تاریخ: ۱۴ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۷:۱۵
بازدید: ۴۲۸
کد خبر: ۲۸۶۸۱۵
سرویس خبر : آهن و فولاد
مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان مطرح کرد:

یازده سال افتخارآفرینی، برای اعتلای نام ایران

یازده سال افتخارآفرینی، برای اعتلای نام ایران
‌می‌متالز - ۱۲ دی‌ماه سال ۱۳۹۰ یکی از مهم‌ترین طرح‌های صنعت فولاد کشور در استان هرمزگان به‌صورت رسمی به بهره‌برداری رسید.

به گزارش می‌متالز، این طرح که با عنوان شرکت فولاد هرمزگان جنوب راه‌اندازی شد دارای ظرفیت یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود و با توجه به استفاده از ماشین ریخته‌گری مداوم از معتبرترین برند‌های روز دنیا، به پیشرفته‌ترین کارخانه فولادی در کشور تبدیل شد. این شرکت توانست به‌سرعت به یکی از برند‌های مطرح در صنعت فولاد کشور و در ادامه با توجه به صادرات محصولات خود به اقصی نقاط دنیا، به یکی از مطمئن‌ترین برند‌های صنعت فولاد ایران در بازار‌های بین‌المللی تبدیل شود. آنچه در ادامه خواهید خواند مصاحبه خبرنگار روابط عمومی شرکت با عطاالله معروفخانی مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان است.

در خصوص تاریخچه شکل‌گیری شرکت فولاد هرمزگان توضیحاتی بفرمایید.

طرح احداث مجتمع عظیم فولاد هرمزگان از پیش از انقلاب اسلامی آغاز شد، اما بنا به دلایلی، در آن زمان متوقف ماند. این طرح تا زمان شروع طرح‌های هشت‌گانه فولادی شروع نشد تا اینکه احداث آن در سال ۱۳۷۸ در استان هرمزگان در دستور کار گرفت و مراحل اجرایی بزرگ‌ترین پروژه وزارت صنایع و معادن وقت، شامل خاک‌برداری، بتن‌ریزی، ساخت اسکله‌های عظیم فولادی با استفاده از هزاران تن مصالح و تجهیزات موردنیاز دیگر، در سال ۱۳۸۵ به‌عنوان یکی از طرح‌های هشت‌گانه (که بعد‌ها با بهره‌برداری از فولاد هرمزگان، به‌عنوان طرح‌های هفت‌گانه از آن یاد می‌شود) آغاز شد.

در بدو امر به‌منظور اطمینان یافتن از تأمین مواد اولیه، واحد احیا مستقیم (کارخانه آهن‌سازی) با ظرفیت سالانه یک‌میلیون و ۶۵۰ هزار تن آهن اسفنجی با دو مدول طی ۳۲ ماه احداث شد. این واحد در مهرماه ۱۳۸۷ وارد فاز راه‌اندازی سرد شد و در اسفندماه همان سال به‌صورت رسمی به تولید رسید. در ادامه، در سال ۱۳۸۹ واحد فولادسازی این شرکت وارد فاز تست گرم شد و در مردادماه همان سال نخستین ذوب کوره قوس الکتریکی انجام گرفت و در ۲۶ فروردین‌ماه سال ۱۳۹۰ اولین تختال آزمایشی شرکت فولاد هرمزگان به تولید رسید.

فولاد هرمزگان چه محصولاتی را تولید می‌کند و چه توانایی‌هایی دارد؟

شرکت فولاد هرمزگان در حال حاضر، دارای ظرفیت اسمی یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار تن تختال (اسلب) به ضخامت ۲۰۰ و ۲۵۰ میلی‌متر، عرض ۹۰۰ تا ۲ هزار میلی‌متر و طول ۶ تا ۱۲ متر است. علاوه بر این، در کنار واحد فولادسازی فولاد هرمزگان، تولید محصولات میانی از قبیل یک‌میلیون و ۶۵۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال، ۹۰ هزار تن آهک در سال، ۷ هزار و ۵۰۰ نرمال مترمکعب اکسیژن بر ساعت، ۱۸ هزار نرمال مترمکعب بر ساعت نیتروژن و ۱۲۰ نرمال مترمکعب بر ساعت آرگون صورت می‌گیرد.

