تاریخ: ۰۵ تير ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۵:۳۱
بازدید: ۹۷
کد خبر: ۳۰۸۸۱۳
سرویس خبر : انرژی
شرکت پتروشیمی شازند؛

پیشگام نهضت بومی سازی کاتالیست در کشور

پیشگام نهضت بومی سازی کاتالیست در کشور
‌می‌متالز - دکتر خلیلی نیا در مصاحبه با صدا و سیما، از آغاز نهضت بومی سازی کاتالیست‌های صنعت پتروشیمی در کشور با محوریت تولید دانش بنیان در شرکت پتروشیمی شازند خبر داد.

به گزارش می‌متالز، دکتر علیرضا خلیلی نیا مدیرعامل شرکت پتروشیمی شازند روز شنبه سوم تیر ماه ۱۴۰۲ در مصاحبه تلویزیونی با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از آغاز نهضت بومی سازی انواع کاتالیست‌های مورد نیاز صنعت پتروشیمی کشور با محوریت تولید دانش بنیان در این شرکت خبر داد.

دکتر خلیلی نیا در این مصاحبه تلویزیونی با اشاره به احداث واحد تولید کاتالیست در مجتمع عظیم پتروشیمی شازند عنوان داشت: یکی از مواد اولیه و مورد نیاز تمامی واحد‌های پتروشیمی، ماده‌ای به نام کاتالیست می‌باشد که با توجه به تنوع فرایند‌های پلیمری و شیمیایی بعنوان واکنشگر، به فرایند تبدیل خوراک دریافتی به انواع محصولات تولیدی نقش ویژه‌ای را به عهده دارد.

در گذشته انواع کاتالیست‌های مورد نیاز مجتمع‌های پتروشیمی کشور از خارج تامین می‌شد که به دلیل اعمال تحریم‌های ظالمانه بین المللی با هدف ضربه زدن به صنعت پتروشیمی و اقتصاد کشور، امکان تامین آن از خارج کشور و از منابع اصلی فراهم نبوده و می‌توانست سبب کاهش و یا توقف تولید شود، به همین جهت شرکت پتروشیمی شازند در راستای عمل به فرمایشات و تاکیدات مقام معظم رهبری در جهت قطع وابستگی به کشور‌های بیگانه اقدام به تاسیس واحد تولید کاتالیست نمود که تاکنون موفق شده ایم به کمک شرکت‌های دانش بنیان و شرکت پژوهش و فناوری (پویش) چندین کاتالیست را بومی سازی و در آینده نیز این روند با جدیت بیشتر ادامه خواهد داشت.

انحصار شکنی شرکت پتروشیمی شازند با تولید بومی کاتالیست روپک

مدیرعامل شرکت پتروشیمی شازند با اشاره به اینکه این شرکت تولید کننده متنوع‌ترین محصولات پلیمری و شیمیایی در سطح کشور می‌باشد، بیان نمود: واحد دو اتیل هگزانول (۲ EH) مجتمع پتروشیمی شازند یک واحد یونیک می‌باشد که تنها تولید کننده محصول مذکور در کشور بوده و این واحد جهت تولید محصول به کاتالیستی با عنوان کاتالیست روپک نیاز دارد.

در گذشته دانش فنی تولید این کاتالیست با اهمیت و گران قیمت فقط در اختیار دو کشور آلمان و انگلستان بوده است، اما به همت و تلاش جهادی محققین و متخصصان شرکت پتروشیمی شازند و با همکاری پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری (پویش) موفق به انحصار شکنی و ساخت داخلی این کاتالیست بسیار ارزشمند شدند.

وی خاطر نشان ساخت: با این نوآوری کاتالیست روپک واحد ۲ EH از کاتالیست‌های مستعمل این واحد، فلز گرانبهای رودیوم استحصال می‌گردد که قیمت این فلز گرانبها، حدود چهار الی پنج برابر طلا ارزش دارد. با توجه به اهمیت ویژه و انحصاری بودن این کاتالیست و نیاز مبرم صنایع پایین دستی و الکل ساز‌های صنعتی به تولیدات واحد ۲ EH مجتمع پتروشیمی شازند توانستیم برای اولین بار در کشور کاتالیست روپک را بومی سازی نماییم و طبق پیش بینی‌های بعمل آمده، انتظار داریم ظرف پنج الی شش سال آینده، ضمن تامین نیاز داخلی، از واردات این کاتالیست و خروج ارز از کشور جلوگیری بعمل آید.

