تاریخ: ۱۳ آذر ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۹:۳۱
بازدید: ۱۲۷
کد خبر: ۲۸۳۲۹۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
دلایل واکنش خنثی بورس به نوسانات کامودیتی‌ها

فلزات و پتروشیمی، جذاب منفور؟! آیا بورس دوباره وارد فاز اصلاح زمانی شد؟

فلزات و پتروشیمی، جذاب منفور؟! آیا بورس دوباره وارد فاز اصلاح زمانی شد؟
‌می‌متالز - کارشناسان معتقدند ریسک‌های سیستماتیک و سیاسی باعث شده بورس ایران دچار اصلاح زمانی شود و حتی نسبت به افزایش قیمت‌های جهانی کامودیتی‌ها هم واکنش مثبتی نشان ندهد.

به گزارش می‌متالز، بازار سرمایه در ابتدای هفته تقریبا درجا زد، درحالی که از اواخر هفته گذشته که خبر‌هایی مبنی بر کاهش محدودیت‌های کرونایی در چین منتشر شده تقاضا برای خرید کامودیتی‌ها افزایش یافته و همین موضوع روی معاملات سهم گروه‌های معدنی و فلزی بورس ایران هم تاثیر مثبت گذاشته است، با این حال تقاضا به قدری نیست که منجر به تشکیل صف‌های سنگین شود که از نگاه برخی کارشناسان اقتصادی این موضوع ناشی از ریسک‌های سیستماتیک و سیاسی است که اقتصاد ایران در مقطع کنونی گرفتار آن شده و تا زمانی که شفافیت لازم به وجود نیاید احتمالا یک اصلاح زمانی خواهیم داشت.

یک تقاضا برای خرید و ذخیره سازی کامودیتی‌ها در بازار جهانی شکل گرفته با این حال ریسک‌های سیاسی و سیستماتیک در کشور ما در مقطع کنونی زیاد است و همین مساله باعث شده با وجود سیگنال‌های مثبت بازار جهانی همچنان ادامه خروج سرمایه از بورس ایران اتفاق بیفتد

یک کارشناس بورس ضمن اشاره به اینکه پیش بینی می‌شود بازار جهانی به دلیل احتمال رشد تقاضا در چین رشد کند، گفت: همچنین با توجه به اینکه به پایان سال مالی میلادی نزدیک شده ایم احتمالا یک تقاضا برای خرید و ذخیره سازی کامودیتی‌ها در بازار جهانی شکل بگیرد که به طور قطع روی بازار سرمایه ایران هم تاثیر می‌گذارد، اما اثر آن موقتی خواهد بود.

محمدعلی احمدزاده اصل با بیان اینکه فلزات رنگی مانند مس، روی و حتی فولاد، سنگ آهن و ... جزو گروه‌هایی هستند که بیشتر در بازار جهانی تقاضا دارند، افزود: با این حال ریسک‌های سیاسی و سیستماتیک در کشور ما در مقطع کنونی زیاد است و همین مساله باعث شده با وجود سیگنال‌های مثبت بازار جهانی همچنان ادامه خروج سرمایه از بورس ایران اتفاق می‌افتد و این خود عاملی برای جلوگیری از روند صعودی بورس خواهد بود.

او با تاکید بر اینکه رشد قیمت ارز روی درآمد صادراتی معدنی ها، فلزات و حتی پتروشیمی‌ها تاثیر گذار است، با این حال نوسانات مثبت آن‌ها یک روزه است، تصریح کرد: در موقعیت کنونی نه تنها زمینه ورود پول به بازار سرمایه فراهم نشده، بلکه بازار‌های موازی بخشی از این سرمایه را جذب کرده اند در حالی که نوسان رو به بالای طلا در بازار جهانی موقتی بوده و به زودی تا هزار ۷۰۰ دلار کاهش خواهد یافت و اگر مدیریت شود می‌تواند بستر ورود جدید پول به بورس را به ارمغان بیاورد و پالایشی ها، پتروشیمی ها، فلزی‌ها و معدنی‌ها بیشترین ظرفیت بالا را برای جذب دارند.

