تاریخ: ۲۰ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۴۹
بازدید: ۲۷۱
کد خبر: ۲۸۷۵۸۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بودجه چنددوازدهم یعنی بلاتکلیفی و سردرگمی دولت و اقتصاد

بودجه چنددوازدهم یعنی بلاتکلیفی و سردرگمی دولت و اقتصاد
‌می‌متالز - دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ مسائل مهمی از جمله اصلاحات تبصره ۱۴ و هدفمندی یارانه‌ها، مدل جدید افزایش حقوق، نرخ‌های جدید مالیاتی، ایجاد صندوق پیشرفت و عدالت را لحاظ کرده که استفاده از بودجه چند دوازدهم عملا این برنامه‌ها را بلاتکلیف نگه می‌دارد.

به گزارش می‌متالز، این روز‌ها که نقل محافل رسانه‌ای و کارشناسی، تعیین تکلیف بودجه‌ی سال بعد است، همچنان ابهامات و سوالات جدی بودجه‌ی سال ۱۴۰۲ را با چالش مواجه کرده است. در این بحبوبه همچنان تکلیف برنامه توسعه هفتم نیز به طور دقیق معلوم نشده است.

کشمکش‌های بودجه و برنامه هفتم توسعه از آنجا شروع شد که گروهی از نمایندگان معتقدند که برنامه‌ی هفتم توسعه بعد از شش ساله شدن برنامه توسعه ششم نباید برای سال ۱۴۰۲ نیز تمدید شود. بر این اساس ابتدا باید برنامه توسعه جدید به تصویب برسد و بودجه سال ۱۴۰۲ که بر مبنای توسعه جدید تدوین و نوشته شده به تصویب برسد.

بر این اساس با توجه به عبور از بازه زمانی ۱۵ اذر ماه دولت به ناچار برای ما‌های ابتدای سال بعد بایستی بودجه چند دوازدهم ارائه کند. این درحالی است که گروهی دیگر معتقدند با تمام نکات مطرح شده بایستی برنامه ششم توسعه یک سال دیگر تمدید شده و مجلس لایحه بودجه سال بعد را تا بازه زمانی پایان سال تصویب کند.

اخیرا سید محمدرضا میرتاج‌الدینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در خصوص سرنوشت لایحه بود ۱۴۰۲ که از سوی دولت به مجلس ارائه شده است، اعلام کرده: لایحه ارسالی بودجه دولت برای سال ۱۴۰۱ هنوز از سوی هیات رئیسه مجلس اعلام وصول نشده و در اختیار هیات رئیسه قرار دارد که حتی نمایندگان هم از آن خبر ندارند. هیات رئیسه مجلس معتقد است ابتدا باید لایحه برنامه هفتم توسعه را تصویب کنند در حالی که هنوز لایحه برنامه هفتم آماده نشده است و تدوین آن تا پایان سال طول می‌کشد و اگر هم لایحه برنامه به مجلس ارائه شود، حداقل ۶ ماه برای تصویب آن زمان لازم است.

جعفر قادری، دیگر عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در گفت‌وگویی درباره وضعیت لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ گفته بود: خبری هنوز از لایحه بودجه نیست و دولت لایحه بودجه را به مجلس فرستاده و مجلس هم اعلام وصول نکرده است.

وی با اشاره به این‌که دلیل عدم اعلام وصول لایحه بودجه در مجلس، برنامه هفتم توسعه است، می‌افزاید: شخصا معتقدم که با توجه به این‌که زمان در حال سپری شدن است و برای بررسی بودجه دیر می‌شود، بهتر است بودجه را در مجلس بررسی کنند و هر زمانی که برنامه هفتم توسعه به مجلس ارسال شد، بررسی بودجه را متوقف کنند و برنامه را بررسی کنند و در ادامه، بودجه نیز در مجلس بررسی شود. در حال حاضر برنامه هفتم هنوز در کارگروه‌ها است و به جلسه هیات دولت نرفته است. فکر می‌کنم تا دو سه هفته دیگر هم به هیات دولت نرود. احتمال دارد در این شرایط بودجه دو یا سه دوازدهم شود؛ باید ببینیم چقدر کار طول می‌کشد.

لازم به ذکر است با وجود تمام نکات مطرح شده از سوی نمایندگان حامی تقدم تصویب برنامه هفتم توسعه، بودجه‌ی چنددوازدهم، در واقع سیگنال سردرگمی را به اقتصاد کشور صادر می‌کند، وقتی بودجه چند دوازدهمی تصویب شود علاوه بر بلاتکلیفی که برای فعالان اقتصادی به ثمر دارد در واقع شاید فرای برداشت‌های اقتصادی سویی که از آن می‌شود از عدم ثبات سیاسی و هماهنگی بین ارکان حکمرانی کشور نیز حکایت کند.

دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۲ مسائل مهمی از جمله اصلاحات تبصره ۱۴ و هدفمندی یارانه‌ها، مدل جدید افزایش حقوقها، نرخ‌های جدید مالیاتی، ایجاد صندوق پیشرفت و عدالت را لحاظ کرده که استفاده از بودجه چند دوازدهم عملا این برنامه‌ها را بلاتکلیف نگه میدارد. بر اساس لایحه جدید دولت پیشنهاد کاهش مجدد دو درصدی مالیات تولید کنندگان مطرح شده است. همچنین بر اساس پیشنهاد دولت بحث افزایش ۲۰ درصدی حقوق به صورت پلکانی معکوس مطرح شده است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده