تاریخ: ۰۸ مرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۲:۴۵
بازدید: ۹۹
کد خبر: ۳۱۲۲۳۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

واردات ماشین آلات؛ تنها راه ادامه حیات تولیدکنندگان

واردات ماشین آلات؛ تنها راه ادامه حیات تولیدکنندگان
‌می‌متالز - عدم‌استفاده از ماشین آلات و تکنولوژی‌های به روز توسط تولیدکنندگان داخلی باعث شده تا کشور‌های منطقه که روزی مصرف‌کننده محصولات بودند، به فکر جذب سرمایه‌گذاران و تولید پروفیل آلومینیومی در کشور خود باشند. تولیدکنندگان ایرانی برای اینکه همچنان امکان حضور در میدان رقابت را داشته باشند، باید اقدام به واردات ماشین آلات جدید کنند.

به گزارش می‌متالز، به رغم اینکه در دو ماه ابتدایی سال‌جاری میزان تقاضا برای محصولات مناسب بود، اکنون بازار مصرف دچار رکود شدیدی شده است. همچنین تولیدکنندگان به دلیل عدم‌ثبات قیمت شمش آلومینیوم و افزایش قیمت آن، تحت فشار‌های اقتصادی بسیار بالایی قرار دارند؛ در حال حاضر قیمت شمش آلومینیوم باید ۸۴‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم باشد، اما در بازار آزاد با قیمت ۱۱۶‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم معامله می‌شود. متاسفانه فعالیت‌های واسطه گران در بازار و خریداران عمده در بورس‌کالا باعث شده است تا قیمت شمش آلومینیوم بسیار افزایش یابد و با قیمتی بیشتر از بازار‌های جهانی به دست تولیدکننده برسد. علاوه براین پرداخت ۹‌درصد مالیات ارزش افزوده نیز باعث شده تا قیمت تمام‌شده محصول افزایش یابد؛ به همین دلیل اکنون تقاضا برای محصولات بسیار کاهش یافته و مشتریان داخلی و خارجی سفارش‌های خود را لغو کرده اند. لازم به ذکر است که شرایط مناسب بازار مصرف در ابتدای سال، ناشی از تمایل زیاد مشتریان برای خرید محصولات به دلیل نگرانی از افزایش بیشتر قیمت‌ها بود، زیرا در آن زمان قیمت شمش آلومینیوم از ۱۰۰‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به ۱۲۵‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم افزایش پیدا کرد. تولیدکنندگان علاوه بر چالش نوسان قیمت شمش آلومینیوم، با مشکلات دیگری همچون محدودیت انرژی صنایع، افزایش قیمت انرژی، مسائل مالیاتی و… مواجه هستند. متاسفانه هزینه‌های تولید بسیار افزایش یافته و در مقابل درآمد تولیدکنندگان به شدت کاهش یافته است؛ به عنوان مثال سه سال گذشته هزینه گاز این مجموعه به طور ماهانه ۶ تا ۷ میلیون تومان بود، اما اکنون به بیش از ۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر واحد‌های تولیدی واقع در شهرک‌های صنعتی، به طور کامل یک یا دو روز در هفته با قطعی برق مواجه هستند. متاسفانه دو سال قبل زمانی که مشغول ریخته گری بودیم، برق کارگاه به طور ناگهانی قطع شد؛ این موضوع باعث شد تا صفحه ریخته گری و قطعات روی سطح آن به طور کامل آسیب ببیند، زیرا با قطعی پمپ و عدم‌گردش آب، دمای قطعات افزایش یافت و از طرف دیگر مذاب روی صفحه منجمد شد. همچنین به دلیل اینکه کوره مورد استفاده وارداتی بوده و قطعات یدکی آن باید از خارج از کشور خریداری شود، به مدت ۱۰ ماه خط تولید به طور کامل غیرفعال شد.

ماشین آلات داخلی مزیت رقابتی ندارند

اکثر ماشین آلات این مجموعه وارداتی و ساخت چین هستند، زیرا ماشین آلات خارجی کیفیت بهتری نسبت به ماشین آلات ایرانی دارند. گفتنی است که در گذشته ماشین آلات مجموعه را خود طراحی کرده و می‌ساختیم، اما بهره وری کافی و نتیجه مطلوبی نداشتند، زیرا در کشور امکانات لازم برای ساخت قطعات ماشین آلات صنعتی وجود ندارد. به عنوان مثال ماشین سازان داخلی نیازمند صفحات فولادی به ضخامت یک متر هستند که در داخل تولید نمی‌شوند؛ نبود امکانات باعث می‌شود تا ماشین آلات داخلی به دلیل کیفیت و دقت پایین تر، امکان رقابت با ماشین آلات خارجی را نداشته باشند. لازم به ذکر است که قبل از واردات دستگاه پرس اکستروژن دو‌هزار تنی از چین، برای خرید آن از ماشین سازان داخلی استعلام گرفتیم. نتیجه این بود که بعد از دو سال و واردات برخی از قطعات آن ماند پمپ واریابل و «PLC»، دستگاه به ما تحویل داده خواهد شد؛ در صورتی که قیمت دستگاه چینی، نصف قیمت نمونه مشابه داخلی آن بود و زمان تحویل آن چهارماهه به ما اعلام شد. همچنین تولیدکنندگان داخلی برخلاف تولیدکنندگان خارجی، تجربه بالایی در ساخت پرس‌های اکستروژن «PLC» ندارند. باید به این نکته اشاره کنم که ما در سال ۱۳۹۵ اقدام به واردات دستگاه‌ها کردیم؛ در آن زمان تولیدکنندگان به راحتی می‌توانستند ماشین آلات و دستگاه‌های موردنیاز خود را وارد کنند، اما اکنون دیگر این امکان وجود ندارد و شرایط بسیار سختی برای واردات در نظر گرفته شده است. در صورتی که کشور‌های همسایه و حوزه خلیج فارس مانند پاکستان و قطر، به دلیل استفاده از ماشین آلات به روز از ما بسیار جلوتر هستند؛ همچنین امارات متحده عربی که در گذشته مصرف‌کننده پروفیل بود اکنون با جذب سرمایه‌گذاران و احداث کارخانه قالب سازی با دانش و تکنولوژی کشور ایتالیا، به دنبال تولید محصول نهایی است.

روش‌های سنتی منسوخ شده اند

متاسفانه در زمینه قالب سازی نیز مانند ساخت ماشین آلات از نظر تکنولوژی و دانش عقب هستیم. در حال حاضر بسیاری از قالب سازان داخلی، به صورت سنتی و روش‌های قدیمی مشغول به تولید هستند، اما در خارج از کشور استفاده از روش‌های سه بعدی، ماشین آلات «CNC» و ساخت نمونه‌های پیش‌فرض قبل از ساخت نسخه اصلی رواج دارد. علاوه بر روش ساخت، کیفیت قالب‌های فولادی ساخت داخل به پای قالب‌های خارجی نمی‌رسد؛ در صورتی که قیمت آن‌ها یا برابر یا بالاتر از محصولات خارجی است. در گذشته امکان واردات قالب‌های سوئدی باکیفیت به کشور وجود داشت، اما اکنون تنها از کشور‌های چین و ترکیه واردات صورت می‌گیرد که فرآیندی زمان‌بر و پرهزینه است. تولیدکنندگان چینی قبل از تولید قالب، فولاد را فورج و فشرده می‌کنند؛ این موضوع باعث افزایش کیفیت قالب و جلوگیری از شکستن سریع آن می‌شود. در این میان نباید فراموش شود این صنعت به نیروی کار متخصص وابسته است و متاسفانه نبود زیر ساخت‌های لازم در شهرک‌های صنعتی، عدم‌توجه به واحد‌های تولیدی کوچک مقیاس در این شهرک‌ها و همچنین نبود جاده‌ها و مسیر‌های ارتباطی مناسب، باعث شده تا با کمبود نیروی کار مواجه شویم. وجود مشکلات فراوان و عدم‌حمایت از تولیدکنندگان باعث شده تا آینده خوبی در انتظار صنعت پروفیل آلومینیومی نباشد و ما اکنون به فکر تعطیل کردن مجموعه باشیم، اما اگر بازار مصرف به سبب افزایش پروژه‌های عمرانی رونق بگیرد، تولیدکنندگان ملزم به پرداخت مالیات ارزش افزوده نباشند و نظام عرضه و تقاضا نیز اصلاح شود، می‌توان امیدوار بود.

محمدرضا رحمتی/ تولیدکننده لوله و پروفیل آلومینیومی

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت