تاریخ: ۱۷ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۵:۲۸
بازدید: ۱۹۵
کد خبر: ۲۹۷۶۷۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
شوک اخبار نفتی، بهای جهانی مس را کاهشی کرد

درخشش فلز سرخ در افق بورس‌کالا

درخشش فلز سرخ در افق بورس‌کالا
‌می‌متالز - ناترازی عرضه و تقاضا برای کاتد مس در بورس‌کالا همچنان ادامه دارد. افزایش اختلاف بین بهای آزاد و نیمایی ارز موجب شده است تا با وجود کاهش جزئی بهای ارز در بازار آزاد، همچنان عرضه این فلز در رینگ داخلی بورس‌کالا برای خریداران جذابیت داشته باشد.

به گزارش می‌متالز، در بازار جهانی نیز انتشار اخبار کاهش تولید نفت موجب شد تا بهای مس روند نزولی را در پیش بگیرد. با این حال تحلیلگران معتقدند احتمال افزایش قیمت به دلیل کاهش تولید جهانی به‌خصوص در شیلی وجود دارد.

تداوم جذابیت مس در رینگ داخلی

در حالی که قیمت برخی از فلزات از جمله شمش فولاد در معاملات بورس‌کالا به دنبال کاهش بهای ارز در بازار آزاد روندی نزولی را در پیش گرفته است، بهای کاتد مس همچنان در سطح قیمت‌های اسفندماه قرار دارد. دوشنبه گذشته هر کیلوگرم کاتد مس در رینگ داخلی بورس‌کالا با قیمت پایه ۲۷۹‌هزار تومان عرضه شد و تقاضایی معادل ۶‌هزار و ۴۴۰ تن و با برتری ۶۱ درصدی نسبت به عرضه برای این فلز به ثبت رسید. در نتیجه این رقابت قیمتی نیز میانگین قیمت معامله به ۴۳۷‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رسید. این درحالی است که میانگین قیمت معامله مس عرضه‌شده در این بستر طی هفته پایانی اسفندماه در سطح قیمتی ۳۱۴‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قرار گرفته بود.

بررسی قیمت‌ها نشان می‌دهد که نرخ دلار کشف‌شده برای قیمت پایه مس برابر با ۳۱‌هزار تومان است؛ بنابراین طبیعی است که خریداران از این معاملات استقبال کرده و دست به رقابت‌های قیمتی سنگین برای خرید این فلز بزنند. با این حال درنهایت نرخ دلار کشف‌شده برای قیمت معاملاتی در محدوده ۵۰‌هزار تومان قرار می‌گیرد که تفاوت فاحشی با بهای ارز در بازار آزاد نداشته است.

همچنین روند معاملات در بستر بورس‌کالا نشان می‌دهد که در ماه‌های اخیر میزان عرضه این فلز کافی نبوده است. شرکت ملی صنایع مس ایران به‌عنوان عرضه‌کننده اصلی کاتد مس به طور معمول هر هفته تنها ۴ هزار تن مس را در رینگ داخلی عرضه می‌کند. اوایل سال گذشته به دلیل کاهش اختلاف بهای آزاد و نیمایی ارز، عرضه و تقاضا در تعادل قرار داشتند؛ اما پس از جهش‌های ارزی در نیمه دوم ۱۴۰۱ و به دلیل افزایش جذابیت خرید مس از بورس‌کالا و صادرات آن میزان تقاضا از عرضه سبقت گرفت. در نتیجه در چندماه اخیر ناترازی در این بستر معاملاتی و رقابت‌های قیمتی بالا مشاهده شده است.

تاثیر اخبار نفتی بر معاملات جهانی مس

در حالی که ظهور نشانه‌هایی مبنی بر اختلال در زنجیره عرضه موجب شد تا معاملات آتی مس در بورس شیکاگو در انتهای ماه گذشته میلادی به ۱/ ۴ پوند به ازای هر تن برسد، بهای این فلز در روز‌های اخیر دوباره روند نزولی را در پیش گرفت. روز گذشته بهای معاملات آتی مس در بورس شیکاگو به ۹/ ۳ پوند به ازای هر تن رسید و بازده منفی هفتگی ۸/ ۴‌درصد را به ثبت رساند. افزایش ارزش دلار به دنبال رشد بهای نفت موجب شد تا بهای مس کاهش پیدا کند؛ چرا که نگرانی‌ها درباره افزایش دوباره تورم در ماه مه و در نتیجه، تداوم سیاست‌های انقباض پولی در غرب از میزان تقاضا برای این فلز کاست.

یکشنبه گذشته بهای نفت پس از انتشار اخبار غیر‌منتظره اوپک‌پلاس در راستای کاهش بیشتر تولید صعودی شد و بازار‌ها نیز به این خبر واکنش نشان دادند.

به گزارش رویترز، رشد ارزش دلار و انتشار داده‌های منفی مربوط به فعالیت‌های صنعتی در چین موجب کاهش فروش شده است. شاخص مدیران خرید تولیدی در چین طی ماه مارس به دلیل تقاضای ضعیف جهانی به سطح ۵۰ کاهش پیدا کرد.

با این حال، سطح قیمت‌ها همچنان حدود ۲۲‌درصد بیشتر از کف قیمتی ۹ ماهه در تابستان گذشته است. مصرف مس در شرق آسیا به دلیل رشد بالای تقاضا پس از آغاز بازگشایی‌ها در این کشور از عوامل مهم کاهش ذخیره چین به شمار می‌رود. بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که موجودی انبار‌ها در بورس آتی شانگ‌های نسبت به فوریه که در بالاترین سطح قرار گرفته بود تا حدود یک‌سوم کاهش یافته است.

در همین راستا بورس آتی شانگ‌های سه شنبه گذشته اعلام کرد که برخی محدودیت‌های معاملاتی برای فلزات پایه از جمله مس را از ۶ آوریل کاهش می‌دهد. طبق گزارش این بورس، اعتبار اولیه موردنیاز برای معاملات مس و آلومینیوم از ۱۲‌درصد به ۹‌درصد کاهش می‌یابد. همچنین برای فلز نیکل این معیار حدود ۷‌درصد کاهش پیدا می‌کند.

کاهش تولید در شیلی

بروز ناآرامی‌های سیاسی در شیلی نیز از عوامل تاثیرگذار بر کاهش تولید جهانی فلز مس نامیده می‌شود. آمار‌های رسمی نشان می‌دهد که تولید کاتد مس در این کشور طی ماه فوریه حدود ۷/ ۳‌درصد نسبت به ماه ژانویه کاهش داشته است. همچنین میزان فعالیت اقتصادی در شیلی به دلیل کاهش فعالیت در معادن بیش از حد انتظار کاهش داشته است. شاخص Imacec که به طور ماهانه فعالیت اقتصادی هر کشور را اندازه‌گیری می‌کند و معیاری برای سنجش تولید ناخالص داخلی است، حدود ۳/ ۰‌درصد در ماه فوریه نسبت به ماه آغازین ۲۰۲۳ کاهش داشته است.

همچنین حدود ۲/ ۰‌درصد کمتر از میزان برآوردشده تحلیلگران در بلومبرگ بوده است. به گزارش بانک مرکزی این کشور، میزان فعالیت اقتصادی نسبت به سال گذشته حدود ۵/ ۰‌درصد کاهش را تجربه کرده است. پیش‌بینی می‌شود که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۳ کوچک‌تر شود. تحلیلگران معتقدند احتمال دارد این مساله تاثیرات منفی بر استخراج و تولید مس در شیلی داشته باشد.

از طرفی معادن این کشور به دلیل اعمال محدودیت‌ها در مصرف آب در پی وقوع خشکسالی و تاخیر در اجرای پروژه‌ها به دلیل وقوع مشکلاتی در کیفیت سنگ معادن با مشکل در تولید موجه شده اند. احتمال افزایش قیمت‌ها به دلیل کاهش تولید در برترین تولیدکننده مس دنیا وجود دارد، با این حال این مساله نگرانی در مورد کمبود در بازار‌های جهانی را نیز تشدید می‌کند. این درحالی است که بسیاری از کشور‌های توسعه‌یافته به دنبال گذار از سوخت‌های فسیلی به انرژی‌های تجدید‌پذیر هستند. مس نیز ماده کلیدی در انتقال انرژی بوده و در ساخت وسایل الکتریکی کاربرد گسترده‌ای دارد.

شرکت معدنی کودلکو نیز انتظار دارد تولید مس معدن هایش طی سال میلادی جاری تا ۷‌درصد کاهش پیدا کند. بورس فلزات لندن نیز به‌تازگی در گزارشی اعلام کرد که ذخایر موجود در انبار‌های این بورس نزدیک به پایین‌ترین سطح خود در ۱۸ سال گذشته است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده