به گزارش می متالز، حامد سلطانی نژاد در جریان دیدار شب گذشته مدیران سازمان و بورس ها با اعضا کمیسیون اقتصادی مجلس با ارایه پیشنهادات ۹ گانه برای تقویت بورس کالا گفت: نخستین پیشنهاد به لزوم تصویب مشوق های قانونی مناسب جهت معاملات محصولها در این بورس تعلق دارد. با توجه به شفافیتی که با عرضه و معامله محصولات در بورس کالا ایجاد می شود، وجود مشوق های قانونی برای انجام معاملات محصولات مختلف در این بستر معاملاتی شفاف لازم به نظر میرسد.
به گفته وی معاملات کالاها در خارج از بورس غیرشفاف بوده علاوه بر اینکه در این معاملات هیچ ضابطه و قانون مشخصی وجود ندارد، هیچ سخت گیری خاصی هم نسبت به کیفیت کالاهای قابل معامله اعمال نمیشود. در بورس کالا با وجود اینکه معاملات با رعایت استانداردهای مشخص برای هر کالا انجام میشود، سخت گیری هایی نیز بر معاملات اعمال می شود که برای حداکثر سازی شفافیت، تسهیل هر چه بیشتر معاملات کالاها با حمایتهای قانونی ضروری است.
این مقام مسئول با بیان اینکه هنوز برخی صنایع و گروه های کالایی محصولها را در بورس عرضه نمیکنند، پیشنهاد کرد برنامه منظمی برای عرضه محصولها در بورس ارایه شود تا شاهد تعادل هر چه بیشتر بازارها باشیم. توسعه معاملات گواهی سپرده سکه طلا با حضور بانک مرکزی پیشنهاد دیگر است که کمک کرده سکه در بورس حضور فیزیکی داشته باشد تا معاملات کاغذی مبتنی بر این کالا به پشتوانه سکه طلا و با شفافیت انجام شود. مزیت این معاملات به گونه ای است که اگر معاملات سکه طلا شفاف شود، آمارهای واقعی از معاملات آن در دسترس خواهد بود و انجام این معاملات در بورس کالا از ناهنجاری هایی همچون احتمال آب کردن سکه و یا قاچاق آن که ممکن است بروز کند، جلوگیری به عمل میآورد.
سلطانی نژاد ادامه داد: در کنار توسعه معاملات گواهی سپرده سکه طلا، پیشنهاد حل مشکلات مالیات بر ارزش افزوده در سازمان امور مالیاتی درخصوص معاملات گواهی سپرده را داریم. لازم به نظر میرسد مشوقهای مالیاتی موجود را در جهت ترغیب عرضه کنندگان و خریداران به انجام معاملات در فضای شفاف بورس افزایش دهیم.همچنین در دو پیشنهاد استفاده از ساز و کار بازار در تصمیم گیری ها و اتصال سامانه های مالیات، حمل و نقل، جامع تجارت، انبارها و غیره به سامانه های بورس جهت رهگیری پس از معاملات درخواست شد.
وی پیشنهاد توسعه صندوقهای کالایی را به اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس ارایه کرد و گفت: صندوقهای کالایی به جمع آوری منابع مالی برای حوزه کالایی و افزایش سرعت گردش نقدینگی در این حوزه کمک قابل توجهی می کنند. از این رو، قابلیت توسعه بیشتر برای این ابزار معاملاتی وجود دارد. مزیت صندوقهای سرمایه گذاری مبتنی بر کالا این است که این صندوقها از نوع ETF هستند و واحدهای آن قابلیت معامله دارند.