تاریخ: ۲۱ آبان ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۳:۰۴
بازدید: ۱۵۲
کد خبر: ۲۸۰۷۳۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

جای خالی گاز در سبد صادراتی ایران به عراق

جای خالی گاز در سبد صادراتی ایران به عراق
‌می‌متالز - ممنوعیت صادرات مواد شیمیایی، فولادی، کود‌های عالی و معدنی ایران به عراق یکی از مهمترین عوامل موثر بر کاهش حجم صادرات بوده است.

به گزارش می‌متالز، براساس داده‌های گمرک ایران در ۷ ماهه نخست سال جاری حجم صادرات ایران به عراق ۱۱ میلیون و ۴۸۳ هزار تن به ارزش ۴ میلیارد و ۲۹ میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزشی افت چشمگیری داشته است. سال گذشته گمرک ایران آمار صادرات ایران به عراق را ۱۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن و به ارزش پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برآورد کرده بود. به باور تحلیلگران در هفت ماهه نخست سال جاری، کاهش ارزش حجم صادرات ایران به عراق از سویی ناشی از اعمال سیاست‌های محدود کننده صاردات و از سوی دیگر ناشی از عدم اجرای یک عملیات گمرکی بوده است.

ممنوعیت صادرات مواد شیمیایی، فولادی، کود‌های عالی و معدنی ایران به عراق یکی از مهمترین عوامل موثر بر کاهش حجم صادرات بوده است؛ پیش‌بینی هم می‌شود، بار رفع این ممنوعیت که از حدود سه هفته پیش با رای دیوان عدالت اداری رخ داده است، حجم تجارت دو کشور، بویژه صادرات ایران رشد کند. البته فعالان اقتصادی بر این باورند، ترمیم صادرات نیاز به رفع کلیه محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های صادراتی دارد. درحال حاضر به دلیل سیاست تنظیم بازار و امنیت غذایی صادرات برخی از اقلام غذایی و کشاورزی از جمله حبوبات کماکان ممنوع است. درحالی‌که به گفته تجار این اقلام در بازار هدف از کشش لازم برخوردار هستند؛ بنابراین رفع این محدودیت‌ها می‌تواند سبد کالایی ایران را متنوع کند. اما آنچه می‌تواند این سبد را سنگین کند، ورود گاز و میعانات گازی است. درصورت ورود گاز به این سبد پیش‌بینی می‌شود، حجم صادرات غیر نفتی ایران به عراق رشد قابل توجهی کند. برهمین اساس نیز دبیر اتاق مشترک ایران و عراق پیش بینی می‌کند که تا پایان سال حجم صادرات ایران به عراق به ۱۰ میلیارد دلار برسد.

به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، جهانبخش سنجابی با اشاره به اینکه امسال پروفرمای صادرات گاز در شهریور و مهر به گمرک اظهار نشد؛ گفت: با این اتفاق عملا این رقم در میزان صادرات لحاظ نشد و ما با افت ارزش صادرات به عراق مواجه شدیم. اما وقتی این آمار به صادرات اضافه شود پیش‌بینی می‌شود، در ماه‌های آینده وضعیت صادرات جبران شود.

البته دبیر اتاق مشترک ایران و عراق یکی دیگر از عوامل افت صادرات به عراق را موانع تعرفه‌ای و سیاست‌گذاری‌ها مربوط به کردستان عراق دانست.

او افزود: در تجارت با عراق نسبت به پیش‌بینی عقب‌تر هستیم، اما خوش‌بین هم هستیم که بخشی از عقب‌ماندگی در نیمه دوم سال جبران شود.

سنجابی شیرازی با اشاره به رفع برخی ممنوعیت‌های صادراتی گفت: بر اساس اعلام سازمان دامپزشکی جهانی در صورت مشاهده آنفلوانزا مرغی تا یک سال واردات مرغ و تخم‌مرغ به کشور‌های عضو اتحادیه سازمان دامپزشکی بین‌المللی از منبع که آنفلوانزا در آن مشاهده شده، ممنوع می‌شود. بدین ترتیب ممنوعیتی که در صادرات مرغ و تخم‌مرغ ما به عراق ایجاد شده بود تا یک ماه دیگر رفع می‌شود و بعد از آن امکان صادرات مرغ و تخم‌مرغ ما به عراق فراهم می‌شود.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده