تاریخ: ۲۱ شهريور ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۳:۵۲
بازدید: ۲۲۴
کد خبر: ۲۷۴۰۴۷
سرویس خبر : آهن و فولاد

تولید فولاد در سراشیبی/ چرا بازار‌های صادراتی فولاد از دست رفت؟

تولید فولاد در سراشیبی/ چرا بازار‌های صادراتی فولاد از دست رفت؟
‌می‌متالز - گزارش انجمن جهانی فولاد در خصوص تولید فولاد خام ایران نشان می‌دهد که در هفت ماهه سال ۲۰۲۲ میلادی، با افزایش ۳.۷ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته به ۱۷.۴ میلیون تن رسید. به رغم افزایش تولید به گفته برخی از فعالان صنعت فولاد، ایران بسیاری از مشتریان کشور‌های همسایه را از دست داد.

به گزارش می‌متالز، طبق آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد از ابتدای سال جاری تا پایان خرداد، بالغ بر ۲۹ میلیون تن از انواع اقلام فولادی در کشور تولید شد. از این میزان ۳.۲ میلیون تن صادر و مابقی به مصرف داخلی رسید.

اما مقایسه تولید فولاد در دو سال گذشته نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با سال ۲۰۲۰ حدود ۱٫۸ درصد کمتر بود. همین کاهش تولید نیز در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۲ پابرجا بود.

در حالی روند رشد تولید فولاد در سربالایی قرارگرفت که کمبود و قطعی برق در تابستان گریبان بسیاری از تولیدکنندگان را گرفت. گفتنی است که ایران به دلیل قطعی برق و گاز در فصل تابستان و زمستان، نزدیک به شش میلیارد دلار از ظرفیت در سال را از دست می‌دهد.


تاثیر دامپینگ روسیه بر بازار فولاد ایران

از مشکل کمبود برق صنایع در تابستان و کمبود گاز در زمستان که بگذریم، می‌توان از تأمین ماده اولیه و صادرات به‌عنوان گلوگاه‌های این صنعت نام برد. در کنار این مشکلات، دامپینگ روسیه در بازار‌های جهانی شرایط را بیش از پیش سخت کرد.

چندی پیش عباسعلی ناصحی، مدیرعامل مجتمع فولاد دشتستان در این باره به دنیای اقتصاد گفت در قرارداد‌های خارجی، بسیاری از طرفین سعی در ملغی کردن قرارداد‌ها داشتند. از سوی دیگر با کاهش شدید قیمت‌ها در بازار‌های صادراتی و ارزان‌فروشی تولیدکنندگان روس، درخواست برای قرارداد‌های جدید نیز بسیار کمتر شد.

تشدید تحریم‌ها علیه روسیه، منجر به این شد تا روس‌ها برای جبران ضرر و زیان تحریم روی به ارزان‌فروشی بیاورند. روس‌ها با در نظر گرفتن تخفیف‌های ۱۵ تا ۲۰ درصدی بسیاری از مشتریان ایران از جمله افغانستان، چین، هند، کره‌جنوبی، تایلند و … را ربودند.


چرا روند رشد تولید فولاد در سراشیبی است؟

عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در تشریح دلایل کاهش روند افزایش تولید فولاد عنوان کرد: با فشار‌هایی همچون قیمت‌گذاری و قوانین و مقررات دست‌وپا گیر تحمیل‌شده انتظار این عملکرد از صنعت فولاد می‌رفت.

بهادر احرامیان در ادامه افزود: با انتقاد‌ها و مسائلی که فعالان و دست‌اندرکاران صنعت فولاد در این یکی دو سال اخیر مطرح کردند، به‌آرامی اثرات آن را در کاهش تولید فولاد می‌بینیم.

مدیرعامل شرکت فولاد یزد ابراز داشت: پایه‌های صنعتی که داشت بسیار قوی می‌شد با یک سری نابخردی‌ها در حال سست شدن است. همین امر خود را در کاهش نرخ رشد تولید نشان داد.

او نقش روسیه را در کاهش صادرات صنایع فولاد مؤثر دانست و توضیح داد: از شروع جنگ اوکراین، شاهد کاهش ۳۰ درصدی بازار فولاد در جهان هستیم.

احرامیان در انتها اعلام کرد که در بیشتر بازار‌ها کاهش صادرات داشتیم و بسیاری از مشتری‌های کشور‌های همسایه را از دست دادیم.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده