تاریخ: ۲۹ شهريور ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۵:۳۴
بازدید: ۱۳۴
کد خبر: ۲۷۴۶۶۸
سرویس خبر : آهن و فولاد

«فخوز» در پایان ۱۴۰۱

‌می‌متالز - فولاد یکی از کالا‌های مهم و تاثیرگذار در رشد و توسعه صنعتی کشورهاست. این کالا بعد از نفت و گاز دومین کالای مهم تجارت جهانی را تشکیل می‌دهد و تعداد زیادی از صنایع پایه از قبیل حمل‌ونقل، ساختمان، ساخت ماشین‌آلات، معدن و دیگر صنایع مرتبط با تولید و انتقال انرژی، به صنعت فولاد وابسته هستند. از این رو بهبود و توسعه صنعت فولاد از اهمیت ویژه‌ای در توسعه اقتصادی کشور‌ها برخوردار است. فولاد ترکیب بسیار متنوعی از آهن، کربن و عناصر آلیاژی است به طوری که می‌توان با تغییر مقدار و نوع این عناصر، ترکیبات مختلف فولادی با خواص بسیار جالب و متفاوت را تولید کرد.

زنجیره تولید

به گزارش می‌متالز، زنجیره تولید فولاد به فرآیند تولید فولاد از استخراج سنگ‌آهن تا تولید شمش فولاد گفته می‌شود. به طور کلی این زنجیره شامل استخراج سنگ‌آهن از معدن و سپس تبدیل آن به کنسانتره و ورود آن به بخش فولاد‌سازی و در نهایت ورود به بخش نورد است. سنگ‌آهن بعد از استخراج از معدن و انجام عملیات تغلیظ «کنسانتره‌سازی» در محل معدن، از طریق جاده، راه‌آهن یا دریا یا ترکیبی از روش‌های حمل به واحد انباشت و برداشت منتقل و از طریق نوارنقاله به کارخانه‌های گندله‌سازی منتقل شده و به گلوله‌های کوچکی به نام گندله تبدیل می‌شود. گندله‌ها بعد از انجام عملیات پخت در کوره احیای مستقیم با استفاده از گاز‌های احیایی که از ریفرمر‌های گاز طبیعی به دست می‌آیند احیا می‌شوند. محصول این عملیات آهن‌اسفنجی نام دارد که در کوره‌های قوس الکتریکی، ذوب شده و بعد از پالایش و آلیاژ‌سازی به فولاد مذاب تبدیل می‌شود. فولاد مذاب تهیه شده توسط ماشین‌های ریخته‌گری مداوم به بیلت، بلوم و اسلب تبدیل می‌شود.

فولاد خوزستان

شرکت فولاد خوزستان در سال ۱۳۵۲ به دلیل وجود منابع گاز، برق، آب و امکان حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای و نزدیکی به دریا در استان خوزستان در نزدیکی شهر اهواز با نام شرکت فولاد اهواز آغاز به کار کرد. اولین واحد آن در سال ۱۳۵۶ تحت عنوان واحد احیای شماره ۱ با ظرفیت ۵۵/ ۱ میلیون تن آهن‌اسفنجی به بهره‌برداری رسید. شرکت در سال ۱۳۷۴ به فولاد خوزستان تغییر نام داد و در سال ۱۳۸۵ به سهامی عام تبدیل و در سال ۱۳۸۶ در بازار بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته و با نماد فخوز معامله شد. سهامدار عمده آن شرکت گروه توسعه اقتصادی پایندگان با ۴۶ درصد مالکیت است. شرکت اصلی که ظرفیت تولید ۸/ ۳ میلیون تنی فولاد شامل بلوم، بیلت و اسلب را دارد در حال حاضر با ظرفیت اسمی مشغول به فعالیت است. شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد با ظرفیت ۵/ ۲ میلیون تنی گندله و شرکت صنعت فولاد شادگان با ظرفیت ۸۰۰‌هزار تنی آهن‌اسفنجی از زیرمجموعه‌های مهم فولاد خوزستان هستند.

فولاد خوزستان با وسعت ۸/ ۳ کیلومترمربع، در مجاورت شهر اهواز مرکز استان خوزستان در جنوب غربی کشور، واقع شده است. این شرکت اولین مجتمع تولید آهن و فولاد کشور به روش احیای مستقیم و کوره قوس الکتریکی است. محصولات اصلی شرکت شامل شمش و تختال (بیلت، بلوم و اسلب) هستند که برای تولید انواع ورق‌های گرم و سرد و فولاد‌های ساختمانی به کار می‌رود. فولاد خوزستان با هدف تولید ۸/ ۳ میلیون تن و صادرات ۲‌میلیون تن شمش فولادی به عنوان بزرگ‌ترین عرضه‌کننده شمش فولادی کشور نقش محوری در تامین مواد اولیه با کیفیت مطلوب شرکت‌های نوردی ایفا می‌کند. وجود منابع گاز، برق و آب و امکان ارتباط و حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای و نزدیکی به دریا موجب سهولت صادرات شده و بقا و سودآوری فولاد خوزستان را فراهم می‌آورد.

