به گزارش میمتالز، فعالان بازار معتقدند سیاست ارزی جدید بانک مرکزی، اثری تشویقی برای صادرات هم خواهد داشت و به رشد نسبی صادرات غیرنفتی و درآمد شرکتهای صادراتی کمک میکند و با تداوم این روند با عرضه بیشتر، نرخ ارز به ثبات نسبی میرسد و تبعات چندنرخی بودن ارز در اقتصاد هم کمتر شود.
در همین ارتباط رییس کانون صرافان با مثبت ارزیابی کردن بخشنامه اخیر بانک مرکزی در خصوص عرضه ارز گفت: بخشنامه بانک مرکزی از این حیث که بسیاری از صادرکنندگان کالا نیاز داشتند تا ارز خود را به قیمت واقعی در بازار به فروش برسانند و برای آنها جذابیت قیمتی داشته باشد، حرکتی هوشمندانه و مهم بود. براساس این بخشنامه صادرکنندگان اجازه دارند ارز حاصل از صادرات خود را به نرخ توافقی با صرافیها برای رفع تعهد در سامانه سنا به فروش برسانند.
کامران سلطانی زاده با تاکید بر اینکه در جلسات متعدد به تصمیم گیران یادآور شده ایم که به هیچ عنوان در سازوکار قیمت گذاری نباید دخالت داشته باشند، افزود: خوشبختانه بانک مرکزی هم مکانیزم کشف نرخ بر اساس عرضه و تقاضا را دنبال میکند و با توجه به اینکه بر اساس بخشنامه بانک مرکزی صرافیها میتوانند ارز صادرکنندگان را با نرخ توافقی خریداری کنند، تفاوت نرخ ارز در صرافیهای در روزهای ابتدایی اجرای طرح قاعدتاً وجود خواهد داشت و ممکن است در صرافیها شاهد نرخهای متفاوتی باشیم، ولی با کشف نرخ براساس عرضه و تقاضا این تفاوتها از بین خواهد رفت.
وی افزود: در حال حاضر برای خرید ارز توسط صرافیها هیچ سقف و محدویتی وجود ندارد، ولی برای فروش به متقاضیان به ازای هر کدملی سالانه ۲۰۰۰ یورو یا معادل آن بدون اسناد یا مدارک مستند، میتوانند به فروش برسانند.
رییس کانون صرافان تصریح کرد: بانک مرکزی برای خرید ارز توسط صرافی هیچ سقفی تعیین نکرده است، ولی اصولا هر صرافی بر مبنای نیاز و تقاضای موجود اقدام به خرید ارز از صادرکنندگان میکند و همچنین در قیمتهای بالا شاید صرافیها به دلیل افزایش ریسک در مقادیر بالا اقدام به خرید نکنند.
وی همچنین افزود: از روز چهارشنبه هفته گذشته نیز بانک مرکزی با انتشار اطلاعیه ابهامات موجود در این زمینه را برطرف کرد و براساس مقررات بالا دستی کلیه افراد حقیقی با اظهار ارز خود در گمرکات و مبادی ورودی کشور میتوانند بدون هیچ ممانعتی اسکناس وارد کشور کنند، ضمن اینکه از معافیت مالیاتی نیز برخوردار شوند همچنین در مورد ارزهای خانگی درسطح خرد نیز دارندگان ارز میتوانند تا سقف ۱۰ هزار یورو یا معادل ان به شکل دیگر ارزها با مراجعه به شبکه رسمی صرافیهای کشور ارز خود را با نرخهای توافقی به فروش برسانند.
سلطانی زاده ضمن اشاره به اینکه همواره اختلاف قیمت بین ارز بازار آزاد و ارز بازار نیما از یکدیگر پیروی میکنند، گفت: هنگامی که در بازار ارز آزاد شاهد افزایش قیمت ارز هستیم به تبع آن افزایش نرخ در بازار نیمایی نیز رخ میدهد، ولی با این وجود، افزایش چشمگیر نرخ ارز در بازار نیمایی نداشته ایم و اکثر گروههای صادرکننده مانند پتروشیمی ها، فولادیها و ... ارز خود را با قیمتهای ماههای گذشته عرضه میکنند و سایر صادرکنندگان و دارندگان ارز نیز براساس نمودار عرضه و تقاضا نسبت به فروش ارز به صرافیها اقدام میکنند.
در همین باره، سید کمال سیدعلی؛ معاون ارزی اسبق بانک مرکزی درباره دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای ثبات بخشی به بازار ارز مبنی بر مجوز خرید ارز صادرکنندگان توسط صرافیها با قیمت توافقی گفت: خرید ارز صادرکنندگان با نرخ توافقی و احتمالا بالاترین نرخ موجود، بسیار تاثیرگذار است و کمک میکند تا ارز بیشتری وارد بازار شود چرا که صادرکنندگان ترغیب میشوند تا ارزهایی که به صورت اسکناس دارند را به صرافیها عرضه کنند.
وی ادامه داد: در گذشته برخی از صادرکنندگان این مشکل را داشتند که باید ارزهای نقدی خود را در بازار متشکل ارزی میفروختند که این بازار قیمت پایینی نسبت به نرخ ارز بازار آزاد داشت بنابراین تصمیم اخیر بانک مرکزی میتواند تسهیل فرآیند صادرات را به همراه داشته باشد.
گفتنی است، کارشناسان اقتصادی تأکید دارند که سیاست جدید ارزی بانک مرکزی به هیچ وجه مثل گذشته که در بازار ارزپاشی میکردند نیست و بانک مرکزی میتواند با با نرخ گذاریهای هدفمند در بازار ارز تاثیرگذار باشد.
فعالان بازار معتقدند سیاست ارزی جدید بانک مرکزی عرصه را بر سفته بازان و معامله گران فردایی تنگ کرده و در حال حاضر بانک مرکزی و صرافیهای مجاز دست بالا را در بازار دارند.
به گفته کارشناسان اقتصادی، نرخهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشود نرخ واقعی نیست و سودجویان تلاش میکنند تا با جو سازی نرخ کاذب ایجاد کرده و نسبت به فروش ارزهای خود در قیمتهای بالا اقدام کنند.
هم اکنون در صرافیها قیمت ارز توافقی در کانال ۲۹ هزار تومان قرار دارد، ولی در شبکههای مجازی سعی دارند نرخهای بالاتری را اعلام کنند که البته این نرخها هم نسبت به روزهای قبل روند کاهشی را نشان میدهد.
فعالان بازار میگویند هرچند در کانالهای تلگرامی قیمت دلار را در کانالهای بالاتری درج میکنند، ولی با این قیمتها خریداری در بازار نداریم و ملاک قیمتی، همان نرخ توافقی میان صادرکنندگان و صرافان است.
منبع: خبرگزاری تسنیم