تاریخ: ۰۳ تير ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۴:۲۴
بازدید: ۱۰۵
کد خبر: ۳۰۷۹۸۲
سرویس خبر : آهن و فولاد
رئیس اتحادیه آهن و فولاد تهران:

دولت و مجلس به جای دخالت با رانت خواران مقابله کند/ تصمیمات بازار فولاد بدون اتحادیه‌ها گرفته نشود

دولت و مجلس به جای دخالت با رانت خواران مقابله کند/ تصمیمات بازار فولاد بدون اتحادیه‌ها گرفته نشود
‌می‌متالز - رستگار، رییس اتحادیه آهن و فولاد استان تهران گفت: طبق اصل ۴۴ قانون اساسی توزیع فولاد باید به بخش خصوصی سپرده شود، اما دولت و حتی مجلس در این کار دخالت کرده و باعث رانت در این صنعت شده اند.

به گزارش می‌متالز، با تحریم خرید نفت صنایع فولاد به عنوان جایگزین مناسبی برای صادرات غیر نفتی کشور معرفی شد، اما در داخل با قیمت گذاری دستوری، دخالت مجلس و دولت که بنا بر گفته رئیس اتحادیه خلاف قانون است باعث شده تا این صنعت با مشکلات بسیاری دست به گریبان شود.

حمیدرضا رستگار، عضو هیات ریسه اتاق اصناف و رییس اتحادیه آهن و فولاد استان تهران به ما در مورد ریز مشکلات صنعت فولاد کشور بیشتر می‌گوید:

قیمت گذاری دستوری چه تاثیری بر صنعت فولاد می‌تواند داشته باشد؟

مهم‌ترین موضوع این است که افرادی که صاحب نظر و دارای حق هستند از نظر قانونی باید تکلیف صنعت فولاد را مشخص کنند آیا بازار فولاد ما یک بازار اختصاصی یا دولتی است، چه بازاری است؟ طبق اصل ۴۴ قانون اساسی بازار باید توسط بخش خصوصی اداره شود و این بخش باید برنامه ریزی کند.

اما دولت‌های مختلف و حتا مجلس در بخش فولاد وارد و باعث بلاتکلیفی در بازار شده اند بصورت اجباری قیمت‌هایی اعلام شده که به صورت بلند مدت نمی‌تواند اجرا شود و در آینده باعث رانت و فساد شده و به بازار آسیب خواهد رساند و آهن و فولاد را از روال عادی اش خارج می‌کند.

صنعت فولاد شامل سه بخش تولید، توزیع و بخش صادرات است در بخش توزیع که بر عهده ما است هیچ هماهنگی، مشورت و کمکی از ما خواسته نمی‌شود، بار‌ها اعلام کرده ایم که هنگام تصمیم گیری در در کار و حوزه ما دخالت شده است.

هر شخص و با هر سمتی این امر را انجام داده، امر خلاف قانون مرتکب شده و تخلف کرده و ما این را فضولی و دخالت در کار خود می‌دانیم باید جلوی این موضوع گرفته شود.

تصمیمات فولادی بدون حضور ما گرفته می‌شود؛ بورس فولاد تبدیل به یک بنگاه اقتصادی شده ما اعلام کرده ایم بورس از نظر ما مردود است بخصوص بورس فلزات. عملکرد بورس فلزات طی این چند سال شفاف نبوده و مورد تایید ما نیست باید شفافیت صورت گیرد.

چرا در حوزه توزیع تصمیم گیری می‌کنند؟ "چه کاره " هستند که در حوزه توزیع دخالت می‌کنند؟ چه کسی به این افراد اختیار داده؟ هر شخص و هر مسوولی این اختیار را داده باعث ایجاد رانت و فساد شده و دخالت کرده است و باید پاسخ بدهد

با اقتصاد نمی‌شود فرمایشی و دستوری برخورد کرد مسوول توزیع ما هستیم چند هزار واحد صنفی در کشور داریم این‌ها بلاتکلیف شدند میزان کم و زیاد شدن تولید را دستکاری می‌کنند، بی دلیل باعث افزایش و کاهش قیمت می‌شوند، هر کاری خواستند در طی این چند سال با بازار فولاد کرده اند.

