، سید کمال سیدعلی؛ معاون ارزی اسبق بانک مرکزی درباره دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای ثبات بخشی به بازار ارز مبنی بر مجوز خرید ارز صادرکنندگان توسط صرافیها با قیمت توافقی گفت: خرید ارز صادرکنندگان با نرخ توافقی و احتمالا بالاترین نرخ موجود، بسیار تاثیرگذار است و کمک میکند تا ارز بیشتری وارد بازار شود چرا که صادرکنندگان ترغیب میشوند تا ارزهایی که به صورت اسکناس دارند را به صرافیها عرضه کنند.
وی ادامه داد: در گذشته برخی از صادرکنندگان این مشکل را داشتند که باید ارزهای نقدی (اسکناس) خود را در بازار متشکل ارزی میفروختند که این بازار قیمت پایینی نسبت به نرخ ارز بازار آزاد داشت بنابراین تصمیم اخیر بانک مرکزی میتواند تسهیل فرآیند صادرات را به همراه داشته باشد.
سیدعلی گفت: البته باید جزئیات کار اعلام شود و به صورت شفاف مشخص شود که صرافی، ارزهای حاصل از صادرات را به چه کسی و در چه چارچوب و مقرراتی میفروشد. این در حالی است که صرافی نمیتواند ارز را چند روز نزد خود نگه دارد بنابراین سامانه نظارتی نیز باید قویتر شود.