تاریخ: ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۳:۳۳
بازدید: ۱۷۹
کد خبر: ۳۰۷۶۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
عملکرد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی تا بهمن ۹۷ چه بود؟

ایجاد ۴۶۰۰ شغل مستقیم در ۲.۲ میلیارد دلار طرح جدید

می متالز - سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در حالی سال ۹۷ را به پایان برده که توانسته طرح‌های متعددی را راه‌اندازی و اشتغال قابل توجهی را ایجاد کند.
ایجاد ۴۶۰۰ شغل مستقیم در ۲.۲ میلیارد دلار طرح جدید

به گزارش می متالز، سکان هدایت این سازمان از اواخر آذر در اختیار خداداد غریب‌پور، رئیس جدید قرار گرفت که تاکید ویژه‌ای بر همکاری با تشکل‌ها، تنوع‌بخشی در تامین مالی، توسعه اشتغال و ایفای نقش مسئولیت اجتماعی و نیز تقویت زیربناها در مناطق معدنی دارد، به طوری که می‌توان اذعان کرد برنامه‌های جدید ایمیدرو در این زمینه اجرایی می‌شود.
این سازمان از ابتدای سال تا بهمن ۹۷، به میزان ۱۴ پروژه را به مدار تولید وارد کرده و ۳ طرح نیز در بخش زیربناها راه‌اندازی شده است. در این مدت نزدیک به ۲.۲ میلیارد دلار در حوزه معدن و صنایع معدنی پروژه وارد مدار تولید شده است که جملگی با مشارکت بخش خصوصی بوده‌اند. این میزان طرح تا بهمن امسال سبب ایجاد۴۶۵۰ شغل در سراسر کشور شده است. تعدادی طرح نیز آماده بهره‌برداری هستند که مهم‌ترین آنها آلومینیوم جاجرم است و به ارقام اشتغال و سرمایه‌گذاری‌ها افزوده خواهند شد. عملکرد تولید سال ۹۷ به طور کلی در زنجیره معدن و صنایع معدنی روندی صعودی داشته که در برخی موارد رشد ۲ رقمی را شاهد بوده‌ایم. از سوی دیگر نگاهی به آمار این بخش نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از توسعه‌ کشور در سال ۹۷ مربوط به معدن و صنایع معدنی بود، در حالی که ارزش صادرات دچار افت نشد و تا ماه دهم سال ۹۷ همچنان سهم بیش از ۲۰درصدی خود را حفظ کرد. در مدت مورد اشاره، بیش از ۷.۵ میلیارد دلار کالای معدنی و صنایع معدنی به بازارهای هدف صادر شده است.


 راه عبور از تحریم

همچنین کمک به ادامه تولید و توسعه در شرایط تحریم از دیگر برنامه‌های پیش روی این سازمان است. ایمیدرو به عنوان حلقه واسط شرکت‌های مختلف بخش معدن و صنایع معدنی، راهکارهای کاهش اثرات تحریم را شناسایی و عملیاتی می‌کند. از سوی دیگر ایجاد کنسرسیوم‌های بزرگ بخش خصوصی در حوزه اکتشاف، توسعه معادن، کمک به بومی‌سازی فناوری و نیز دستیابی به دانش مورد نیاز شرکت‌های این بخش، از دیگر برنامه‌هایی است که از سوی این سازمان عملیاتی شده و پیگیری می‌شود. این سازمان همچنین حمایت از توان داخلی تولید به منظور کاهش اثرات تحریم، ایجاد هم‌افزایی بین دولت و بخش خصوصی، تبادل نظر و استفاده از نظر کارشناسی تشکل‌های تخصصی در سیاست‌گذاری‌ها را به عنوان دیگر برنامه‌های خود انجام می‌دهد.