تختال تولیدی در شرکت فولاد هرمزگان عمدتاکربنی و برای تولید ورق فولادی به‌صورت نورد گرم و سرد است که در خطوط نورد گرم، برای کاربرد‌هایی همچون پروفیل‌سازی، لوله‌های آب، نفت و مخازن تحت‌فشار و قطعات سنگین فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ورق‌های نورد سرد ساخته‌شده از تختال فولاد هرمزگان نیز برای ساخت ورق بدنه خودرو، بدنه لوازم‌خانگی ازجمله یخچال، بخاری و همچنین کاربرد‌های ویژه مانند ورق‌های قلع‌اندود و گالوانیزه به کار می‌رود.

این شرکت چه سالی به فولاد مبارکه پیوست؟ پیوستن این شرکت به فولاد مبارکه چه مزایای به همراه داشته است؟

فولاد هرمزگان در مردادماه سال ۱۳۹۰ به شرکت فولاد مبارکه پیوست. در ادامه نیز با بهره‌برداری از این کارخانه فولادی، به‌نوعی مسیر صنعت فولاد در کشور با به‌کارگیری تکنولوژی پیشرفته فولادسازی تغییر یافت. از مزایای بارز پیوستن فولاد هرمزگان به فولاد مبارکه این بود که اشتغال پایدار برای کارکنان این شرکت و خانواده‌های آن‌ها ایجاد شد؛ ضمن اینکه با حمایت‌های فولاد مبارکه در سال‌های بعد، چه از طریق تأمین مواد اولیه و چه اجرای طرح‌های توسعه‌ای، فولاد هرمزگان به یکی از تولیدکنندگان سرآمد صنعت فولاد کشور تبدیل شد.

اهم دستاورد‌های فولاد هرمزگان در حوزه‌های مختلف مانند تولید، فروش، درآمد و سودآوری و… به‌ویژه در یکی‌دو سال گذشته چه بوده است؟

در یکی‌دو سال گذشته فولاد هرمزگان هم در زمینه تولید، هم در زمینه فروش و هم سودآوری دستاورد‌های قابل‌توجهی داشته است. در سال گذشته توانستیم پنج رکورد تولید ماهیانه ثبت کنیم و این رکوردشکنی‌ها با وجود محدودیت‌های انرژی برق و گاز به دست آمد. این رکوردشکنی‌ها در سال جاری نیز ادامه یافت؛ به‌طوری‌که امسال برای نخستین بار میزان تولید ماهیانه شرکت از ۱۵۰ هزار تن گذشت و فولاد هرمزگان عملا به بالاترین رکورد ریخته‌گری تختال در کشور دست یافت. سال جاری نیز در اردیبهشت‌ماه رکوردشکنی کردیم و از شهریور تا آذر یعنی طی چهار ماه پیاپی، رکورد‌هایی در میزان تولید ثبت کردیم که بالاترین رکورد در آذرماه به میزان ۱۲۵ هزار و ۶۲۲ تن به دست آمد.

در بحث فروش نیز سال گذشته موفق به فروش ۸۲۲ هزار تن محصول در بازار داخلی و ۶۱۰ هزار تن در بازار صادراتی شدیم. در سال جاری نیز علی‌رغم وضعیت نابسامان بازار‌های بین‌المللی و کاهش شدید قیمت‌ها در بازار‌های داخلی و صادراتی توانستیم ۴۹۶ هزار تن محصول در بازار داخلی و ۳۴۸ هزار تن در بازار‌های صادراتی به فروش برسانیم.