صرفه جویی ۵ هزار میلیارد ریالی از سوی پتروشیمی شازند

دکتر خلیلی نیا در خصوص صرفه جویی ارزی حاصل از تولید بومی کاتالیست روپک افزود: قیمت پایه این کاتالیست حدود ۵۰ میلیارد ریال در هر کیلوگرم قیمت گذاری شده است و با توجه به نیاز مجتمع پتروشیمی شازند به تولید سالانه ۱۰ کیلوگرم از این کاتالیست انتظار می‌رود، ساخت داخلی آن سالانه بالغ بر ۵ هزار میلیارد ریال صرفه جویی ارزی عائد کشور نماید.

توانمندی شرکت پتروشیمی شازند در ساخت و بومی سازی انواع دیگری از کاتالیست‌های مورد نیاز صنعت پتروشیمی کشور

مدیرعامل شرکت پتروشیمی شازند به توانمندی این شرکت در ساخت و بومی سازی انواع دیگری از کاتالیست‌های مورد نیاز صنعت پتروشیمی کشور اشاره نموده و اظهار کرد: یکی از دیگر کاتالیست‌های بومی سازی شده در مجتمع پتروشیمی شازند، کاتالیست ARC۱ می‌باشد که به بهبود فرآیند تولید محصول بوتن ۱ (But-۱) از اتیلن کمک شایانی می‌نماید. در گذشته این کاتالیست از طریق شرکت فرانسوی Axens تامین می‌شد که بحمدالله با بومی سازی آن، ضمن آمادگی ارائه این کاتالیست به سایر مجتمع پتروشیمی کشور، توان رقابت با این شرکت فرانسوی فراهم شده است.

وی در ادامه عنوان کرد: از دیگر کاتالیست‌های داخلی سازی شده توسط محققین و متخصصان شرکت پتروشیمی شازند می‌توان به کاتالیست کبالت اکتوئات مورد نیاز در تولید محصول پلی بوتادین رابر (PBR) و نیز تولید بومی کاتالیست پالادیوم کلراید (PDCL۲) جهت مصرف در واحد استالدئید که اولین بار از بازیافت کاتالیست‌های مستمعل واحد PGH الفین استحصال شد همچنین تولید بومی کاتالیست SAC۵۱۰ مورد استفاده در واحد پلی اتیلن سنگین (HDPE) از دیگر کاتالیست‌های بومی سازی شده توسط این شرکت می‌باشد.

صادرات ۲۷۰ میلیون دلاری شاراک در سال ۱۴۰۱

دکتر خلیلی نیا به صادرات محصولات تولید شده در مجتمع پتروشیمی شازند به مقاصد متعدد بین المللی اشاره نمود و عنوان کرد: در سال ۱۴۰۱ میزان صادرات شرکت پتروشیمی شازند به ۲۷۰ میلیون دلار رسید که انواع محصولات پلیمری، شیمیایی و هیدروکربنی به کشور‌های همسایه، آسیای جنوب شرقی و دیگر مقاصد بین المللی مانند: امارات، هند، ترکیه، چین، روسیه، پاکستان، اندونزی، ازبکستان، افغانستان، عراق و قرقیزستان صادر گردید که حجم بالای صادراتی شرکت علاوه بر تامین ۵۰۰۰ کارخانه پایین دستی داخلی و خارجی، نشان از جایگاه والای این شرکت در تامین ارز و رشد و شکوفایی اقتصادی برای بخش‌های تولیدی و صنعتی کشور دارد؛ خداوند متعال را به خاطر کسب این قبیل از موفقیت‌ها حاصل تلاش شبانه روزی همکاران، مدیران و دست اندرکاران تلاشگر در همه بخش‌ها و واحد‌های مختلف این شرکت می‌باشد را شاکر و سپاسگزاریم و امیدواریم در سال جاری نیز با همت و تلاش مضاعف رکورد‌های بهتری و افتخارات بیشتری را کسب نماییم.

منبع: عصر اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده