به گزارش میمتالز، افزایش تقاضا در اکثر اقتصادهای بزرگ دنیا به دلیل تداوم بحران انرژی و کاهش عرضه موجب شده است تا افت قیمتی برای زغالسنگ مشاهده نشود. همچنین با کاهش محدودیتهای سیاست کروناصفر در چین و رشد فعالیت اقتصادی تقاضای این کشور نیز به صورت قابل مشاهدهای افزایش داشته است. خبرها حاکی از این است که مقامات این کشور به صورت محدودی مجوز افزایش واردات زغال سنگ استرالیا را به تولید کنندکان این کشور داده اند. پیشبینی میشود که محدودیتهای بیشتری نیز در آینده برداشته شود. با این حال، قضیه به این سادگی نیست و برخی کارشناسان معتقدند کارخانههای این کشور در سال گذشته به واردات زغالسنگ ارزان روسی عادت کردهاند و استرالیا راه سختی برای بازگشت به جایگاه سابق خود دارد. همچنین هند قصد افزایش واردات زغال سنگ برای تامین نیروگاههای برق خود در نیمه اول سال میلادی جاری را دارد.
انتظار برای افزایش تقاضا و محدودیت عرضه موجب شده است تا زغالسنگ همچنان در محدوده ۴۰۰ دلاری به ازای هر تن نوسان کند. روز گذشته بهای معاملات زغال سنگ در منطقه پرمصرف آسیا به سطح قیمتی ۳۹۵ دلار بهازای هر تن رسید و نسبت به آغاز سال میلادی جدید حدود ۲درصد افزایش را تجربه کرد. اما این کانی نسبت به ابتدای ماه دسامبر گذشته بیش از ۱۵ دلار بهازای هر تن کاهش قیمت داشته است. باوجود افت قیمت گاز طبیعی مایع، همچنان سطح قیمتها در اروپا به دلیل تداوم تنش بین این منطقه و روسیه بالاست. تولید کنندگان نیز برای تولید برق بیش از هر زمان دیگری به زغالسنگ وابسته شده اند.
افزایش واردات زغال استرالیا به چین
از طرفی کاهش محدودیتهای کووید-۱۹ در چین تقاضای جهانی برای کثیفترین سوخت را افزایش داده است. نیاز روزافزون برای تامین منابع انرژی در این کشور پس از افزایش فعالیتهای اقتصادی، چین را مجبور به واردات تدریجی زغالسنگ از استرالیا کرده است. معدنچیان داخلی نیز با افزایش تقاضا تولید خود را به صورت بی سابقهای افزایش داده اند. پس از اینکه مقامات استرالیایی، چین را متهم به انتشار کرونا در سراسر جهان کردند، دولت چین ممنوعیت واردات زغالسنگ از این کشور به کشور خود را اعمال کرد. با این حال در سال میلادی گذشته با ازسرگیری واردات زغالسنگ از استرالیا این ممنوعیت به صورت غیررسمی لغو شد. درواقع وابستگی چین به موادخام و معدنی استرالیا برای تولید کالاهای صادراتی نقش مهمی در لغو این ممنوعیت داشته است. با وجود اینکه چین بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده زغالسنگ در دنیاست، تولید داخلی آن جوابگوی نیاز این کشور به کانی سیاه برای تولید کالاهای صادراتمحور نبوده و چین مجبور به واردات زغالسنگ از سایر کشورهای دنیا شده است.
اکنون با افزایش واردات زغالسنگ از استرالیا فولادسازان چینی میتوانند به زغال سنگ استرالیایی که از کیفیت بهتری برخوردار است دسترسی داشته باشند. دولت چین در هفته جاری به سهشرکت دولتی و برخی فولادسازان خصوصی اجازه داد تا واردات زغالسنگ از استرالیا را از سر بگیرند. فعالان بازار انتظار دارند که در هفتههای آتی به شرکتهای بیشتری مجوز خرید زغالسنگ از استرالیا داده شود. با این حال برخی تحلیلگران معتقدند که این تصمیم بیشتر نمادین است و تاثیر چشمگیری بر بازار نخواهد گذاشت. درست است که زغال سنگ استرالیایی کیفیت بهتری دارد؛ اما گرانتر است و تغییر به سمت خرید از این کشور برای تولیدکنندگانی که در دوسال گذشته به خرید زغال ارزانتر به خصوص از روسیه عادت داشته اند سخت است. در واقع احتمال اینکه زغال سنگ حرارتی استرالیایی بتواند نمونه ارزانتر و مشابه روسی را شکست دهد کم است. همچنین اعتماد دوباره استرالیا به چین مساله دیگر است. چراکه ممکن است این کشور دوباره به دلیل جهتگیریهای سیاسی تجارت را محدود کند.
باوجود اینکه فعالیت اقتصادی در این کشور پس از کاهش محدودیتهای کرونا از سر گرفته شد، اما افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹ با سرعت بالا نگرانیهایی بابت تامین عرضه به وجود آورده است؛ چراکه بسیاری از کارخانهها با گسترش بیماری مجبور به تعطیلی موقت یا کاهش تولید شده اند. به گفته تاجران، معادنی که در زمستان امسال کارگرانشان به دلیل کرونا بیمار شده اند با کاهش تولید مواجه شده اند.
علاوه بر چین به نظر میرسد هند نیز به دنبال افزایش واردات خود است. به گزارش رویترز، وزارت نیروی این کشور از شرکتهای برق خواسته است تا ۶درصد از نیاز زغالسنگ خود را تا سپتامبر وارد کنند و هشدار داده که در صورت برآورده نشدن اهداف واردات، احتمال کاهش عرضه داخلی وجود دارد. بیش از ۷۰درصد تولید برق هند از طریق مصرف زغالسنگ تامین میشود و نیروگاههای این شبهقاره بیش از سه چهارم مصرف سوختهای آلاینده در هند را برعهده دارند. به نقل از مقامات این کشور، تقاضا برای حاملهای انرژی در هند بسیار افزایش یافته و انتظار میرود تا در نیمه اول سال ۲۰۲۳ همچنان افزایشی بماند. گرچه هند تعهدات بین المللی برای کاهش تدریجی مصرف سوختهای فسلیی را پذیرفته است؛ اما قصد ندارد نیروگاههایی را که از زغالسنگ به عنوان سوخت استفاده میکنند در آینده نزدیک تعطیل کند، چرا که آنها از برق بسیار ارزان تری نسبت به موارد جایگزین استفاده میکنند.
همچنین بررسی آمارها نشان میدهد که واردات زغال سنگ حرارتی در هند در سال میلادی گذشته حدود ۱۴درصد رشد داشته و به بیش از ۱۶۱ میلیون تن رسیده است. از طرفی محمولههای زغالسنگ که عمدتا برای تولید فولاد به کار میرود افزایش داشته است. دادههای کولمینت نیز نشان میدهد که روسیه با پیشیگرفتن از استرالیا به بزرگترین تامینکننده زغال سنگ PCI هند در ۲۰۲۲ تبدیل شده و صادرات آن تقریبا بیش از سهبرابر افزایش یافته است. از طرفی سهم ایالاتمتحده از واردات زغالسنگ کک هند رشد داشته و عرضه به فولادسازان این شبهقاره را در سال میلادی گذشته بیش از دوبرابر افزایش داده است. عرضه بیشتر ایالاتمتحده موجب کاهش سهم استرالیا در صادرات زغالسنگ کک از ۸۰درصد به ۶۸درصد شده است.
منبع: دنیای اقتصاد