به گزارش میمتالز، تاثیر تغییرات قیمت شمش سرب در جهان متاثر از تحولات اقتصادی و سیاسی اقتصادهای برتر جهان از جمله آمریکا و چین است. به عنوان مهمترین عامل موثر بر قیمت شمش سرب، میتوان به تغییرات میزان استفاده از آن در باتری اسید سرب اشاره کرد. امروزه ۸۰ درصد مصرف این فلز برای تولید باتری کاربرد دارد. البته نکته قابل توجه این است که به مرور زمان سهم استفاده از سرب در تولید باتری، همزمان با افزایش استفاده از اتومبیلهای هیبریدی و برقی رو به کاهش است و با توجه به عدم وجود صنعت مصرفکننده جایگزین برای این فلز، موضوع مذکور به مرور موجب کاهش تقاضای سرب خواهد شد.
چین با داشتن سهم ۵۰ درصدی از تولید سرب جهان، بزرگترین تولیدکننده سرب معدنی و همچنین بزرگترین مصرفکننده شمش سرب در دنیا است. کشورهای چین، آمریکا، پرو، استرالیا، هند و...، عمدهترین تولیدکنندگان سرب در جهان به شمار میروند.
موجودی انبار و قیمت سرب طی سه فصل ابتدایی سال ۲۰۲۲ در بورس آتی شانگهای و بورس فلزات لندن، روند به نسبت متفاوتی را طی کرده است؛ اگرچه نوسان قیمت به طور کلی در طول اکثر ماههای مختلف سال در هر دو بورس چندان زیاد نبوده است، اما برخی شکستهای کاهشی در نمودار قیمت بورس آتی شانگهای اتفاق افتاده که در بورس فلزات لندن به چشم نمیخورد.
تغییرات موجودی انبار و قیمت شمش سرب در بورس فلزات لندن طی ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۲ در نمودار ۱ قابل مشاهده است.
مطابق با این نمودار، موجودی و قیمت شمش سرب در بورس فلزات لندن در سه فصل نخست سال ۲۰۲۲ به صورت ماهیانه بررسی شده و قابل مشاهده است که موجودی شمش سرب اگرچه در فصل نخست افزایش اندکی را تجربه کرده و در فصل دوم ثابت مانده است، اما افزایش شدید موجود در ماههای آگوست و سپتامبر موجب شده است تا موجودی انبار شمش سرب در بورس فلزات لندن در پایان ماه سپتامبر، حدود ۵۳ درصد بیش از موجودی انبار ماه ژانویه باشد. موجودی انبار شمش سرب این بورس، در کمترین مقدار در ماه ژانویه حدود ۳۰ هزار تن و در بیشترین مقدار در ماه سپتامبر حدود ۵۶ هزار تن به ثبت رسیده است.
در مجموع روند قیمت نیز در بورس فلزات لندن علیرغم نوسانهای کاهشی، اندک افزایشی بوده است و قیمت شمش سرب در ماه سپتامبر با ۲۴ درصد افزایش نسبت ماه ژانویه، از حدود یک هزار و ۸۷۵ دلار در تن به دو هزار و ۳۴۳ دلار در هر تن رسیده است. قیمت ماه ژانویه، کمترین قیمت ثبت شده برای شمش سرب در بازه ۹ ماهه مورد بررسی بوده و بیشترین قیمت نیز با مقدار دو هزار و ۳۹۷ دلار بر تن مربوط به ماه ژوئن است. با شروع فصل سوم سال، با افزایش به نسبت شدید موجودی انبار، قیمت با مقداری تعدیل روبهرو شده است.
بیشترین کاهش قیمت ماهانه شمش سرب در بورس فلزات لندن در بازه مورد بررسی مربوط به ماه مارس است که قیمت در این ماه با کاهش حدود ۴.۸ درصدی نسبت به ماه قبل از آن، از حدود دو هزار و ۷۸ دلار بر تن به یک هزار و ۹۷۶ دلار بر تن رسیده است. در ادامه طی یک رالی افزایشی تا ماه ژوئن، قیمت به حدود دو هزار و ۳۹۷ دلار بر تن رسید که بیشترین قیمت ثبت شده ماهانه طی سه فصل نخست سال ۲۰۲۲ به شمار میرود.
در ماههای آپریل و می، کاهش موجودی در پی افزایش تقاضا به وجود آمد که موجب افزایش قیمت شده است. برخلاف دو ماه آپریل و می، در ماه ژوئن افزایش موجودی به دلیل کاهش تقاضا پیش آمده است. پس از این دوره افزایشی، دوباره کاهش قیمت در بورس فلزات لندن و همین طور افزایش موجودی انبار رخ داده است.
ماه جولای ۱.۵ درصد کاهش قیمت و ۱.۲ درصد افزایش موجودی نسبت به ماه ژوئن داشته است. با توجه به دو ماه بعد یعنی آگوست و سپتامبر نیز میتوان دریافت که به مراتب موجودی در این دو دوره افزایش داشته که ناشی از کاهش تقاضا و همین طور افزایش قیمت اتفاق افتاده فصل پیشین است. با افزایشی شدن موجودی انبار، کاهش قیمت در فصل سوم برای افزایش فروش و پرهیز از هزینه انبارداری طبیعی است.
روند متوسط ماهانه قیمت و موجودی شمش سرب در بورس شانگهای طی سه فصل نخست سال ۲۰۲۲ در نمودار ۲ قابل مشاهده است.
مطابق با نتایج ارائه شده در نمودار ۲ قابل مشاهده است که قیمت شمش سرب در بورس شانگهای ابتدا روندی یکنواخت از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا ماه آپریل دارد و در بازه حدود دو هزار و ۴۰۰ دلار بر تن باقی مانده است؛ در حالی که موجودی انبار در این بازه به دلیل جهش اتفاق افتاده در ماه مارس، نوسان به نسبت زیادی را تجربه کرده است. این جهش صعودی با سقوط در ماه آپریل جبران شده و موجودی انبار در این ماه در سطح ماه فوریه بوده است. بیشترین میزان موجودی انبار بورس شانگهای در سه فصل نخست سال ۲۰۲۰ در ماه مارس و معادل ۹۹ هزار و ۶۶۸ تن است.
در فصل دوم و سوم و به جز ماه سپتامبر که یک کاهش به نسبت شدید رخ داده است، قیمت روند نزولی با شیب خیلی کم را طی کرده و در نهایت در ماه سپتامبر به میزان دو هزار ۱۳۸ دلار بر تن رسیده است. همچنین متوسط موجودی در این دوره اگرچه در مجموع روند نزولی دارد، اما در ماه سپتامبر با یک جهش افزایشی روبهرو شده است که به شدیدتر شدن روند کاهشی قیمت در این ماه دامن زده است.
موجودی انبار ۶۸ هزار و ۵۰۰ تنی در ماه آگوست، کمترین موجودی انبار ثبت شده در بورس آتی شانگهای در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ به شمار میرود که به نسبت بیشینه مقدار نزدیک به ۱۰۰ هزار تنی در ماه مارس کاهش محسوسی را به نمایش میگذارد. در این بین نکته حائز اهمیت آن است که موجودی انبار در بورس آتی شانگهای، فاصله قابل توجهی با موجودی این فلز در انبار بورس فلزات لندن دارد؛ به طوری که بیشینه مقدار ثبت شده در بورس آتی شانگهای، در حدود دو برابر بیشتر از بورس فلزات لندن است.
منبع: فلزات آنلاین