مواد اولیه

مواد اولیه و انرژی موردنیاز شرکت شامل: کنسانتره سنگ آهن، آهن قراضه و آهن اسفنجی بار فلزی، انواع خاک، آجر و قطعات ویژه مواد نسوز و سایرمواد اصلی انواع فرو آلیاژ، الکترود گرافیتی، مواد کمکی و افزودنی‌های غیر‌فلزی، کمک ذوب و گداز آورها، انواع کاتالیست و مواد شیمیایی است. تامین‌کنندگان اصلی سنگ آهن موردنیاز فولاد خوزستان شرکت‌های معدنی و صنعتی چادرملو، گل‌گهر، گهرزمین، توسعه فراگیر سناباد و سنگ آهن مرکزی ایران (بافق) هستند. همچنین شرکت آهن اسفنجی موردنیاز خود را از شرکت صنعت فولاد شادگان تامین می‌کند. محصولات اصلی فولاد خوزستان محصولات نیمه نهایی فولادی اسلب، بلوم و بیلت است که به طور متوسط ۵۶ درصد از محصولات خود را داخلی و بر اساس قیمت کشف شده در بورس کالا به فروش می‌رساند و ۴۴ درصد را صادر می‌کند و به قیمت بیلت CIS می‌فروشد. از مهم‌ترین مقاصد صادراتی شرکت فولاد خوزستان می‌توان به کشور‌هایی نظیر اندونزی، چین، غنا، تایلند، عمان، قطر، الجزایر، اردن و امارات متحده عربی اشاره کرد.

در حال حاضر شرکت‌های تولیدکننده فولاد با کمبود مواد اولیه مواجه هستند؛ اما شرکت فولاد خوزستان به منظور حذف ریسک‌های مربوط به کمبود مواد اولیه از سمت شرکت‌های سنگ‌آهنی اقدام به خرید شرکت‌های تولیدکننده مواد اولیه کرده است. مهم‌ترین شرکت‌های زیرمجموعه فولاد خوزستان که به تولید مواد اولیه آن اقدام می‌کنند عبارت است از: شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد با ۵/ ۲‌میلیون تن ظرفیت تولید کنسانتره و ۵/ ۲‌میلیون تن گندله و صنعت فولاد شادگان با ۸۰۰‌هزار تن ظرفیت تولید آهن اسفنجی و ۸۰۰‌هزار تن فولاد خام. شرکت فولاد خوزستان در نظر دارد با افق سال ۱۴۰۴ با تملک شرکت فولاد اکسین و خرید سهام از سهامداران زنجیره فولاد خود را کامل کند.

«فخوز» ظرفیت تولید ۸/ ۳‌میلیون تن را داراست که در حال حاضر با ظرفیت اسمی در حال تولید است. با توجه به مشکلات قطعی برق در سال‌جاری و پیش‌بینی این اتفاق در سال‌های آینده، میزان تولید بلوم بیلت برای سال ۱۴۰۱ حدود ۷/ ۱ میلیون تن برآورد شده است. میزان تولید اسلب برای سال‌جاری ۸/ ۱‌میلیون تن برآورد شده است. میزان فروش محصولات برابر تولید فرض شده است. ۵۵ درصد از محصولات بلوم بیلت و اسلب به صورت صادراتی به فروش می‌رسد. «فخوز» در سال مالی منتهی به ۱۴۰۰ موفق به تحقق ۵۰‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی شده که نسبت به سال ۱۳۹۹ افزایش ۶۴ درصدی داشته است. بهای تمام شده درآمد عملیاتی شرکت ۳۳‌هزار میلیارد تومان بوده که عمده بهای تمام شده شرکت را مواد مستقیم مصرفی تشکیل می‌دهد.

نکته قابل‌توجه رشد بهای تمام شده بیشتر از فروش بوده در حالی که در سال ۱۴۰۰ بهای تمام شده ۸۴‌درصد رشد کرده؛ اما درآمد عملیاتی ۶۴‌درصد رشد را تجربه کرده. برآورد تحلیلی شرکت در سال‌جاری حدود ۶۰ هزارمیلیارد تومان درآمد عملیاتی و حدود ۴۳ هزارمیلیارد تومان بهای تمام شده درآمد عملیاتی است که انتظار می‌رود در سال‌جاری شرکت شرایط بهتری نسبت به سال قبل تجربه کند. نرخ دلار و قیمت جهانی تاثیر خیلی مهمی بر سود‌سازی شرکت دارد. با توجه به شرایط رکودی در بازار کامودیتی انتظار تعدیل در حاشیه سود‌های شرکت نسبت به سال‌های اخیر وجود دارد. «فخوز» در بهار ۱۴۰۱ حدود ۱۲‌هزار و ۷۰۰‌میلیارد تومان فروش داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۷ درصدی را تجربه کرده است. فروش از ابتدای سال تا مرداد به ۱۸‌هزار و ۲۰۰‌میلیارد تومان رسیده، که نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایش ۱‌درصدی فروش را تجربه کرده است. ۸۰‌درصد از مواد اولیه مصرفی شرکت را سنگ تشکیل می‌دهد. این شرکت در پنج ماه اخیر حدود تقریبا ۳۰‌درصد از پیش‌بینی فروش ۶۰‌هزار میلیارد تومانی در سال‌جاری را برآورد کرده است.

نرخ فروش: نرخ دلاری شمش برای ادامه سال ۶۳۲ دلار و اسلب ۷۰۵ دلار برآورد شده است. نسبت نرخ شمش و اسلب داخلی به صادراتی ۹۶ درصد در نظر گرفته شده که نرخ ریالی بلوم بیلت برای ادامه سال ۱۵.۸۰۰ و اسلب ۱۷.۶۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم محاسبه شده است. میانگین نرخ فروش اسلب از ابتدای سال مالی تا مرداد ماه اسلب صادراتی ۱۶‌میلیون و ۱۰۰‌هزار تومان واسلب داخلی ۱۵‌میلیون و ۴۰۰‌هزار تومان بوده است. بلوم بیلت داخلی و صادراتی هم با نرخ ۱۴‌میلیون و ۶۰۰‌هزار تومان به فروش رسیده که با بهبود شرایط بازار کامودیتی در یک ماه اخیر انتظار می‌رود طی چند ماه آتی میانگین قیمت فروش محصولات شرکت افزایشی باشد.

ماده اولیه: ماده اولیه اصلی شرکت کنسانتره سنگ‌آهن است که تقریبا ۷۰‌درصد مواد اولیه مصرفی را تشکیل می‌دهد. نرخ خریدکنسانتره ۲۳‌درصد نرخ بلوم بیلت داخلی برآورد می‌شود که برای ادامه سال‌جاری ۳‌میلیون و ۴۰۰‌هزار تومان به ازای هرتن محاسبه شده است. بهای تمام شده شرکت با توجه به رشد قیمت‌های جهانی در فصل بهار نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸۸‌درصد رشد داشته که عمده این رشد به دلیل افزایش حامل‌های انرژی و نرخ سنگ‌آهن است.

خلاصه تحلیل

در نهایت با متوسط نرخ سنگ آهن ۳‌میلیون و ۴۰۰‌هزار تومانی برای کل سال ۱۴۰۱ و میانگین وزنی نرخ فروش محصولات ۶۲۰ دلاری و دلار ۲۵‌هزار تومانی، فخوز ۶۰‌هزار میلیارد تومان فروش و ۱۲‌هزار میلیارد تومان سود خالص خواهد داشت، در نهایت ۶۲ تومان سود خالص به ازای هر سهم. مارکت کپ شرکت در حال حاضر ۴۶‌هزار و ۶۰۰‌میلیارد تومان است و قیمت هر سهم روی تابلو ۲۴۵ تومان جاری وجود دارد. در شرایط فعلی با وجود برآورد سود‌سازی مناسب فخوز در سال ۱۴۰۱ شرایط خوبی نسبت به شرکت‌های هم‌گروه خود دارد. با توجه به مفروضات ذکر شده و سود‌های برآوردی محاسبه شده، نسبت قیمت به سود P/ E آینده‌نگر سهم با فرض سود چهار فصل برای سال ۱۴۰۱ و با توجه به قیمت ۲۴۵ تومانی بعد از افزایش سرمایه، در سطح ۴ واحد قرار می‌گیرد. با برآورد سود ۶۲ تومانی به ازای هرسهم. P/ E تاریخی صنعت فولاد ۶ تا ۵/ ۶ واحد بوده و مقایسه نسبت‌های قیمت به درآمد گفته شده نشان می‌دهد سهم «فخوز» در حال حاضر از سهامی به حساب می‌آید که ارزش بررسی بیشتری را دارد.

«فخوز» در پایان ۱۴۰۱

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده