به گزارش میمتالز، یکی از مهمترین شاخصههایی که در هنگام خرید و فروش آهنآلات مورد نظر واقع میشود، مبحث قیمت و توجه به نوسانات روزانه بهای آنهاست. در این مقاله سعی داریم نگاهی گذرا به دلایل ایجاد رکود اقتصادی در بازار آهنآلات و فولاد انداخته و رکود قیمتها در بازار آهن کشور را مورد بررسی قرار دهیم.
“قیمت آهن در بازار و کارخانه، همواره نوسانات زیادی را تجربه میکند، ازاینرو بروزرسانی لیست قیمت انواع آهن آلات از جایگاه ویژهای برخوردار است. شما میتوانید با در اختیار داشتن تغییرات قیمت روز آهن فروشندگان معتبر و مقایسه آنها با یکدیگر بدون اتلاف هزینه بیشترین سود را از پروژههای خود داشته باشید. ”
چرا بازار آهن دچار رکود میشود؟
نوسانات قیمت مقاطع آهنی در سالهای اخیر، بیشتر تحت تاثیر شرایط سیاسی-اقتصادی حاکم بر جامعه بودهاست؛ شاید بتوان مهمترین دلیل اثرگذار در بازار این محصولات را نوسانات مداوم نرخ دلار دانست. تغییرات پیدرپی و اکثراً روبهرشد ارزش ارز در این سالها، باعث ایجاد سردرگمی، انفعال و در نتیجه ایجاد رکودی سنگین در بازار این مقاطع شدهاست.
تاثیرات مخرب تحریمهای اقتصادی و در کنار آن افزایش قیمت ارز، باعث بالارفتن هزینههای تولید، مواد اولیه، دستمزد کارکنان، هزینه حملونقل، کاهش ریسک سرمایهگذاری در این زمینه و کم شدن قدرت خرید مصرفکنندگان شدهاست.
ناهماهنگی بین وزارت صمت، ستاد تنظیم بازار، سران قوا، سازمان بورس و همچنین تعلل در تصویب طرحهای موثر در تعدیل بازار، همگی باعث شده تا تولیدکننده منتظر تعیین تکلیف تعرفه صادرات و قیمت پایه آهنآلات مانده و از طرفی خریدار نیز در انتظار تصمیمات دولت جهت کاهش نرخ این کالاها باشد؛ این سرگردانی در وضعیت کشور، باعث ایجاد مشکلات و رکود در بازار فولاد میشود.
با تغییر فصول و نزدیکشدن به ماههای سرد سال و همچنین سال نوی مسیحی و چینی، از میزان ساختوساز در سراسر جهان کاسته شده و این امر باعث کمترشدن میزان تقاضا در بازار میشود. همچنین، در شش ماهه دوم سال، بهدلیل صادرات دانههای خوراکی توسط کشور روسیه و کاهش تعداد کشتیهای باربری، واردات مصنوعات فولادی کم میشود؛ در نتیجه شاهد افزایش قیمت آهن در بازار هستیم.
بروز همهگیری کرونا و تعطیلی گسترده کارخانهها در دو سال اخیر، کاهش قابل توجه میزان تولید و افزایش تورم در جهان از علل مهم کسادی بازار مصنوعات فولادی بوده است. تورم داخلی، افزایش هزینههای سوخت و انرژی، کاهش ارزش سهام صنایع تولیدی و وجود مشکل در رقابت با مقاطع دیگر کشورها، باعث شده تا روند کاهشی قیمت جهانی فولاد پس از مهار بیماری کرونا، نتواند اثر زیادی بر بازار مقاطع فولادی کشور داشته باشد.
کم شدن تقاضا برای خرید این مقاطع بهعلت کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان، باعث دپوی این کالاها در انبارهای کشور شده که دلیل مهم دیگری برای افزایش نرخ این محصولات است. همچنین ایجاد تحرکات هیجانی در بازار توسط مافیای فولاد موجود در کشور، عامل مهم دیگری جهت افزایش بروز رکود قیمت آهن آلات در بازار است.
مشکلات اقتصادی و رکود، تاثیرات منفی بسیار زیادی بر بازار محصولات مصرفی از جمله آهنآلات دارد. در زیر به چند نمونه اشاره خواهیم کرد:
افزایش هزینههای جانبی و تمامشده تولید از جمله: حملونقل، حقوق کارکنان، حاملهای انرژی، کمبود نقدینگی شرکتها و… باعث میشود تا عملاً فرایند تولید بهصرفه نباشد و میزان تولید مصنوعات فولادی کاهش یابد.
کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان در پی ایجاد رکود اقتصادی در جامعه، باعث میشود تا میزان فروش کالاهای فلزی کاسته شود؛ کارخانهها نیز بهدلیل رفع نیاز هزینههای جاری خود، به تولید خود ادامه میدهند که این امر باعث برهمخوردن تعادل بین میزان عرضه و تقاضا شده و به سبب عدم وجود مشتری، بیشتر محصولات تولیدی در انبارها، دپو میشوند.
تغییرات مداوم نرخ ارز و از طرفی تورم جهانی و داخلی، باعث میشود تا تهیه مواد اولیه برای کارخانهها در بازار جهانی، دشوار و سخت باشد. عدم وجود نقدینگی در شرکتها و نوسانات ارزش فولاد، میتواند عامل بسیار موثری در کاهش تولید و در نتیجه، بروز رکود در قیمت آهن آلات باشد.
بهطور طبیعی و نرمال، رونق در بازار مسکن و تقاضا برای ساختوساز میتواند میزان تولید مقاطع فولادی را افزایش داده و یک رابطه برد-برد بین تولیدکننده و مشتری، بهوجود آورد.
در دوران رکود اقتصادی، سرمایهگذاری مردم به سمت بازار کم ریسکتر مسکن رفته و باعث افزایش تقاضا در این زمینه میشود. ازطرفی در این زمان، عرضه محصولات فولادی کاهش یافته که عدم تعادل در میزان عرضه و تقاضا، در نهایت سبب افزایش نرخ کالاها میشود. همچنین واسطهگریها و عدم کنترل بر فعالیت صنوف مرتبط با آهنآلات، میتواند بر این سردرگمیها بیافزاید.
برای خارج شدن از رکود در بازار مقاطع فولادی راهکارهای متعددی وجود دارد؛ تعیین یک متولی برای صنعت فولاد توسط دولت و تصویب مصوبههای کاربردی توسط مجلس مثل اعمال تعرفه بر واردات شمش و محصولات فولادی، اعمال مشوقهای صادراتی و حذف عوارض دولتی میتواند قدمهای موثری در این زمینه باشند.
بانکهای کشور میتوانند با استفاده از ابزارهای نوین مالی مثل معاملات حوالهای و ارائه اوراق گواهی سپرده کالایی در بازار بورس کالا که قدرت نقدشوندگی بالایی دارند، کمک بزرگی در این عرصه باشند. همچنین میتوانند مقاطع فولادی را بهصورت تضمینی و یا به شکل وام، در اختیار مصرفکننده قرار دهند یا با دادن تسهیلات مناسب به انبوهسازان باعث خروج رکود مسکن و رونق بازار شوند.
با اعمال طرحهایی نظیر: کاهش بهره مالکانه، پرداخت تسهیلات کمبهره، افزایش بهرهوری، تقسیط بدهیهای مالیاتی و کنترل بهای محصولات میتوان باعث تحرک تقاضا در بازار گشته و با شروع فعالیتهای عمرانی، جان تازهای به کالبد بیجان این صنعت دمید.
سخن پایانی
همانطورکه مشاهده شد، رکود قیمت مقاطع در بازار آهن تحت تاثیر فاکتورهایی بوده که بهصورت مستقیم و غیرمستقیم میتوانند از دلایل ایجاد رکود اقتصادی در بازار فولاد و تغییر نرخ آهن آلات باشند. برای باز شدن گره کور بازار این صنعت مولد، در انتظار مجموعهای از طرحها و مصوبههای کاربردی توسط قوای سهگانه و موسسات مالی کشور است تا بتواند باعث خودکفایی و از طرفی ارزآوری برای کشور عزیزمان باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت محصولات صنعتی و آهن آلات، میتوانید به وب سایت گرفت (gereft.com) مراجعه نمایید.
منبع: تجارت نیوز