یکی از نقاط قوت فولاد هرمزگان در چند سال اخیر میزان سودآوری این شرکت بوده است؛ به‌طوری‌که در سال ۱۳۹۹ توانستیم ۵۱ هزار میلیارد ریال و در سال ۱۴۰۰ بیش از ۸۰ هزار میلیارد ریال سود خالص کسب کنیم. نکته قابل‌توجه در مورد سودآوری سال گذشته این است که در این سال به‌اندازه کل سال‌های قبل سودآوری داشتیم و این مهم به همت همه همکاران در بخش تولید و فروش رقم خورده است.

فولاد هرمزگان در یازده سال گذشته همواره افتخارآفرین بوده و توانسته در جشنواره‌های گوناگون تندیس‌ها و لوح تقدیر‌های متعددی را از آن خود کند. کسب چندین جایزه تعالی سازمانی و لوح تقدیر جشنواره حاتم، قرار گرفتن در بین ۱۰۰ شرکت برتر ایران در چند سال اخیر و تولید محصولات دارای ارزش‌افزوده و… ازجمله این موارد بوده است.

در زمینه طرح‌های توسعه‌ای چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

از دیگر دستاورد‌های فولاد هرمزگان در یکی‌دو سال اخیر، آغاز طرح‌های توسعه‌ای عظیم در این شرکت بوده است. همان‌طور که مستحضرید، توسعه سنگ بنای اقتصاد محسوب می‌شود؛ ازاین‌رو برای پیشرفت اقتصادی، خلق ثروت و ایجاد اشتغال مسیری به‌جز توسعه فعالیت‌ها وجود ندارد. صنعت فولاد کشور یکی از پیشران‌های توسعه کشور به شمار می‌آید. هرچه صنعت فولاد به‌عنوان صنعت مادر بیشتر توسعه یابد، صنایع جنبی و پایین‌دستی نیز با اطمینان از تأمین به‌موقع مواد اولیه خود رونق بیشتری خواهند داشت و به این ترتیب، شاهد توسعه بیشتری در کشور خواهیم بود. با توجه به کم‌آبی گسترده در کشور، یکی از مناطقی که می‌تواند هدف توسعه قرار گیرد، سواحل جنوبی به‌ویژه استان هرمزگان خواهند بود.

فولاد هرمزگان در سال ۱۴۰۰ و ۱۰ سال پس از افتتاح، عملیات اجرایی چهار طرح بزرگ توسعه‌ای به ارزش تقریبی ۱۰ هزار میلیارد تومان را آغاز کرد. این شرکت با توجه به پتانسیل‌های متعدد و موقعیت ویژه خود، کلنگ‌زنی این طرح‌ها را آغاز کرده است. علاوه بر این، پروژه‌های متعدد دیگری در دست اقدام داریم که برخی از آن‌ها درون سازمان و برخی دیگر با مشارکت دیگر شرکت‌ها اجرا می‌شوند. ازجمله مهم‌ترین پروژه‌های درون‌سازمانی می‌توان به افزایش ظرفیت تولید کوره‌های قوس الکتریکی از طریق نصب Lance Sidewall، احداث تصفیه‌خانه پساب‌های صنعتی، افزایش ظرفیت سیلو‌های آهن اسفنجی، احداث واحد تولید گاز‌های صنعتی و احداث مدول سوم واحد آهن‌سازی اشاره کرد که خوشبختانه برخی از آن‌ها از پیشرفت قابل‌ملاحظه‌ای برخوردارند و در آستانه افتتاح قرار دارند. پروژه‌های دیگر نیز مطابق با برنامه پیش می‌روند. در همین حال طرح نوسازی، ارتقای تصفیه‌خانه و انتقال پساب تصفیه‌شده شهر بندرعباس به صنایع غرب استان با شرکت تأمین و توسعه زیرساخت خلیج‌فارس، احداث واحد تولید آهک کلسینه در شرکت سنگ و فولاد هرمزگان و احداث مگا مدول آهن‌سازی به ظرفیت یک‌میلیون و ۷۲۰ هزار تن در شرکت ستاره سیمین هرمز به‌صورت مشارکتی در حال انجام است.

