به گزارش میمتالز، در حالی که بیش از ۹۶ درصد قراردادهای کار موقت است، حجم زیادی از قراردادها در کشور شفاهی است. کارفرمایان برای عدم ایجاد تعهد خود در قبال مسوولیتهای قانونی ترجیح میدهند که قراردادها به صورت شفاهی باشد، نیروی کار نیز از سر ناچاری مجبور به پذیرش اینگونه قراردادها هستند.
راه اندازی سامانه جامع روابط کار میتوانست گامی بلند در جهت حل مشکل قراردادها و همچنین ساماندهی قراردادها باشد. ۲۲ مرداد سال ۹۸ حاتم شاکرمی (معاون وقت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) با بیان اینکه این سامانه در مرحله راهاندازی است، بیان کرده بود: با راهاندازی سامانه جامع روابط کار تمامی دادخواستها در این سامانه ثبت میشوند و با انعکاس شفاف روابط بین کارگر و کارفرما، سامانه اجازه ثبت قرارداد سفید امضا را نمیدهد.
طبق آخرین خبرها این سامانه بیش از ۵۳ فرآیند دارد که کلیه امور و وظایف محوله در این سامانه باید از لحاظ سیستمی ارائه خدمت شود تا بتواند بر بستر وب به جامعه هدف خود خدمت رسانی کند. در حال حاضر ۱۱ فرآیند در سامانه جامع روابط کار انجام شده است.
علی حسین رعیتی فرد معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره این سامانه در گفت وگویی بیان کرده است:این سامانه فعال است. امیدواریم فرآیند عملیاتی این سامانه به سرعت تکمیل شود.
وی درباره الکترونیکی کردن فرآیندهای مربوط به امور کارگران گفته است: در تلاشیم ۵۳ فرآیند حوزه کار را در بستر وب انجام دهیم و درصدد ایجاد یک ساختار الکترونیکی با پوشش ۵۳ فرآیند مربوط به روابط کار هستیم که این موضوع موجب شفافیت رسیدگی به امور میشود.
در چنین شرایطی که هنوز قراردادهای کاری سامان نگرفته است، هستند کارگرانی که بدون قرارداد کار میکنند، اما یکی از سوالات متداول کارگران این است که بدون داشتن قرارداد میتوان بیمه بیکاری گرفت؟
مریم زنده دل، کارشناس روابط کار در این باره میگوید:اگر مدت قرارداد به پایان رسیده باشد و به طوری که کارگر مدتی بدون قرارداد به کار خود ادامه دهد، برای دریافت بیمه بیکاری هم باید قطع همکاری از طرف کارفرما باشد و هم اینکه نسخه قرارداد در قسمت تاریخ دچار تغییراتی شود تا بر این اساس کارگر بتواند برای بیمه بیکاری اقدام کند.
وی گفت: اخراج در هنگام اشتغال بدون قرارداد قانونی نیست. به عنوان مثال وقتی قراداد ۶ ماه اول کارگری تمام و وارد ۶ ماه دوم میشود حتی اگر یک روز بدون قرارداد کار انجام شود به این منظور است که قرارداد به صورت ضمنی ۶ ماه دیگر تمدید شده است؛ بنابراین اگر کارگر با اراده خود ترک کار کند، بیمه بیکاری تعلق نمیگیرد. اما اگر کارگر نیاز به بیمه بیکاری دارد لازم است که یک قرارداد به عنوان خاتمه همکاری نوشته شود. اگر کارفرما در نوشتن آن مخالفت کند و ضمن اینکه اخراج صورت بگیرد، غیرقانونی محسوب میشود چرا که قرارداد ۶ ماه دوم به صورت ضمنی تمدید شده است.
کارشناس روابط کار گفت:یکی از مدارک جهت بیمه بیکاری قرارداد یک سال آخر هست و ضمن اینکه قرارداد باید با نامه عدم نیاز و لیست بیمه همخوانی داشته باشد. اگر کارفرما به کارگر خود قرارداد ندهد، کارگر میتواند با رای هیات حل اختلاف وزارت کار نسبت به بیمه بیکاری اقدام کند و در واقع همان رای نوعی مدرک برای دریافت بیمه بیکاری خواهد بود.
منبع: خبرگزاری تسنیم