با وجود اینکه ۱۲ میلیارد دلار صادرات درآمد صادراتی پتروشیمی هاست، اما قیمت ارز روی بازدهی این سهم‌ها تاثیر نگذاشت و شاید مثبت‌های اخیر در نتیجه خرید‌های صندوق توسعه ملی و صندوق تثبیت بازار باشد

احمدزاده با بیان اینکه بورس نسبت به شرایط واکنش مثبتی ندارد، گفت: ۱۲ میلیارد دلار صادرات درآمد صادراتی پتروشیمی هاست به همین دلیل قیمت ارز باید روی بازدهی این سهم‌ها تاثیر می‌گذاشت، اما شاید مثبت‌های اخیر در نتیجه خرید‌های صندوق توسعه ملی و صندوق تثبیت بازار باشد و سرمایه گذاری در بورس به شدت افت کرده است.

احمدزاده با اشاره به این که صندوق توسعه ملی با توجه به ارزندگی بورس به معاملات بورس ورود کرده است، تصریح کرد: در شرایط کنونی معاملات از طریق صندوق توسعه ملی رشد خواهد داشت.

او با تاکید بر اینکه ریسک بودجه مهمترین دلیل نوسانات اخیر بورس است، اظهار کرد: بانک‌ها کسری بودجه دارند و دولت به دنبال افزایش نرخ خوراک، حق مالکانه و ... است تا کسری بودجه را جبران کند، همین بی ثباتی در سیاست گذاری دولت برای صنایع باعث شده بازار دچار ابهام باشد.

احمدزاده درباره دلایل عدم حمایت حقوقی‌ها در بورس اظهار کرد: در شرایط کنونی حقوقی‌ها منابع ندارند و اگر منابع داشتند هیچ کجا بهتر از بورس نبود که بخواهند سرمایه گذاری کنند.

بورس نسبت به بازار جهانی عقب ماندگی دارد

یک کارشناس بورس ضمن اشاره به اینکه بورس نسبت به بازار جهانی عقب ماندگی دارد، گفت: این مساله تحت تاثیر ریسک‌های بودجه بوده و از آنجایی که قرار است بودجه سال آینده چند دهمی بسته شود و قیمت نرخ سود، عوارض، حقوق مالکانه و ... هم مشخص نیست بازار وارد فاز بی تصمیمی شده و این خوف و رجا در بازار تا زمانی که این مشکل ادامه دارد، حتی ممکن است اصلاح زمانی دو ماهه در شاخص کل داشته باشیم.

زمزمه‌هایی برای پیشنهاد نرخ خوراک پتروشیمی‌ها بین ۵ تا ۷ هزار تومان توسط سازمان برنامه شده است، اگر این اتفاق بیفتد نه تنها روی گروه پتروشیمی‌ها تاثیر منفی می‌گذارد بلکه روی گروه فلزات و ... هم تاثیر می‌گذارد، زیرا قیمت سوخت صنایع درصدی از قیمت نرخ خوراک پتروشیمی هاست

احمد جانجان با بیان اینکه در مقطع کنونی یک سقف برای بازار تعیین شده است، اظهار کرد: تا زمانی که وضعیت بودجه مشخص نشود در همین محدوده بازار نوسان خواهد کرد و با توجه به اینکه زمزه‌های های برای پیشنهاد نرخ خوراک پتروشیمی‌ها بین ۵ تا ۷ هزار تومان توسط سازمان برنامه شده است، اگر این اتفاق بیفتد نه تنها روی گروه پتروشیمی‌ها تاثیر منفی می‌گذارد روی گروه فلزات و ... هم تاثیر می‌گذارد، زیرا قیمت سوخت صنایع درصدی از قیمت نرخ خوراک پتروشیمی هاست، به همین دلیل تغییر نرخ خوراک و سخت می‌تواند کلیت بازار را بهم بریزد.

او با اشاره به اینکه فدرال رزرو به دنبال فرود آرم است به همین دلیل تغییراتی در نرخ بهره به وجود آورده است، گفت: در شرایط کنونی افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در بازار تاثیر چندانی نداشت و در مقطع کنونی هم یک هدف گذاری برای نرخ بهره گذاشت تا از این طریق روی نرخ کامودیتی‌ها تاثیری بگذارد و به نوعی فشار روانی را تخلیه کند و در ادامه کامودیتی‌ها دوباره افت شدید خواهند داشت، حالا با توجه به اینکه سیاست‌های انقباضی روی نرخ دلار به ریال متفاوت از بازار جهانی است بورس ایران تغییری نمی‌کند، در واقع درآمد ارزی ایران از محل کامودیتی‌ها کاهش می‌یابد و این مساله روی افزایش قیمت دلار در داخل کشور اثر می‌گذارد و همین موضوع اثر سیاست‌های انقباضی را خنثی می‌کند.

منبع: خبرگزاری بازار

عناوین برگزیده