در حوزه مسوولیت‌های اجتماعی چه دستاورد‌هایی داشته‌اید؟

در استان هرمزگان شرکت فولاد هرمزگان را به‌عنوان یک بنگاه مسوولیت‌پذیر اجتماعی معرفی می‌کنند. از زمان تغییر مدیریت در ابتدای سال گذشته، توجه به مسوولیت‌های اجتماعی دوچندان شده و همین روند تا امروز ادامه داشته است، زیرا بخشی از مسوولیت‌های بنگاه‌های بزرگ اقتصادی در قبال جامعه و مردم تعریف می‌شود و ازاین‌رو، اقدامات متعددی در این زمینه صورت داده‌ایم.

فولاد هرمزگان عمل به مسوولیت‌های اجتماعی را حق مردم استان و یکی از وظایف ذاتی خود می‌داند؛ بنابراین در بسیاری از حوزه‌ها، ازجمله حوزه‌های ورزشی، فرهنگی، کمک‌های انسان‌دوستانه، پزشکی، محیط‌زیست و… وارد شده است. به‌طور مثال، حضور ده‌ها تیم حرفه‌ای و کارگری فولاد هرمزگان در همه رده‌های سنی و کسب عناوین قهرمانی متعدد استانی، کشوری و بین‌المللی توسط تیم‌های این شرکت، گواهی بر عمل به مسوولیت‌های اجتماعی شرکت به‌ویژه ایجاد نشاط اجتماعی از طریق ورزش و کشف استعداد‌های درخشان استانی در این زمینه و حرکت در مسیر درست است.

یکی از مهم‌ترین مسوولیت‌های اجتماعی فولاد هرمزگان در دوران کرونا به منصه ظهور رسید و ارسال اکسیژن مایع به بیمارستان‌های شهر بندرعباس و ارسال نیتروژن مایع به دانشگاه علوم پزشکی ازجمله مهم‌ترین اقدامات این دوره بود. علاوه بر این، تهیه بسته‌ها و اقلام بهداشتی در دوران کرونا همچون تهیه ماسک، دستکش و ونتیلاتور و تهیه و اهدای ۱۰ دستگاه دیالیز به بیمارستان شهید محمدی بندرعباس جهت مداوای بیماران از دیگر اقداماتی بود که فولاد هرمزگان در این دوره انجام داد.

از دیگر اقدامات فولاد هرمزگان در حوزه مسوولیت‌های اجتماعی، حمایت از نیازمندان و اقشار مستضعف بوده که در قالب کمک به اقشار نیازمند در شهرستان‌های استان و نیز برطرف کردن مشکلات مراکز خیریه انجام گرفته است. همچنین فولاد هرمزگان در طرح اکرام ایتام و محسنین مشارکت کرده و ۱۰ هزار کودک یتیم و غیریتیم تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) استان هرمزگان را تحت پوشش قرار داده؛ ضمن اینکه در جشن گلریزان برای آزادسازی زندانیان شهرستان‌های استان شرکت کرده است.

چه استراتژی را برای آینده فولاد هرمزگان در نظر گرفته‌اید؟

تبدیل شدن به یکی از قطب‌های تولید و صادرات فولاد ایران، تولید محصولات دارای ارزش‌افزوده بالا و اجرای طرح‌های توسعه‌ای برای تکمیل زنجیره تولید ازجمله هدف‌گذاری‌های فولاد هرمزگان است. در این راستا افزایش ظرفیت فولادسازی از ۱.۵ میلیون تن به ۳.۲ میلیون تن را در دستور کار قرار داده‌ایم و در ادامه قصد داریم واحد نورد گرم را نیز راه‌اندازی کنیم. تبدیل شدن به یکی از قطب‌های اصلی تولید و صادرات فولاد در کشور با تولید محصولات دارای ارزش‌افزوده از دیگر اهداف کلان ماست. همچنین با توجه به صادرات محصول فولاد هرمزگان به بازار‌های صادراتی، قصد داریم به یکی از معتبرترین برند‌های صنعت فولاد ایران در بازار‌های بین‌المللی تبدیل شویم.

منبع: فولاد هرمزگان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده