به گزارش میمتالز، در شرایطی که خبر موثقی از تغییرات بنیادین در بازار ارز، دیروز منتشر نشد، نرخهای ارز تلگرامی با افت شدید از ۶۰ هزار تومان تا کمتر از ۵۶ هزار تومان رسید تا بیش از پیش نشان دهد عمق این بازار آن هم در چنین نرخهایی تا چه حد کم و سرمایه گذاری در آن پر خطر است. در ادامه، این کانالها مجدد نرخ ارز را افزایشی نشان دادند و درمجموع به نظر میرسد باید منتظر مشخصتر شدن روند نرخ ارز باقی ماند.
تنها ۵ روز کافی بود تا نرخهای دلار مجازی از حدود ۵۰ هزار تومان در سه شنبه گذشته به حدود ۶۰ هزار تومان تا بعد از ظهر دیروز برسد. موضوعی که باعث شد تقریباً صدای همه از جمله مخالفان و موافقان دولت بلند شود. سوالی که در این باره مطرح میشد این بود: در شرایطی که آمارهای رسمی نشان میدهد وضعیت کلی درآمدهای ارزی اعم از نفتی و غیر نفتی خوب است، همچنین طبق تصریح دولتمردان مشکل خاصی در ورود ارز به کشور وجود ندارد، دلیل این جهش تند نرخ چیست؟ توجه به این نکته لازم است بخشی از این افزایش با توجه به وضعیت درونی اقتصاد ایران نظیر تورم بیش از ۴۷ درصدی و رشد نقدینگی قابل پذیرش است، اما نکته مهم این جاست که این میزان رشد سریع حتی از منظر تحلیلهای تکنیکال هم به روشنی قابل ردیابی و پیش بینی نبوده است. در این میان اخبار منتشر شده از جلسه غیر علنی دو روز قبل دولت و مجلس هم نکته زیاد خاصی را برای فضای افکار عمومی به همراه نداشت و نشان میداد که بر گزارههایی تقریباً تکراری درباره بازار ارز تاکید شده است. به عنوان مثال بیان شد که قیمت ارز، غیر واقعی است و منابع ارزی و جریان ورود ارز به کشور تقریباً بدون مشکل است. البته خاندوزی وزیر اقتصاد به موضوع قابل تامل تری اشاره کرد و گفت: پشت پرده اختلالات بازار ارز شناسایی شده و به زودی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی و قضایی تکلیف این افراد را مشخص خواهند کرد. همه این گزاره ها، بر پیچیدگی اوضاع نزد اذهان عمومی بیشتر افزود.
یک توصیه مهم کارشناسان به مردمی که به هر دلیل هوای حضور در بازار آزاد ارز را در چنین روزهایی دارند، این است که فضای بازار به همان گونه که جهش یافته، مستعد ریزش هم هست. دیروز اهمیت چنین هشدارهایی خود را نشان داد. به طوری که نرخ ارز در طول چند ساعت با ریزش ۴ هزار تومانی روبه رو شد و از بیش از ۶۰ هزار تومان به کمتر از ۵۶ هزار تومان رسید. هر چند در ادامه و تا لحظه تنظیم این خبر مجدد مقداری از راه برگشته را اصلاح کرد. در بازار طلا اما، نرخها همچنان صعودی باقی ماند. دادههای پایگاه اطلاع رسانی اتحادیه طلای تهران تا لحظه تنظیم این گزارش، هر گرم طلای ۱۸ عیار را با حدود ۲۸۰ هزار تومان افزایش، ۲ میلیون و ۸۶۲ هزار تومان و هر قطعه سکه را با بیش از ۲ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان افزایش، ۳۴ میلیون تومان گزارش کرد. این نرخهای سکه در شرایطی است که رئیس اتحادیه طلای تهران، در گفتگو با ایرنا حباب قیمت سکه را بیش از ۶ میلیون تومان اعلام کرده است. این بدان معنی است که در این حوزه نیز امکان زیان افرادی که در نرخهای کنونی وارد بازار سکه میشوند، وجود دارد.
درباره این که دلیل این افت یک باره نرخ ارز چه بوده، برخی مدعی خبرهای مثبت سیاسی از مذاکرات برجامی شدند. با این، گزاره قابل اعتناتری را بیان کرد. به طوری که گویا پس از جهش نرخ ارز، بانک مرکزی در اقدامی درست، محدودیتهای قیمتی بازار مبادله ارز را کاهش داده و همین مساله موجب کاهش اثر افزایشی نرخ ارز ناشی از تفاوت دو نرخ تثبیتی نیما و بازار مبادله شده است. در هر حال با توجه به بازگشت نرخ ارز به حدود ۵۷ هزار تومان تا لحظه تنظیم این گزارش، به نظر میرسد همچنان باید منتظر تاثیر این تحولات در روند آینده بازار ارز بود.
منبع: فردا