به گزارش میمتالز، اقتصاد آمریکا در سهماهه دوم سال جاری میلادی برای دومین فصل متوالی ۰.۹ درصد کوچک شدهاست، یعنی درست مطابق با تعریفی که در دیکشنری آکسفورد برای مفهوم رکود نوشته شدهاست. کاخسفید در پاسخ به این آمار نگرانکننده تلاش میکند با نسبت دادن کند شدن روند رشد اقتصاد به افزایش نرخ بهره فدرالرزرو، ترس از رکود اقتصادی را کماهمیت جلوه دهد.
اما اشتباه نکنید، شرایط اقتصادی در آمریکا بسیار نگرانکننده است. حتی اگر رکود اقتصاد بهطور مصنوعی توسط فدرالرزرو بهوجودآمده باشد، بازهم رکود است و نهتنها خطرات واقعی ایجاد میکند، بلکه راهحل فدرالرزرو برای مقابله با آن هم ناقص و ناکارآمد است.
هدف فدرالرزرو از افزایش نرخ بهره مهار تورم است که بهخاطر بالا رفتن هزینه سوخت و مواد غذایی به بالاترین رقم طی چهلساله گذشته رسیده است. این بانک عقیده دارد با گران کردن هزینه وامگیری میتواند اقتصاد را آرام کرده، هزینهکرد مردم را پایین آورده و تورم را کنترل کند.
اما این راه اشتباه است. تصور میشود افزایش هزینهکرد مردم در کنار بالا رفتن دستمزدها و افزایش تقاضا بهدنبال بهبودی از بحران کرونا تورم را به وجود آوردهاست. اما در واقعیت هیچ کدام از این عوامل درست نیستند. دستمزدها کاهشیافته و تقاضا افزایش چندانی پیدا نکردهاست. در واقع، بسیاری از بخشهای جامعه هنوز نتوانستهاند از بحران کرونا خارج شوند.
بنابراین بهنظر میرسد نبود رقابت یکی از دلایل اصلی تورم باشد. با توجه به سوددهی بالای شرکتهای انرژی بریتیش پترولیوم، اکسون، شورون و شل بهخاطر بالا رفتن قیمت سوخت، مشخص است که تورم بهوجودآمده ناشی از مسائل مربوط به عرض است نه تقاضا.
یکی از موانع بزرگ بر سر راه تولید ادامه همهگیری کروناست. انواع جدید این ویروس بخش قابلتوجهی از نیروی کار را از صحنه خواهش کردهاند که باعث محدود شدن زنجیرههای عرضه شدهاست.
تغییرات جوی هم یک مانع دیگر بر سر راه عرضه است که صنایع مختلف را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار میدهد.
یکی دیگر از نکات نگرانکننده در مورد دورنمای اقتصاد این است که هیچ سابقهای در تاریخ برای راهنمایی گرفتن از آن وجود ندارد. در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰، وقتی دنیا درگیر شرایط مشابهی از رکود اقتصاد و تورم بالا بود، یکی شدن اقتصاد دنیا به رشد اقتصادی کمک کرد و بازارهای جدیدی را برای شرکتهای چندملیتی آمریکا به وجود آورد.
در آن زمان، روابط اقتصادی چین و آمریکا و سیاست اقتصاد باز چین به رشد اقتصاد آمریکا و دنیا کمک کرد. اما درحالحاضر، ادامه تنش و جنگ اقتصادی بین چین و آمریکا و تلاش آمریکا برای دور کردن اقتصادهای غرب از چین، رشد اقتصاد دنیا را مختل کردهاست.
درنتیجه، علیرغم بیانیههای امیدوارکننده کاخسفید، اقتصاد آمریکا در رکود فرو رفته و ابزارهای فدرالرزرو برای مهار تورم مؤثر نیست. بنظر میرسد سیاست دولت آمریکا همهچیز را بدتر کردهاست.
منبع: خبرگزاری تسنیم