هزاران میلیارد رانت توسط افراد مختلف برده شده باید مشخص شود چه کسانی بوده اند؟ آیا هزینه و مالیات داده اند؟ هزینه رانت آن‌ها را کسانی می‌دهند که کف بازار کار می‌کنند باید تکلیف این‌ها مشخص شود. حداقل‌ترین انتظار ما از دولت این است که به ما پاسخ دهد و به ما کمک کند ما هم به دولت کمک می‌کنیم.

چالش‌های تولید فولاد در کشور چیست؟

مهم‌ترین چالش که در اقتصاد و فولاد با آن درگیر هستیم برنامه ریزی بصورت پایدار و مستمر است که بتوانیم روی آن حساب کنیم یعنی به مرحله‌ای برسیم که اگر برای سال ۱۴۰۴، ۵۰ میلیون تن تولید برنامه ریزی شده بررسی کنیم دو سال به افق مانده آیا در مسیر درست هستیم یا خیر. اگر نرسیده ایم یعنی برنامه ریزی و مسیر دچار انحراف شده است.

هر صنعتی از جمله صنعت فولاد که صنعت مادر است نیاز به حمایت‌های خاص دارد با توجه به نیروی کار و استعداد‌های طبیعی که در این حوزه داریم امکان رسیدن به آن چشم انداز وجود داشته که مسوولان این برنامه را نوشته اند.

در صنایع فولادی اگر محصولاتی مانند سوزن یا وسایلی که در صنعت هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرد، تولید شود ارزش افزوده آن‌ها حتی تا هزاران برابر هم می‌تواند افزایش پیدا کند چقدر به این مساله ورود کردیم و چه برنامه‌ای برای توسعه این موضوع در کشور داریم؟

این موضوع نیاز به ورود دانش بنیان دارد، باید صنعت فولاد و دانش بنیان به معنای واقعی اصطلاحا چرخ دنده هایشان با هم درگیر شود و به کیفیت در کنار کمیت توجه کنیم و همچنین در کنار خام فروشی که برخی مواقع تولید آن‌ها هم مورد نیاز است، اما وارد بحث تولیدات صنعتی شویم.

حتما باید دانش بنیان‌ها ورود پیدا کنند تا از این صنعت، منابع و استعداد‌هایی که موجود است بیشترین بهره برداری را کنیم.

بخصوص اینکه امسال، سال حمایت از تولید نام گذاری شده و تاکید رهبری و مسوولان نیز بر همین موضوع است پس فرصت مناسبی است که از دانش بنیان‌ها در صنعت فولاد که یکی از صنایع مادر است حمایت شود تا به عنوان یکی از صنایع مهم در کشور نقش آفرینی کند.

در مورد نوآوری و شرکت‌های دانش بنیان گفتید که باید انجام شود آیا اکنون همکاری صورت می‌گیرد یا خیر؟

به صورت قوی در بخش‌هایی جزئی ورود کرده اند، اما این استعداد وجود دارد که از توانایی‌های شرکت‌های بسیاری در این صنعت استفاده شود. بخش عمده‌ای از صنعت ما را صنایع فولادی تشکیل می‌دهند و ما می‌توانیم از دانش بنیان‌ها بهره ببریم امید داریم که به صورت جدی حمایت و تشویق شوند تا بتوانیم صنایع قدرتمند تری داشته باشیم.

در صنعت فولاد چه محصولاتی تولید شده و در چه صنایعی استفاده می‌شود رکود بازار آیا بر میزان و نوع تولیدات تاثیری گذاشته است؟

در تمام مقاطع فولادی از معدن گرفته اعم از گندله و سنگ معدن و شمش و ... تا محصولات فرآوری شده مانند میلگرد و تیرآهن و انواع و اقسام نبشی و ورق در کشور تولید می‌شود به عنوان نمونه تولیدات فولاد مبارکه در سطح عالی است.

اما باید مراقب این باشیم که با توجه به استهلاک دستگاه‌ها از نظر کیفی هم دقت کنیم و تنها به میزان تولید بسنده نکنیم بلکه بگوییم چه میزان تولید کردیم با چه میزان کیفیت؟

کارخانجات و تولیدات داخلی ما اگر حمایت شوند کیفیت می‌تواند ارزش افزوده را افزایش دهد نیاز به رسیدگی و دقت در این موضوع وجود دارد و ارزآوری بیشتری نصیب کشور کند.

هم اکنون جزء ده کشور تولید کننده برتر فولاد هستیم قطع به یقین می‌توانیم این رتبه را به بالاتر پنجم یا ششم برسانیم. نباید فراموش کنیم منابع خدادادی در کشور تجدید پذیر نیستند و و باید در بهترین شرایط از این منابع استفاده کنیم.

در تجهیزات ما که به نوعی قسمت مواد اولیه صنعت فولاد است آیا احتیاج به نوآوری و به روز رسانی دیده می‌شود یا خیر؟ با توجه به اینکه تحریم هستیم امکان نوسازی تجهیزات را چقدر داریم؟

در مبحث تولید و تولیدات تجهیزات فولادی یکی از پر استهلاک‌ترین دستگاه‌ها در صنعت کشور که مدت چندین سال مورد استفاده قرار گرفته، نیاز به بروزرسانی از نظر کیفی و با توجه به تکنولوژی‌های جدید و بحث انرژی احساس می‌شود.

تغییر و تعمیر و تجدید این قطعات مستلزم هزینه زیاد است که برای کارخانجات مشکل است با توجه به اینکه تولید برخی از قطعات در کشور هم به دلیل استاندارد سازی و هم بخاطر نبود حمایت همه جانبه از تولیدکننده به صرفه نیست؛ لذا با توجه به میزان تولید و قابلیت اینکه در داخل کشور برای صادرات برای اینکه از نظر کیفی به استاندارد‌های بین المللی لازم برسیم قطع به یقین دستگاه‌هایی که آهن تولید می‌کنند یا در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرد نیاز به بروزرسانی دارند.

مسوولان باید حمایت کنند تا تولیدات به استاندارد‌های مورد نیاز برسند و اگر توان تولید کالایی درکشور وجود ندارد بتوانیم به راحتی آن را وارد کنیم.

چه تصوری برای ظرفیت تولید فولاد ایران وجود دارد؟

تا سال ۱۴۰۴ حدود ۵۰ میلیون تن تعریف شده و رسیدن به این چشم انداز قابل تصور است تاکنون به میزان سی تا ۳۵ میلیون تن تولید رسیده ایم.

صحبت آخر؟

بخش خصوصی همیشه سعی بر کمک به اقتصاد دولت داشته و آمادگی و تجربه کار وجود دارد هم در حوزه توزیع و هم در بخش تولید و صادرات ما خواستار این هستیم که کار ما را به خودمان واگذار کنند، دخالت نکنند، اما نظارت صورت گیرد تا به موفقیت‌ها و چشم انداز‌هایی که معین شده برسیم.

کشور ایران با بهره مندی از دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون تن ذخایر سنگ آهن خام می‌تواند جایگاه مناسبی میان تولیدکنندگان این صنعت در جهان داشته باشد این صنعت می‌تواند کشور را به ثبات اقتصادی و بی نیازی از فروش نفت برساند. از اینرو نیاز است که به چالش‌ها و مشکلات این حوزه نگاه ویژه‌ای شود.

منبع: تحلیل بازار

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت