به گزارش میمتالز، محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در خصوص ارائه لایحه مجزا از سوی دولت برای بازگشت نرخ محاسباتی ارز در گمرک از ETS به ۴۲۰۰ تومان گفت: ما منتظر این هستیم تا این لایحه وارد دستور کار مجلس شود.
وی افزود: البته اینکه بخشی از آثار تورمی موجود در کشور به علت افزایش نرخ محاسباتی حقوق ورودی در گمرک بوده، درست است و نمیتوان آن را نفی کرد. وقتی شما عدد ۴۲۰۰ تومان را به حدود ۲۴ هزار تومان افزایش میدهید حقوق گمرکی نیز به شکل قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه اگر سود بازرگانی که سهم دولت است را نیز کاهش دهیم نمیتواند به اندازه افزایش نرخ محاسباتی حقوق گمرکی تاثیرگذار باشد، گفت: در نتیجه از اینکه دولت برای کاهش نرخ محاسباتی حقوق ورودی لایحه بدهد و آن را اصلاح کند، حمایت میکنیم و با آن موافق هستیم. کاهش اثرات تورمی در شرایطی که امروز در کشور داریم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص کاهش قیمتها پس از بازگشت نرخ محاسباتی ارز در گمرک به ۴۲۰۰ تومان، گفت: اثر تورمی افزایش این نرخ به این شکل نبوده که در یک مرحله تاثیر خود را بگذارد و تمام شود.
پورابراهیمی با اشاره به اینکه در حال حاضر به صورت روزانه کالا وارد گمرکات کشور میشود، گفت: طبیعی است که با بازگشت نرخ محاسباتی ارز در گمرک به ۴۲۰۰ تومان قیمت تمام شده مواد اولیه تولید کاهش خواهد یافت. وقتی عوارض گمرکی مواد اولیه تولید به یکششم کاهش پیدا کند، قطعا در بهای تمام شده تاثیر خواهد داشت.
وی تاکید کرد: این حوزه نظارتی دولت است و دولت باید در مورد قیمتگذاری کالاها تصمیم بگیرد. در نتیجه در این خصوص که این اقدام بر روی قیمت تمام شده تولید تاثیر دارد شکی نیست، اما در مورد اینکه دولت تا چه حد نظارت کند، تردید وجود دارد. اگر نظارتهای کافی وجود داشته باشد قطعا این کار سبب کاهش قیمتها خواهد شد.
مجلس موافق این است که در این شرایط سخت اثر تورمی کاهش پیدا کند و به شرایطی تبدیل شود که تولیدکنندگان متضرر نشوند. در حال حاضر قیمت تمام شده تولید به شدت افزایش پیدا کرده است چرا که حقوق دولتی واردات مواد اولیه را افزایش دادیم.
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در خصوص چگونگی جبران کسری بودجه ناشی از بازگشت نرخ محاسبات گمرکی به ۴۲۰۰ تومان گفت: برای جبران حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان از درآمدهای بودجه که به عنوان درآمد از محل دریافت عوارض و حقوق ورودی در نظر گرفته شده بود نیز خود دولت باید لایحه راهکار ارائه کند. اگر دولت اوراق قرضه را به عنوان جایگزین این کاهش درآمد در نظر بگیرد به هیچ عنوان تورمزا نیست.
ضمن اینکه اگر شما باعث ایجاد رونق اقتصادی و رشد سرمایهگذاری در تولید شوید، حجم تولید در کشور افزایش پیدا خواهد کرد. این موضوع اثر خود را در صادرات و درآمدهای ارزی نشان خواهد داد و به این ترتیب امکان جبران بخشی از کسری بودجه ناشی از کاهش نرخ محاسباتی حقوق گمرکی از این طریق وجود دارد.
وی افزود: شما یک سیاست انقباضی اتخاذ کردید و در این شرایط تقاضا و میل به سرمایهگذاری کاهش پیدا کرده است. اگر این کار سبب افزایش رونق اقتصادی شود، شاهد افزایش درآمدهای دولت از طریق مالیات خواهیم بود. در نتیجه با کاهش نرخ ارز محاسباتی گمرک تورم کاهش پیدا خواهد کرد و به طور همزمان ممکن است درآمدهای دولت از مسیرهای دیگری افزایش پیدا کند.
پورابراهیمی در پایان گفت: آمارهای فعلی مربوط به درآمدهای گمرکی نشان میدهد که طی سه ماهه ابتدایی سال جاری درآمدهای تعیین شده در بودجه وصول نشده است در نتیجه کاهش حقوق ورودی تاثیر زیادی بر این بخش نخواهد داشت.
منبع: خبرگزاری تسنیم