توسعه فعالیت‌های اکتشافی

سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران با توجه به رسالت توسعه‌ای خود، برنامه‌های اکتشافی وسیعی را به منظور جبران عقب‌ماندگی تاریخی اکتشاف در کشور آغاز کرده است. اکتشاف در قالب پهنه‌هایی با وسعت ۳۰۰ هزارکیلومتر مربع در مناطق مرزی شرق و غرب کشور و مناطق محروم به منظور ایجاد اشتغال در مناطق کمتر توسعه یافته و بکارگیری فناوری‌های نوین اکتشافی نظیر اجرای عملیات ژئوفیزیک هوایی برای کشف ذخایر پنهان، بخشی از این عملیات است.
استراتژی‌های اصلی ایمیدرو در راستای اجرای این برنامه مشتمل بر«کشف منابع معدنی متنوع جدید برای توسعه بخش معدن و افزایش سهم آن در تولید ناخالص ملی»، «فراهم کردن بستر مناسب برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی با تهیه مستندات اکتشافی بر اساس استانداردهای جهانی»، «سرمایه‌گذاری اکتشافی در مناطق محروم و دارای ظرفیت معدنی برای هدایت منابع، ایجاد توسعه، اشتغالزایی و تامین امنیت در آن مناطق»، «ایجاد اقتصاد چند محصولی و گام برداشتن در مسیر توسعه پایدار و تبدیل معدن به عنوان یکی از محورهای مهم اقتصاد کشور» و «کشف فلزات استراتژیک و تامین خوراک مورد نیاز صنایع کشور» است.
درحال‌حاضر، اکتشاف پهنه‌ها در فازهای شناسایی و پی‌جویی در ۲۵ استان شامل ۵۳ پهنه در بیش از ۳۰۰ هزارکیلومتر مربع در حال اجراست و نتایج حاصل از اکتشاف پهنه‌های یادشده، شناسایی بیش از ۴۰۰ محدوده امیدبخش معدنی جدید در کشور است.با شناسایی این تعداد ظرفیت جدید معدنی، فعالیت‌ برای اخذ پروانه اکتشاف و اجرای فازهای عمومی و تفصیلی به موازات فعالیت‌های اکتشافی پهنه‌ها آغاز شد و پس از دریافت تعدادی از پروانه‌ها، درحال‌حاضر ۷۴ پروژه اکتشافی در فازهای اکتشاف عمومی، تفصیلی و تکمیلی در مناطق مختلف کشور روی مواد معدنی مختلف نظیر آهن، زغال سنگ، پلی متال، طلا، مس، آنتیموان، سرب و روی، کرومیت، تیتان، نیکل، مولیبدن، باریت، فسفات، بوکسیت و شورابه‌ها (پتاس، منیزیم، لیتیم و...) در دست اجراست و در سال آینده نیز پیگیری خواهد شد.


نتایج اکتشاف

در بخش اکتشافات تکمیلی، درحال‌حاضر در همه معادنِ دارای پروانه بهره‌برداری، عملیات اکتشاف تکمیلی در دست اجراست و ادامه خواهد یافت. در این حوزه، نتایج بسیار امیدوارکننده و مناسبی حاصل شده است. تنها در پروژه اکتشاف تکمیلی طلای زرشوران ۵۰ درصد به ذخایر این معدن اضافه شده است و در اکتشاف بوکسیت، ذخایر قطعی بوکسیت کشور از ۱۴ میلیون تن به ۳۵ میلیون تن افزایش یافته است. افزون بر این، برنامه‌های اکتشافی ایمیدرو شامل ۴ بخش «تهیه و پیاده‌سازی بانک اطلاعاتی مکان‌محور GIS برای حفظ داده‌ها»، «اکتشاف ذخایر پنهان و عمیق با استفاده از روش‌های نوین»، «اکتشاف و فرآوری عناصر کمیاب و نادر خاکی با فناوری‌های ویژه» و نیز «جلب مشارکت بخش خصوصی در فعالیت‌های اکتشافی» است.


معادن کوچک و متوسط

از سوی دیگر ایمیدرو در فعال‌سازی معادن کوچک و متوسط با وزارت صنعت، معدن و تجارت همکاری نزدیک دارد. در این طرح ایمیدرو و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی برای ساماندهی و فعال کردن معادن این بخش اقداماتی انجام داده‌اند. در این مسیر تفاهمنامه‌ای با شرکت‌های بزرگ امضا شده است. همچنین اجرای برنامه‌های آموزش و پژوهش و توسعه زیرساخت‌ها به وسیله شناسایی معادن کوچک و متوسط و اتصال آنها به بازارهای مصرف با هدف تولید پایدار از دیگر اقداماتی است که در این طرح اجرا و پیگیری می‌شوند.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین