تاریخ: ۲۵ خرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۰۰:۴۸
بازدید: ۱۰۰
کد خبر: ۳۰۶۷۰۷
سرویس خبر : انرژی

چالش‌های پیش روی سرمایه‌گذاری در صنعت جهانی نفت

چالش‌های پیش روی سرمایه‌گذاری در صنعت جهانی نفت
‌می‌متالز - واقعیت امروز صنعت سوخت‌های فسیلی در جهان حکایت از کاهش چشمگیر استقبال عمومی از سرمایه‌گذاری خرد و کلان در صنایع مرتبط با اکتشاف، استخراج و فرآوری نفت‌خام دارد. این امر به نوبه خود بازار جهانی این کالای استراتژیک را با چالش کمبود روزافزون فرآورده، روبه‌رو کرده‌است.

به گزارش می‌متالز، فریدون برکشلی در مورد تصمیمات گرفته‌شده در آخرین نشست‌های اوپک و اوپک‌پلاس در وین، ضمن اشاره به اینکه عربستان با پیشنهاد کاهش یک‌میلیون بشکه نفت در روز از تولید خود از ماه ژوئیه (تیر و مرداد) امسال، تا حدی بازار نفت را شگفت زده کرد، گفت: این در حالی است که عربستان‌سعودی در اوپک و بازار نفت تلاش زیادی کرده بود که دیگر نقش تولیدکننده شناور را به عهده نگیرد، اما تصمیم این کشور در آخرین نشست اوپک باعث شد عربستان دوباره تولیدکننده شناور شود. وی ادامه داد: با این حال، بازار جهانی نفت واکنش چندانی نسبت به این تصمیم نشان نداد و تنها در یک روز قیمت‌ها بالا رفت.

این موضوع از مجموعه عوامل ساختاری نشات‌گرفته که بازار جهانی نفت با آن مواجه است. رئیس گروه مطالعات انرژی وین با تاکید بر اینکه اوپک و اوپک پلاس در طرف عرضه تصمیم‌گیری می‌کنند، گفت:، اما طرف تقاضا، از نظر میزان و سرعت رشد، شرایط اقتصادجهانی و عوامل ژئوپلیتیک، تاثیرات مهمی بر کارکرد بازار جهانی نفت دارد. برکشلی تصریح کرد: این را باید درنظر داشت که آنچه در آخرین اجلاس اوپک پلاس تصمیم‌گیری شد، تاثیرات موثر خود را تا پایان سه ماهه سوم سال‌جاری نشان نخواهد داد، زیرا شرکت‌های ملی نفت، قرارداد‌های جاری خودشان را تغییر نمی‌دهند. وی با بیان اینکه واکنش امروز بازار، تنها از بعد روانی این تصمیم‌ها است، افزود: بنابراین هیچ حجم فیزیکی قابل‌ملاحظه‌ای تا ماه‌های پایانی سال‌از عرضه بازار کم نمی‌شود.

رئیس گروه مطالعات انرژی وین ادامه داد: البته بازار نفت عزم اوپک پلاس را برای برقراری ثبات، راستی آزمایی خواهد کرد. اگر بازار علائم محکمی از پایبندی اعضا و به ویژه عربستان دریافت کند، قیمت‌ها نه تن‌ها تا آستانه ۸۰ دلار در هر بشکه بالا می‌رود، بلکه تا سطح بالاتر هم افزایش خواهد یافت. برکشلی با اشاره به اینکه البته اعتماد چندانی به آمار‌های آژانس بین‌المللی انرژی وجود ندارد، گفت: پیش‌بینی‌های آژانس بین‌المللی انرژی، در مواقعی به‌جای توجه به واقعیت بر پایه انتظارات است. وی تاکید کرد: چین برای بیش از ۲۰سال موتور رشد تقاضای نفت بوده‌است، اما این موتور تقاضا در نوامبر ۲۰۱۹ با شروع کرونا با مشکلاتی مواجه شد. این بحث خیلی جدی است که ناگهان تقاضای جهانی نفت از نزدیک به ۱۰۲‌میلیون بشکه در روز به زیر ۸۰‌میلیون بشکه در روز سقوط کرد.

وی تصریح کرد: البته این بدان معنا است که حالا به نقطه مطلوب سه سال‌قبل رسیدیم، بنابراین ۲۳عضو اوپک پلاس در اجلاس اخیر خود به درستی به این واقعیت توجه کردند که لازم است برای دوره‌ای خویشتنداری پیشه کنند و از افزایش تولید شتاب زده نفت اجتناب ورزند. رئیس گروه مطالعات انرژی وین با اشاره به اینکه اگرچه تعداد زیادی از اعضای اوپک‌پلاس، به سهمیه‌های رسمی قبل از سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ خود وفادار مانده اند، گفت: با این حال، حداقل هفت عضو اوپک پلاس که بیشتر تولیدکنندگان آفریقایی هستند، کمتر از سهمیه‌های رسمی تخصیص یافته نفت تولید می‌کنند. برکشلی افزود: کاهش نیم میلیون بشکه‌ای تولید نفت عربستان در بهار امسال با توجه به تولید سایر اعضای اوپک پلاس معنای خاصی نداشت، زیرا تعدادی از اعضا فقط با ارقام بازی کردند و این در حالی است که بازار برای واکنش نیاز دارد تا کاهش بشکه‌های واقعی تولیدی را ببیند و برای بازار اهمیتی ندارد که ارقام رسمی تغییر کند.

وی با بیان اینکه در دنیای درهم تنیده امروز تحولات هر اقتصادی بر بقیه تاثیرگذار است، ادامه داد: امروز تغییرات نرخ بهره، اصلی‌ترین ابزار مدیریت اقتصاد آمریکا است. در طول سه سال‌گذشته فدرال‌رزرو یازده‌بار نرخ بهره را افزایش داده‌است. هربار هم بازیگران وال استریت جمع می‌شوند تا تصمیم‌های خود را بر پایه نرخ بهره جدید تنظیم کنند، اما این نرخ بهره به معنای کاهش انگیزه برای سرمایه‌گذاری است. رئیس گروه مطالعات انرژی وین سرمایه‌گذاری‌ها را تابعی از نرخ بهره بانکی دانست و گفت: صنعت جهانی نفت دچار کمبود نقدینگی برای سرمایه‌گذاری و توسعه است. فارغ از مباحث مرتبط با محیط زیست، اکنون بازار نفت با بحران فرآورده روبه رو است. برکشلی با تاکید بر اینکه نفت‌خام مصرف مستقیم ندارد، افزود: ظرفیت پالایشی جهان محدود است و بخش بزرگ ظرفیت پالایشی در چین و هندوستان و البته خاورمیانه متمرکز شده‌است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده